Škodljiv je bil pri poizkusih s podganami in še to v prevelikih količinah. Toda strokovnjaki opozarjajo, da na človeški organizem deluje drugače kot pri podganah. Je pa priporočeno, in s tem se strinjam, da ni dobro pretiravati v količinah. Zmerno jemanje natreena ni nevarno.
Kopiram iz Vizita.si: Ciklamat ali ciklamna kislina ter njene natrijeve in kalcijeve soli naj bi domnevno povečevala tveganje za raka na mehurju, vendar so znanstveniki zavrnili domneve o kancerogenosti tega sladila.
Pa še vprašanje bralca dietetiku Jožetu Lavrincu:
Vprašanje: ali sladila škodujejo? Katero sladilo je najbolj zdravo in katero je najbolj priporočljivo za diabetike? Ali res sladila povzročajo raka? Kolikšno količino sladil lahko zaužijem na dan?
Odgovor: Spoštovani! Debata ali sladila škodujejo, je stara toliko časa, kolikor uporabljamo sladila. Zavedati se moramo, da vse s čimer pretiravamo lahko človeku škoduje. Torej tudi sladila in tudi sladkor! Zato je uporaba sladil omejena. Določamo jo s še primerno količino sladil dnevno. Povezava med uživanjem nekaterih sladil in nastankom raka obstaja – vendar so preizkusi opravljeni na laboratorijskih živalih in v neprimerno previsokih odmerkih. Ravno zato, da bi se izognili takšnim tveganjem priporočamo zmerno oz. omejeno uživanje sladil. Na razpolago imamo več sladil. Ločimo nadomestke sladkorja – to so snovi, ki v manjši meri povzročijo porast krvnega sladkorja, imajo energetsko vrednost enako ali skoraj enako kakor sladkor. Sem spadajo fruktoza, ter sladkorni polioli ali alkoholi (sorbitol, manitol ipd). Slaba stran teh je energetska vrednost in seveda pojav diareje, če jih zaužijemo v večji količini, zato je njihovo uživanje omejeno na 1-2 žlici dnevno. Umetna sladila so snovi, ki so običajno precej slajše od sladkorja in v uporabni količini praviloma nimajo omembe vredne energetske vrednosti ali pa so povsem brez. Na tržišču so umetna sladila tipa saharin (slabši okus in kovinski priokus), tipa ciklamat in kombinacije obeh; sladila narejena iz aspartama (nutrasweet, equall), ki so bolj naravna, vendar ne prenesejo visokih temperatur, ter Acesulfam kalij, ki pa je kot namizno sladilo zelo redek (le v nekaterih mešanicah sladil), ga pa pogosto uporablja prehranska industrija. Sedaj pa še nekaj podatkov za katere sprašujete: acesulfam kalij – še dovoljena dnevna doza – 15 mg/kg TT aspartame – 50 mg/kg TT sacharin – 15 mg/kg TT ) podobno tudi ciklamat). Kaj to pomeni v praksi? Najbolj znano sladilo je vsekakor Natreen, ki je kombinacija ciklamata in sacharina – dnevna količina je nekako 15 tabletk! Dnevna količina aspartama pa povprečno 50 tabletk. Odločali se boste sami. Vsekakor je smiselno posegati po različnih vrstah sladil in poskrbeti, da z nobenim ne pretiravamo.
Z mesecem decembrom je pri nas končno dovoljena stevija – Naravno sladilo.
apartam je sporen predvsem zaradi tega ker je temperaturno labilen. Itak pa si ga ne daš v mrzlo kavo.
Ne daš si ga v mrzlo kavo – sam jaz si ga pa dam v mrzlo limonado… In kaj, ko se kava ohladi – ker jaz pijem mrzlo :)))
Ne uporabljam 20x na dan, tako kot Oliver, ampak mogoče enkrat ali še to ne, je pa natren škodljiv, glede na snovi, ki so notri in sem šla brat študije… Meni je stevia ogabna in se ne morem prepričat… Včasih sem pila kavo brez vsega nelsadkano, pa je bilo OK, se navadiš in ti je potem vse presladko, zdaj bo spet trajalo nekaj časa…
glejte narod dajte malo logično razmislat… pozna kdo proizvodnjo takšnih sladil; v laboratorijih jih izdelujejo, pa ne mi zdaj o hujšanju pa sladkorju. če se izogibas saharozi pac jes več laktoze, fruktuze itd. no, če vam je vazno da shujsate pa čeprav se polek zastrupite ok. btw ve mogoče kdo zakaj je porast stevila bolezni kot so rak itd? mogoče zaradi kemije ki je lepo zapakirana v še lepši tabletki, ki je vrh vsega še sladka in še redi ne… idealne refernce za neumnega potrošnika.
lp
Verjetno ne, tudi če bi vzel na dan 2 ali 3. Težava je le v tem, da je to sladilo že prisotno jogurtih, pijačah itd,,, Ena na dan verjetno res ni škodljiva, ampak, če vzameš v račun še vse ostalo na koncu ugotoviš, da na dan zaužiješ tega ogromno. Torej, če veš da je to ‘sranje’ se ga pač izogibaš, čisto izognit se mu tako ali tako ne moreš.