Težave z zanositvijo
Spoštovani dr. Pušenjak, lepo pozdravljeni!
Stara sem 39 let, mati enega otroka, starega leto in 2 meseca. Partner je star 40 let.
Zelo si želiva še enega otroka, a sedaj že 8 mesecev neuspešno. Začela sva delati na drugem otroku, ko je prvi bil star 6 mesecev in je osebna ginekologinja rekla, da lahko začneva. Menstruacijo sem dobila 3 mesece po porodu, ves čas je redna na 28-31 dni, isto kot pred nosečnostjo. Pred to uspešno donositvijo sem imela še dva zadržana splava, v 7. in 11.tednu. Ovulacije sem čutila, približno dan ali dva, bolečine v spodnjem delu trebuha, ovulacijo sem v času bolečine tudi lahko potrdila z ovulacijskim testom. Sedaj, po porodu, pa me v času ovulacije zelo boli 4 do 5 dni, iste bolečine kot pred nosečnostjo, le hujše. vsi ovulacijski testi, ki sem jih do sedaj opravila (sicer jih nisem zelo veliko) pa so bili negativni. In sedaj ne vem, če je možno, da so te bolečine lahko kako povezane z neprehodnimi jajcevodi? Brala sem namreč, da porod lahko povzroči neprehodne jajcevode. V kakšnem smislu oz.zakaj pa pride do tega? kako je lahko porod vzrok za to?
Sama sem imela težak porod, končan z vakumom, otrok je bil težak (4kg). Po porodu je sledilo še ročno luščenje maternice. Antibiotik sem prejela že v času poroda zaradi umazane plodovnice. Po porodu sem imela vročino še 2x, prvič niso odkrili vzroka, UZ je bil v redu, kri mejna, drugič je bila diagnoza mastitis, takrat ginekološko nisem bila pregledana. Obakrat pa sem dobila antibiotike. A je možno, da bi kakšno spregledano vnetje lahko povzročilo potem neprehodne jajcevode?
Otroka tudi še dojim. Je morda lahko to vzrok, da preprosto ni ovulacije? kljub rednim ciklusom?
Pa še zadnje vprašanje- partnerju so, ko je bil na UZ trebuha povedali, da ima nekoliko povečano prostato. Bi lahko to imelo kakršnokoli vezo s plodnostjo?
Kaj predlagate?
Lepa hvala za cenjene odgovore, namreč, se mi zdi, da tole vse skupaj že kar malce vpliva na moje duševno zdravje, namreč iz srca si želim še enega otroka, pa vem, da mi počasi zmanjkuje časa.
Spoštovani,
kot prvo mislim, da bi bilo dobro poznati normalno statistiko zanositve. Ta je pri 25 let stari ženski ob plodnem moškem cca 25% na ciklus, pri vaših letih pa, četudi bi bilo vse v redu in bi ne dojili več, verjetno nekje med 5 in 10% na ciklus. Minimalna časovna enota, v kateri torej ocenjujemo plodnost, je 1 leto (12/13 mesecev). Že s tega zornega kota si delate skrbi odločno prekmalu.
Seveda pa ste naložili tudi nekaj potencialnih problemov, ki pa jih težko opredelim, ampak vsak od njih bi teoretično lahko kaj prispeval tudi z še dodatnemu zmanjšanju plodnosti. Indikacije za preiskovanje teh dejavnikov pa žal nimamo, dokler ne mine vsaj tisto leto ekspozicije v kolikor toliko normalnih pogojih za zanositev. Tudi dojenje ni ravno v prid zanositvi. Če torej želite resno, morate odstraniti vsaj vse tiste dejavnike tveganja za neplodnost, ki jih lahko in to so dojenje in vaš partner lahko npr. da na lastno pest izdelati spermiogram (test plodnosti). Ostalo bo moralo počakati. Sicer pa si tudi prehodnost jajcevodov lahko preverite samoplačniško, npr. v Zdravstvenem centru Dravlje, kjer za to uporabljajo UZ metodo.