Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Tezave pri zanositvi

Tezave pri zanositvi

Pozdravljeni!

Po nekajmesecnem merjenju BT in rednem prebiranju vasih odgovorov na najrazlicnejsa vprasanja na temo ginekologije, kjer mnogokrat najdem odgovor tudi za svoje nejasnosti, sem pri zacetnih korakih nacrtovanja druzine zasla v slepo ulico.

Naj vam predstavim situacijo. Ciklus imam med 26 in 30 dni (en jajcnik 26-27 dni, drug jajcnik 28-30 dni). Ob ovulaciji cutim bolecime v spodnjem predelu trebuha, ki trajajo 2 – 4 dni (pekoc obcutek in zbadanje). Tri cikluse nazaj se je pojavil tudi vmesni krvavi izcedek 3 dni, ki se od takrat naprej pojavi vsak ciklus. In sicer zelo nelogicno: v ciklusu, ki traja 26 dni, se je krvav izcedek prvic pojavil 9. dan ter nato spet 11. in 12. dan. Zbadajoco bolecino v spodnjem predelu trebuha sem obcutila 12. dan. Pri merjenju BT sem ugotovila, da se spodnja temperatura giblje med 36,9°C in 37,2°C, po ovulatornih bolecinah in vmesnih krvavitvah pa se zelo pocasi dvigne na med 37,3°C in 37,5°C. Pri tem moram povedati, da obicajno ponoci vstanem in odidem na WC. Vendar ne vsako noc. Torej pred merjenjem BT ne spim vedno skupaj 6 ur.
V tokratnem ciklusu, ki bo trajal 26 dni, sva z mozem imela odnos 10. in 11. dan, 12. dan sem cutila zbadajoco bolecino, pojavil se je tudi krvav izcedek, BT je bila 37,0°C. Naslednji dan naj bi se temperatura zacela pocasi dvigovati, a je ostala 37,0°C. Bolečine niso bile prisotne. Enako 37,0°C sem izmerila tudi danes na 14. dan, obcasno cutim tudi pekoce bolecine v spodnjem predelu trebuha. Krvavega izcedka ze dva dni ni.

Vse to skupaj mi ni vec logicno. Nekateri znaki kazejo na ovulacijo, drugi le-to spodbijajo!? Kaksno naj bi bilo logicno zaporedje ovulatornih znakov? Kaj se torej dogaja pri meni?

Ze v naprej se vam lepo lepo zahvaljujem za vas odgovor. Pomagal mi bo urediti zmedo, ki je nastala. Hkrati pa olajsal nacrtovanje in povecal moznost zanositve v casu, ko cakam na prvi pregled na kliniki za ugotavljanje vzrokov neplodnosti, moz pa na spermiogram.

Se enkrat hvala! Lep pozdrav!
Natasa

Draga Nataša,

spet bom uporabil prispodobo: z milimetrom bi radi izmerili dolžino ekvatorja! Merjenje BT ne pojasni vseh možnosti, ker je zelo groba in nezanesljiva metoda. Če je tipična, nam nekaj pove o času ovulacije (za nazaj) in če se spremembe dogajajo redno tudi za naprej. V nasprotnem primeru BT ni uporabna metoda, zato jo po svetu celo opuščajo. Torej…..če ste vsaj 12 mesecev bili neuspešni, prosite svojega ginekologa za nadaljnje postopke, preiskave pri možu (napotnico za pregled semenske tekočine dobi pri osebnem zdravniku) in pri vas tako kot sem že nekajkrat napisal v forum.

Zivijo, Natasa.

Tudi jaz imam podobne tezeve. Hkrati, ko mi je zdravnica narocila da naj si merim BT, je napisala tudi napotnico za pregled mozeve sperme. Na pregled sva cakala en mesec in zdaj ze imava izvid. Hocem reci, da je moja ginekologija ukrepala zelo hitro, kar se mi zdi prav, saj je vsak mesec dragocen. Prejsnja ginekologinja je samo odlagala preglede, ceprav ze leto in pol ne morem zanositi. Nova ginekologinja mi je tudi razlozila ogromno stvari in mi dala obcutek da nisem samo ena izmed mnogih. Veliko uspeha vama zelim in lep pozdrav,

Aneja

New Report

Close