Tresenje glave
Pozdravljeni
To se mi nikoli ne zgodi doma ko sem sam, ampak se ponavadi pojavi pri pogovoru z drugimi, tudi ob neprijetnih dogodkih, npr. pri frizerju je še posebej neprijetno saj tega tresenja pa nemorem kar tako ustavit. Zaradi tega se sploh več ne morem normalno sprostit v javnosti. Postalo je že precej neprijeno zato se že izogibam pogovorom in družbi.
Prosim pomagajte kaj bi lahko bilo narobe in kako to rešit ?
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam podobne težave že kar 3 ali 4 leta, glava mi samodejno trza, tudi doma, na samem, ne samo v javnosti. V službi so nekateri to že opazili in me spraševali, če je vse v redu z mano. Zelo zoprno mi je v pogovoru z nekom. Takrat sem moram precej skoncetrirati, da glava miruje, ponavadi pomaga, če jo podprem z roko oz. premikam kakšen drug del telesa. Vendar vse skupaj izgleda zelo čudno, kot da ne sodelujem 100% pri pogovoru. Težko se mi je sprostit v javnosti, non stop mislim samo na premikanje glave. Po moje se mi ta zadeva stopnjuje. Sem pa opazila, da takrat ko razmišljam (npr. zdajle med pisanjem) je tresenje bolj intenzivno in tudi utrujajoče, ker ga ves čas poskušam brzdati. Moje življenje je trenutno umirjeno, res pa je, da sem imela v preteklosti hude izkušnje, kot npr. smrt očeta, depresivna mati, ločitev … Ali naj grem k zdravniku po napotnico ali naj sama doma poskušam nekako urediti to neprijetnost z jogo ali podobnimi vajami? Lepo prosim za nasvet ker sem že skrajno obupana. Pomislila sem tudi, da je tresenje posledica amalgamskih zalivk, ki jih še vedno imam.
Lep pozdrav
Pozdravljena Brezimenko in Tetra!
Za trenutek vaju potolažim, da sem sama v enakem bolezenskem stanju kot vidva.
Najprej želim izpostavit, da je pri meni tresenje glave v neki meri zasnovano gensko saj se tudi mojemu očetu trese glave vendar ga to ne moti in v veliki meri pogojeno s stresom, negativnim razmišljanjem, v naprej delanimi scenariji v mislih itd. Torej je to bolezensko stanje za katero je nujno potrebna zdravniška pomoč. Za vse situacije, ki sta jih oba navedla so meni povsem znane in še nekaj bi jih lahko dodala.
Trenutno pa sem se zaposlila v Avstriji in ker nemškega jezika ne obvladam dovolj dobro, sem spet pred grenkimi izkušnjami. Morala bi imeti pogovor z vodjo izmene in sicer o tem kaj sem se do sedaj naučila, kakšni so moji cilji itd. Ampak tega žal v nemškem jeziku ne znam predstavit in problem je tukaj. Že v naprej si v mislih dopovedujem, da me je strah, da se mi bo treslo celo telo in ne samo glava in še in še scenarijev. Opazili so da me je strah in mi dodeli vodjo izmene, ki pa je na srečo Slovenec. Tukaj bom sedaj dobro prišla skozi ampak bolezen kljub temu ostaja. Naslednji teden sem namenjena k psihiatru v Avstriji, da mi da zdravila. Prebrala sem na netu, da se ta bolezen uspešno zdravi. V Sloveniji sem imela 6 mesečno pogovorno terapijo in moram reči, da za nekaj časa je pomagalo vendar se je žal ta bolezen spet vrnila. In res je, se stopnjuje. Ustavimo jo. Želim vama uspešno zdravljenje!
Pozdravljena!
Imam popolnoma enako bolezensko stanje kot vidva. Popolnoma vaju razumem, da je zadeva zelo moteča. Intenziteta se stopnjuje pri vsaki drugi situaciji. Gre za strah in posledično temu tresenje. Spremlja me že kar nekaj let. Imela sem šestmesečno pogovorno terapijo s psihologinjo. Zadevo je omililo, vendar ni pa izginila. Sedaj se odpravljam k psihiatru po zdravila.
Uspešno vama želim!
