Trisequens
Zivjo. Stara se 43 let in ze nekaj casa imam med pred in po menstruaciji tesnobe. Nematere mesece znajo biti tako hude da moram ostati v bolniskem stalezu.
Ginekologinja mi je predpisala tablete Trisequeens . Vzela sem ze tri( prvo na prvi dan menstruacija) in ker me je zacelo spikat v jajcnikih sem brala o stranskih ucinkih in me je kar groza. A me mora skrbeti? Zakaj potem se predpisujejo te tablete ce imas moznost da dobis raka dojk ali matericnega vratu?
Penny566, 01.06.2026 ob 11:11
Zivjo. Stara se 43 let in ze nekaj casa imam med pred in po menstruaciji tesnobe. Nematere mesece znajo biti tako hude da moram ostati v bolniskem stalezu.
Ginekologinja mi je predpisala tablete Trisequeens . Vzela sem ze tri( prvo na prvi dan menstruacija) in ker me je zacelo spikat v jajcnikih sem brala o stranskih ucinkih in me je kar groza. A me mora skrbeti? Zakaj potem se predpisujejo te tablete ce imas moznost da dobis raka dojk ali matericnega vratu?
Pozdravljeni,
Trisequens tablete so hormonska terapija, ki jo običajno predpisujemo ženskam po menopavzi. V nobenem primeru ne povečajo tveganja za raka na materničnem vratu in tudi tveganje za raka dojk je v prvih petih letih jemanja primerljivo s tveganjem, ki ga imajo ženske, ki hormonov ne jemljejo, torej zelo majhno. Vsem ženskem svetujemo, da pred začetkom jemanja hormonskega nadomeščanja z zdravili za lajšanje menopavznih težav opravijo pregled dojk.
Če imate še redne menstruacije in ob tem tesnobe, bi bilo verjetno najbolje, da bi uporabljali zdravila proti tesnobi (blage anksiolitike ali antidepresive, ki zvišajo nivo serotonina v možganih – kajti padec serotonina je lahko vzrok za nihanja razpoloženja v času pred in med menstruacijo). Druga možnost pa je, da vam predpišejo telesu identičen progesteron (Utrogestan, 200 mg, v drugi polovici ciklusa) ali pa celo kontracepcijske tabletke, če potrebujete še kontracepcijo.
srečno, N
Evy778, 01.06.2026 ob 22:20
Pozdravljeni
mene pa zanima kdo opravlja pregled dojk ? Tudi osebni ginekologi al se je to prav kam specialno treba narocit ?
Hvala ,lp !
Nekateri ginekologi imajo posebno znanje in opremo za pregledovanju dojk, večina pa ne in napotimo ženske v centre za bolezni dojk, ki so v nekaterih ZD, bolnišnicah ter na Onkološkem inštitutu. Vaš os zdravnik ali ginekolog vam izda napotnico in svetuje, kam se naročite.
lp, N