Najdi forum

Urgentna psih. ambulanta – izkušnje?

Že dolgo se spopadam z nizko energijo, pomanjkanjem motivacije in neko splošno melanholičnostjo (ne bom rekla depresijo, ker žalostna v resnici nisem). Čakalne dobe za psihiatre so trenutno zelo dolge, zato razmišljam o obisku urgentne psih. ambulante.
Ima kdo izkušnje? Kako je bilo?

Skrbi me predvsem, da bi me skušali odpraviti “na hitro”, ker so moje težave dovolj majhne, da lahko funkcioniram. Ne želim, da mi samo nekdo na hitro predpiše neka zdravila brez poglobljene obravnave …
Bi bil mora bolj smiseln obisk privat psihiatra?

Torej nisi niti žalostna, lahko funkcioniraš, enako stanje traja dolgo, hkrati pa bi želela pomoč psihiatra urgentno in poglobljeno?

A ni to nekako kontradiktorno?

Če lahko funkcioniraš, boš tudi lahko počakala. In če gre za manjše težave, zdravil pa nočeš: zakaj psihiater?  V vsakem ZD-ju imaš Ckz/Zvc center, kjer greš lahko 1x na posvet k psihologu.

K psihologu hodim, ravno on me je napotil k psihiatru. Ni, da ne želim zdravil, ne želim jih pa “na hitro, samo da smo nekaj predpisali” brez resne obravnave.

Pozdravljeni,

v tem, kar ste zapisali, je res čutiti več plasti. Človek ni nujno žalosten, pa je vendar brez energije, brez pravega zagona in kot da je nekaj v njem ugasnilo. Včasih ne boli na način žalosti, ampak bolj kot neka notranja izpraznjenost, utrujenost od življenja, od odnosov ali od tega, da človek predolgo nekaj nosi sam.

Zato se mi zdi vaš občutek pomemben. To, da niste “dovolj slabo”, še ne pomeni, da vam je v resnici dobro. Pogosto prav pri ljudeh, ki še nekako funkcionirajo, stiska ostaja dlje časa nevidna, tudi njim samim. Potem pa se kaže ravno tako, kot opisujete vi: brezvoljnost, malo manj živosti, malo manj smisla, malo manj stika s sabo.

Urgentna ambulanta je bolj za trenutke, ko človek res ne zmore več in potrebuje hitro pomoč. Za takšno dolgotrajno notranjo praznino pa je pogosto bolj smiseln nekdo, ki si vzame čas in skuša razumeti, kaj se za tem skriva, ne pa samo hitro utišati težavo. Zato bi bil samoplačniški psihoterapevt verjetno bližje temu, kar iščete.

Morda bo še kdo tukaj delil konkretno izkušnjo z urgentno ambulanto ali s privat obravnavo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Po domac povedan urgentna ambulanta je samo za tiste ki se jim dobesedno cist sfuka in rabjo nujno pomoc in obravnavo ker s svojim psihicnim stanjem ogrozajo sebe ali druge, npr. shizofrenije, bipolarne motnje, psihize ipd., so za nujno ambulanto. Jst sm sla enkrat zarad vecdnevne nespecnosti in so me nadi in odslovili kaj sploh delam tam un mi povedali to kar sem vam zgoraj napisala (cemu in komu je namenjena urgentna ambulanta). srecno in lp

New Report

Close