Pri moji tašči se je enako tako pričela tresti glava, nato postopoma se ji tudi zelo tresejo roke tako, da psihiater in nevrolog so povedali, da to je Tremor. Tako, da žal za te težave ni zdravila, ki bi vsaj malce omilili, ker moja tašča jemlje Helex, Liryko in Cipraleks in stanje se ne izboljša. Sem pa opazila, če je živčna ali napeta, da takrat se ji še bolj trese, da jo skoraj že guga, da klopoče z usti. Tako, da je to na psihični bazi, če boste manj napeti oz. depresivni bo zadeva bila bolj v mili obliki. To sem napisala, ker vem kako je, ker vidim pri tašči kako to zna biti zoperno ampak ona se je že tako navadila, da sploh ne pove, če jo kaj moti, ko jo tako trese. Upajte na boljše.
Lep pozdrav pa veliko zdravja vam želim
Pozdravljeni!
Naj najprej razložim zakaj sem v bistvu 2x enako vsebino pisala 🙂 Nisem poznala postopka in ker ni takoj objavilo, sem napisala še enkrat vendar v skrajšani verziji. To kar piše spodaj z rdečo sem spregledala.
Ena snaha hvala za komentar. Moj odgovor pa je sledeč. Vsekakor je tremor psihološkega izvora. Zdravila obstajajo, tudi operacija in verjamem da pomagajo. Je pa res, da je potrebno biti pri zdravnikih vztrajen in ne sprejet kar vsako pomirjevalo. Svojemu telesu je treba prisluhnit, se obrnit na pravega zdravnika in bolezensko stanje podrobno predstavit. Ne samo bolezensko stanje ampak kar cel življenjepis. Manj napeti oz. depresivni…ko je človek že enkrat v depresiji, si težko sam pomaga…če malo logično razmišljam…napetost pa sproščam s športom pa kjub temu ne pomaga…in laično razmišljanje tudi ne pomaga…
Upanje ostaja in vera v boljše tudi 🙂
Vsaj jaz osebno sem pripravljena speljati zadevo do konca in uspešno…
Lep pozdrav! 🙂
Spoštovani!
Kot že omenjeno, najprej bi poskusil z majhnim odmerkom betablokatorja, ki ga dobite na recept pri zdravniku. Lahko gre za stresa, ali za začetne oblike esencialnega tremorja, kjer v tej fazi ni kakšne posebne pomoči. Lahko pomaga tudi majhen odmerek blagega pomirjevala, ki pa vas lahko ovira pri delu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Tudi jaz imam težave s tresenjem, najprej so se mi tresle samo roke, nato sem opazila, da se mi včasih zatrese tudi glava. Naj povem tudi, da imam občasne hude glavobole. Najprej sem zbrala pogum in odšla do osebne zdravnice, ki me je poslala na odvzem krvi (zaradi suma obolenja s ščitnico). Izvidi so bili v redu, zato grem naslednji teden na pregled k nevrologu. Zdravnico sem že najprej prosila za tablete betablokatorjev, ki mi jih ni želela predpisati. Glede na to, da me je zelo strah pregleda pri nevrologu in vem, da se mi bo zaradi strahu tresenje samo še poslabšalo, me zanima, ali se lahko pred pregledom vzame kakšno pomirjevalo? Ali bi to vplivalo potem na sam pregled? Ne želim namreč, da se pri pregledu vsa tresem, ko pa dejansko stanje (npr. vsak dan) ni takšno oziroma ni tako intenzivno. Strah me je samo pregleda in vem, da se bom potem samo še bolj tresla.
Hvala za vaš cenjeni odgovor in lep pozdrav.
Hvala za odgovor. Opravila sem pregled pri nevrologu, res me je bilo grozno strah in sem se vsa tresla, ampak sem premagala ta strah in odsla k zdravniku brez kaksnih pomirjeval. Nevrolog mi je postavil diagnozo esencialni tremor in migrena. Predpisal mi je propranolol, 40 mg dvakrat na dan. Naj bi mi pomagal pri obeh tezavah. Zaenkrat bo to moj dnevni odmerek, nato pa bova videla, ali bo zadostoval. Upam, da bo zdravilo resilo moje tezave, ceprav je zanimivo – sama sem mislila, da se res zelo tresem, medtem ko je zdravnik rekel, da gre za rahlo tresenje in me je ze to nekako pomirilo :-). Lep pozdrav!