Težave na začetku nosečnosti
Dr. Pušenjak
Ker mi je izostala menstruacija sem pred kratkim uporabila Clear blue test, ki je bil pozitiven (zadnjo menstruacijo sem imela 1.julija). Sedaj so se pojavile dolocene zadeve, ki me rahlo skrbijo in si jih ne znam sama razloziti. Ker je moja osebna ginekologinja na dopustu vas prosim za vaše mneneje.
Ze priblizno 14 dni imam zelo nabrekle in bolece dojke. Nekaj dni za tem, ko sem uporabila Clear blue sem pri spolnem odnosu krvavela (kasneje pa ne več). Sedaj se mi je pojavil sluzazt izcedek iz nožnice, ki je rjavkaste barve. Ali je vse to normalno ali so možne kakšne težave.
Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Petra
Draga Petra,
Skoraj 25% žensk v prvi tretjini nosečnosti vsaj enkrat krvavi. Polovica od teh še pred 13. tenom splavi, vendar nimamo učinkovitega načina preprečevanja. V tem času je torej najbolje “prepustiti se usodi”. Krvav izcedek torej res lahko pomeni “začetek konca”, lahko pa bo vse O.K. in boste donosili zdravega otroka. Če ne krvavite močno, vsaj kot ob menstruaciji in ni drugih težav (krči, bolečina v trebuhu, vrtoglavica) potem pregled ni nujno potreben in lahko počaka, da se ginekologinja vrne z dopusta. Svetujem pa vsekakor prvi pregled pred 12. tednom nosečnosti.
Bolečine in napetost v dojkah pa so “spremljajoči znaki nosečnosti”, torej normalen pojav.