težave
Lepo pozdravljeni,
najprej vse pohvale vaši rubriki. Tudi jaz bi vam zastavila eno vprašanje, ker sama nisem prepričana, če gre za resno težavo in bi zato raje najprej vaše mnenje, preden se odpravim k ginekologu.
Zadnje čase namreč po vsakem spolnem odnosu krvavim, ne sicer veliko ampak vendarle. Pri tem ne čutim nikakršnih bolečin, niti med odnosom ne. Prebrala sem nekaj literature in večkrat sem zasledila, da je to simptom predraka ali celo raka na materničnem vratu. Pri tem pa naj omenim, da hodim na redne letne ginekološke preglede ( zadnji je bil pred cca pol leta ) in brisi so vedno negativni ( PAP 1 ). Za zadnjega tako vsaj sklepam, ker nisem dobila vabila na ponovni pregled.
Jemljem tudi KT in sicer zelo redno in že več let in nikoli nisem imela nikakršnih težav. Nasploh nisem imela še nikoli ginekoloških težav zato si teh krvavitev ne znam razložiti. Še najbolj me čudi to, da ne občutim ne bolečin ne nobenih neprijetnosti med samim odnosom. Krvavitve se pojavijo kmalu po odnosu in prenehajo navadno v roku 12 ur.
Mislite, da je vseeno možna kakšna povezava z materničnim vratom? V literaturi sem namreč tudi prebrala, da se spremembe na mat. vratu pojavljajo počasi, torej glede na moje negativne brise naj ne bi prišel vpoštev.
Kaj bi lahko bilo vzrok težavam?
Je smiselno, da grem na pregled, kljub temu, da nimam bolečin in sem na pregledu bila pred niti ne pol leta?
Najlepša hvala za vaš odgovor in prisrčen pozdrav,
Veronika
Draga Veronika,
vsekakor je vsako kontaktno krvavitev, posebej če se ponavlja, potrebno opredeliti. Najpogosteje je vzrok “ektopija” kakor imenujemo stanje, ko je na zunajem delu materničnega vratu prisotna sluznica, ki je sicer v kanalu materničnega vratu, Ta ni prilagojena “diotikom”, je precej ranljiva in zato krvavi. Vedno pa obstaja tudi možnost sprememb, ki niso “normalne” in končno lahko tudi predrakave ali rakave. Zato je pač potreben pregled pri ginekologu. Čas za pregled iz tega razloga se meri v tednih, da ne bi zdaj na vrat na nos hiteli in iskali ginekologa, če je slučajno na dopustu. Le pozabiti ne smete, tudi če se težava slučajno sama odpravi, prav?