Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Težave z menstruacijo

Težave z menstruacijo

Lepo pozdravljeni!

Pri 18. letu sem imela prvo čisto kratko menstruacijo in potem še predlani dva krat spontano, ostalo pa umetno sproženo. Po pregledu z ultrazvokom je ginekologinja ugotovila, da imam levi jajčnik močno povečan (menda je uporabila tudi izraz cističen), pri testu hormonov pa ponavadi malce presegam raven moškega hormona (vendar kljub temu nimam problemov z močnejšo poraščenostjo npr. po obrazu…). Enkrat letno se moram oglasiti na pregledu in takrat mi zdarvnica umetno sproži krvavite z Orgametrilom (jemljem ga 7 dni 1+2). Potem ponavadi po petih dneh krvavim kakšnih 7 do 10 dni in potem v presedkih petih dni se ti cikli še kakšen mesec ponavljajo (tako da ena terapija s tabletami sproži tri 7-10 dnevne krvavitve v razmaku 5 dni). Zdravnica pravi, da ne zna razložiti zakaj prihaja do tega (enkrat sploh krvavitev ni nehala in mi jo je po mesecu dni ustavila s tabletami Dabroston).

Stara sem dobrih 26 let in glede na moje težave pravi zdravnica, da imam malo možnosti za zanositev, da pa se da to uspešno pozdraviti z majno operacijo in da so potem zanositve v večini primerov uspešne.

Mogoče se vam bo zdelo smešno, toda vedno kadar dobim mestruacijo (kar je nekje 1-2 krat letno) sem zelo vesela, imam polno energije (res pa je tudi, da je ponavadi zelo boleča in moram kakšen dan ali dva obležati – predpisala pa mi je Ketonal forte). Sedaj pa me zanima v kolikšni meri imajo moje težave vpliv na počutje (saj sem pogosto zelo depresivna in nervozna, pri spolnih odnosih se ne morem sprostiti še pogosteje pa sploh nimam želje po le teh tako da se mi fant že pošteno smili). Kot kontracepcijo sva bila primorana uporabljati metodo vzdržnosti (ker tablet ne smem jemati, kreme so nama vse pokvarile, kondom in pa diafragma pa sta mi povzročala konstantna vnetja), ki že 9 let odlično deluje verjetno tudi zaradi mojih težav. Sedaj pa sva se odločila, da si želiva otroka in ne bova več “vzdržna”.

Zanima me ali lahko pride do kakšnih problemov, če zanosim pri mojem stanju ali pa bi se morala odločiti za zdravljenje in potem za nosečnost? (Ne želiva si namreč, da bi načrtno ustvarjala otroka, pač pa da bi v polni meri sproščenosti uživala v spolnosti in če bi ob tem zanosila pač bi in bi bila toliko bolj vesela – prosim ne rečite mi da sem prevelik romantik). Prav tako pa me zanima zanositev glede na mojo starost (brala sem da je najboljša doba do 30 leta, saj vem da je možna zanositev tudi kasneje, toda zanima me glede na moje težave).

Zanima me še kakšna je ta opracija in kaj naredijo?

Vem da sem vam zastavila kup vprašanj toda iz dneva v dan se ukrajam s tem in končno sem se opogumila da poiščem še drugo mnenje (mogoče tudi zato ker sem bolj spretna v pisnem spraševanju kot osebno).

Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem!

Nina

Draga Nina,

kaže, da gre pri vas za obliko PCO (povečani jajčniki, zvišane vrednosti moških spolnih hormonov, odsotnost menstruacij)
Vzročnega zdravljenja ni, v času želje po nosečnosti pa lahko za krajši čas z operacijo vzpostavimo ciklus, ki pogosto pripelje do želenega izida – nosečnosti. Pri operaciji lahko z laparoskopijo bodisi “elektrokoaguliramo” jajčnik ali ga več kot polovico odstranimo, preostali jajčnik pa potem nekaj mesecev do nekaj let normalno deluje, dokler se spet ne “ujame v zaključeno hormonsko zanko, značilno za PCO”.
Včasih operacija ni potrebna. Lahko se poskusi najprej samo z 12-14 dnevnim jemanjem dabrostona od 12.-25. dneva ciklusa ter nato z dodajanjem Klomifena med 5. in 9. dnem.
Ovulacije je potrebno dokazovati bodisi z UZ pregledi vsak drugi dan od 7. dneva ciklusa dalje ali z merjenjem BT, lahko tudi s urinskimi testnimi trakovi Clear-Plan, ki se menda dobijo v Italiji (pri nas ne več) in služijo za dokazovanje ovulacije. Sicer pa se o tem podrobneje pogovorite s svojo ginekologinjo, saj vas mora na morebitne preiskave usmeriti naprej na ginekološko kliniko.

Pozdravljeni še enkrat!

Hvala Vam za hiter odgovor.

Zanima me še v kolikšni meri moje hormonsko stanje vpliva na počutje (ali je to lahko razlog za depresije, nejevoljo na drugi strani pa spet veselje… skratka za velika nihanja)? In če, kaj lahko naredim, da bo bolje?

Hvala

Lep pozdrav

Nina

Ciklus sam predstavlja kar občutna nihanja v spolnih hormonih, ki pa nimajo le učinkov spolnih hormonov temveč tudi drugih steroidnih hormonov. Ti lahko vplivajo tudi na počutje, povzročajo “evforijo” ali “žalost in brezvoljnost”. Nekatere ta nihanja občutijo močno, druge skoraj nič. Kako močno se nihanja občuti je odvisno od marsičesa, od splošnega zadovoljstva (s seboj, svojim življenjem, okolico), od uspešnosti v življenju na sploh, od volje do dela, življenja, motivacije. Če gre veliko narobe lahko prag za bolečino in druge “težave” močno pade, tako da vsaka malenkost “moti”.
Morda bi pomagale kontracepcijske tabletke, ker te zelo zmanjšajo nihanja hormonov v krvi ter odpravijo vsaj ta del “povoda” za težave. Osnovnih problemov seveda ne odpravijo, zato je pogosto potrebno tudi sam kaj “dodati” k terapiji. Pogosto pomaga prilagoditi dijeto (opustiti kajenje, kavo, rekreacijske droge, ponočevanje, alkohol, nezdravo prehrano….vpeljite več gibanja v naravi, veliko tekočine, veliko sadja in zelenjave v prehrano)

New Report

Close