ultrazvok v 20. tednu
Pozdravljeni!
Glede na datum zadnje M (5.5.) sem v 15. tednu nosečnosti, stara sem 29 let. Prejšnji teden mi je ginekologinja na mojo željo (in na moje stroške) napravila UZ (zaradi ugotavljanja potencialnega Downovega sindroma). Baje naj bi bilo vse v redu. 12. septembra, ko bom v 19. tednu, sem naročena na pregled. Ali mi bo takrat vseeno opravila še en UZ (ki naj bi bil običajen okoli 20. tedna), ne glede na pregled prejšnji teden? Ali se na tem pregledu določi nov datum poroda, če se ugotovi, da prejšnji ni bil pravi (ker sem si pred zanositvijo merila BT, je bila po mojih podatkih ovulacija in s tem oploditev precej kasneje)? In še to: ali je UZ okoli 20. tedna vaginalen ali preko trebuha?
Najlepša hvala za vaše odgovore in lep pozdrav,
Katarina
PS: Mogoče še tehnična pripomba: zavedamo se, koliko vprašanj postavljamo, vendar je pogosto z iskalnikom zelo težko kaj najti. Težko je omejiti izbor (sama sem recimo v iskalnik vpisala “ultrazvok” in dobila bogve koliko zadetkov – pri št. 160 sem obupala). Po mojem bi bilo fino, če bi se dalo vsaj omejiti forum iskanja (recimo da iščeš samo v ginekologija in porodništvo, ne pa tudi v vseh drugih).
Draga Katarina,
res je ,da tudi za iskanje potrebuješ nekaj osnovnega znanja. Omejitev na forum ginekologija in porodništvo obstaja, le izbrati morate to možnost v okenčku kjer je v “defoltu” napisano “išči po vseh forumih”. Prav tako je dobro “najti” bolj primerno ključno besedo kot je UZ ali ultrazvok ali pa je dobro vsaj dodati še kakšno besedo. Prav na temo ultrazvoka je pa res težko iskati, ker je to tako pogosta preiskava, da se že skoraj v vsakem drugem vprašanju omenja na ta ali oni način.
Kakšen UZ vam je ginekologinja naredila v 15. tednu ne znam uganiti. Nuhalno svetlino lahko sicer izmerimo kadarkoli, iz njene širine pa ne moremo sklepati na tveganje za Downov sindrom izven razpona 11-14 tednov (razdalja teme-trtica 45mm – 84mm), poleg tega je izvid v obliki ulomka tveganja, npr. 1/6 ali 1/293 ali 1/367 ali 1/3540 …… Vse ostalo je “približno” in ne ustreza nobenemu standardu.
Če je izmerila samo biparietalni premer pri plodu in vam odvzela kri, potem gre za THT (trojni test), ki bo prav tako v obliki ulomka tveganja povedal kolikšno tveganje za DS obstaja pri vas.
SEveda imate pravico do UZ pregleda morfologije ploda okrog 20. tedna (med 18. in 23. tednom) in ga bo ginekologinja verjetno naredila, ko bo ocenila, da je čas zanj. Trajanje nosečnosti pa bi moralo biti že znano, saj se tega s trajanjem nosečnosti vedno manj natančno lahkjo določi preko ultrazvoka. Še najbolj natančen za določitev trajanja nosečnosti in seveda termina poroda se je izkazal UZ pregled med 10. in 16. tednom. Po 20. tednu je napaka lahko že več kot 2 tedna.
Pregled z UZ v 20. tednu je preko trebuha razen, če se izmeri tudi dolžina materničnega vratu. Slednji se opravi skozi nožnico.