Najdi forum

Lepo pozdravljeni!

Prebrala sem, da so dekleta že pisala o močnih menstruacijah s strdki krvi, pa o njih niste ničesar zapisali, zato me zanima nekaj vprašanj.
Predvsem, kadar imam močne M, ni pa nujno, tudi kadar so šibke, se med krvjo pojavljajo veliki strdki krvi. Proti koncu M so rjavkasti. Kadar imam bolj šibko M, je kri bolj gosta in rjavkasta. Ginekologinja mi je rekla, da se tu ne da nič pomagati. Mene zanima predvsem, kako je z uporabo tamponov v takšnih primerih. Sicer jih bolj malo uporabljam, vendar včasih brez njih le ne gre. Predvsem, kadar imam šibkejše M (gostejša kri s strdki), se s tamponi zelo enugodno počutim, saj imam občutek, da tampon takšne krvi ne vpije. Zgodi se, da je menstruacija po uporabi tamponov daljša za dan ali dva oz. imam še rajv izcedek.
Tampone uporabljam le v določenih primerih, npr. obisk solarija, telovadba in le za ta čas. Ker se zgodi, da sem npr. v solariju 20 min. tampon po tem času izvlečem, čeprav še ni prepojen s krvjo. Lahko prepogosta menjava tamponov škoduje? Tamponi se mi zdijo izredno praktični in higienični, rada bi jih uporabljala večkrat, vendar jih zaradi zgoraj opisanih težav in občutka napihnjenosti v spodnjem delu trebuha raje ne. Neprijetno mi jih je uporabljati tudi ob včasih bolečih (pekoča bolečina v spodnjem delu trebuha) menstruacijah.
Prosim, če kaj več napišete, zakaj pride do strdkov krvi med M, se lahko kako pomaga z npr. prehrano, kako je z uporabo tamponov v mojem primeru.
Stara sem 28 let, zadnjih šest mesecev imam krvavitve dvakrat mesečno. Pred tem je bila menstruacija redna (32 – 35 dni), ginekologinja pravi, da gre verjetno za hormonske motnje. Bi bil lahko vzrok še kje drugje?
Hvala za odgovor!

Draga Marjana,

tamponi so lahko nevarni le, če jih ne menjate dovolj pogosto, preveč pogosto pa ne morete menjati tamponov. Uporabljajte jih pač po občutku (kolikor vam pač ugaja) in pazite, da nobenega ne pozabite v nožnici dalj kot 8 ur (recimo čez noč).
Kar zadeva strdkov pa ne vem, predvidevam, da gre za koščke sluznice maternice, kar je pravzaprav namen menstruacije, da odstrani sluznico maternice pred naslednjim ciklom. Seveda so možni tudi strdki krvi, kar pa ni nič nenavadnega. če imate premočne M in potrebujete kontracepcijo, je M šibkejša ob uporabi KT ali recimo materničnega obročka Mirena. Podrobnosti so že na forumu, zato uporabite iskalnik.
Če so M prepogoste je res najpogostejši vzrok v nihanjih hormonov, seveda pa je potreben vsaj natančen ginekološki pregled, morebiti tudi ultrazvok rodil. Po telefonu ali s pogovorom “čez mizo” v ordinaciji ni mogoče nič reči.

New Report

Close