Strah pred ginekologi
Lep pozdrav!
Imam problem, na katerega še nisem naletela v tem forumu. Verjetno se vam bo zdelo vse skupaj otročje ali pa smešno. Spet se namreč bliža čas ginekološkega pregleda. Ne vem v čem je problem, ampak že sama misel na to me vrže iz tira. Stara sem že 26 let in sem dala skozi že en kup različnih ginekoloških preiskav, celo laparoskopijo. Ultrazvoke še nekako prenašam, ampak odvzem brisa pa je že preveč zame. Sploh se ne morem sprostiti, najraje bi pobegnila domov, vendar vse to nekako preživim, ko pa pridem domov, spet začnem premlevati, kaj se je dogajalo…
Kaj mi svetujete? Kaj vi naredite s takimi preplašenimi ženskami? Zanimivo se mi zdi, da se tudi najmanj ne bojim zobozdravnika, pa čeprav je vrtanje po zobeh bolj boleče kot ginekološki pregled. Ali naj zamenjam ginekologinjo, ali naj ji povem v čem je problem?
Verjetno bi se oglasil kdo, ki bi rekel, da naj pač ne hodim na takšne preglede, ali pa to prenesem kot nujo zlo. Jaz na preglede kljub vsemu grem, vendar me zanima, kaj naj naredim, da mi ne bi bili tako zelo neprijetni?
Hvala za odgovor!
Draga Julija,
stvar je zagotovo psihološke narave vendar je odločilni korak v zadevi že storjen, ker ste sami ugotovili vse pomembne stvari, tudi to, da je stvar “nesmiselna”. Še malo vaje nadzora lastnega telesa, pa bo. Posušajte si predstavljati, da ste “pri zobozdravniku” le da je “zob drugje”! Recimo……
Sicer pa bi morda lahko kak pregled tudi preskočili, če imate stalnega partnerja ali ste sploh brez in če ste imeli vsaj 3 zaporedne PAP brise normalne (rimska 1).
živjo
tudi jaz sem taka kot ti……zobozdravnika se ne bojim, tudi vsi ostali zdravniki so mi OK,le odvzem krvi mi je malce zoprno, a ginekologa me je strah kot hudič križa……. pa sploh se ne morem skulirat. ne vem, kaj mie je…pol sem pa mogla še z mojo mami na 5 pregledov v roku 5 mesecev-ker je neprištevna, a veš kakšna muka je šele to. pa še danes se jih bojim, stara sem 25 let