število točk za vpis v sš
Iz ocen in uspeha v 9. razredu največ 70, potem pa po kriterijih posamezne šole za razne dosežke (ali nedosežke) še največ 15 dodatnih.
problem je v tem, da je letos ogromno otrok odličnih in s samimi peticami (upravičeno ali zaradi sistema točkovanja za vpis in raznih “pritiskov”?) in je zaradi tega prišlo do tega, da je bila omejitev na nekaterih šolah 70 in več točk. In tako je ogromno otrok – odličnih, s samimi peticami- v tem trenutku brez šole. Ampak “stresnih extercev” pa le ni bilo, a ne ?
O “stresnih extercih” se hecam, ker je Zver kar naprej to govoril. Meni so bili veliko bolj všeč exterci, veliko bolj pravičen sistem je bil z njimi, kot pa samo z ocenami. Saj vsi vemo, kako je z ocenami, a ne? Exterci so bili pa le za vse enaki. Pa, saj zdaj že g. minister sam vidi, da ga je polomil, za naslednje leto že napoveduje “enotne sprejemne izpite” – ti bodo najbrž manj stresni kot če bi se jim še naprej reklo exterci. Mu je pa na žalost uspelo zj**** eno celo generacijo otrok.
Moja hči ima 3 štirice. Odlična je vseh 8 let in ne samo letos. Ni se vpisala na Poljane in ima veliko možnosti, da se ne vpiše v drugem krogu, ker je malo vpisnih mest na gimnazijah. Ne upam si trditi, da točke dodajajo kar tako – možno pa je,da je malo kuhne povsod.
Že sam sistem je zgrešen, tako da so učenci z vsemi peticami ostali nevpisani, nekdo, ki je ministriral, pel v zboru …je zdaj vpisan, medtem ko se drugi, ki so dejansko delali, potijo doma in čakajo, kaj bo. Verjemite, za peticami stoji ogromno dela in ur učenja. Nihče jim ne podari ocen. Število odličnih je veliko predvsem zaradi dobro ocenjenih vzgojnih predmetov.
Tudi to naj bi upoštevali. Ponderirali bi lahko vse že v prvem krogu. (ocena x ure / teden). Kar zadeva glasbeno šolo je pa tako – 7 let smo igrali, iz dneva v dan, pisali kontrolke se učili in plačevali. Ravno zaradi tega, ker ni dostopna vsem (tudi baletna ..), glasbene šole ne bi smeli uvrščati med pogoje za vpis. Ali pa latinščine in pdb. Na naši šoli ni živega človeka, ki bi otroke pripravil za opravljanje raziskovalne naloge. Kaj takega se še ni zgodilo. Tudi od kadra, ki je na šoli, je odvisno število točk. Ni samo otrok kriv, če nima točk od nasopa v gledaliških igrah. Mogoče ni bil vsiljiv in ni bil zanimiv učiteljici za sodelovanje v igri. Nekateri so imeli potrdilo od župnika, da so bili angelčki v božični predstavi. Nonsens.
Tokrat smo starši in otroci dobili precej sivih las.
Ne gre samo za število odličnih, ampak za število otrok s samimi peticami. Ocene pa se še kako podarjajo, verjemi. Odvisno od šole (čim “slabša” je, tem bolj se jim gre za uspeh šole in dvigovanje ranga). Pa tudi pri mojem sinu ( na “dobri” OŠ v Ljubljani) so bili npr. takšni primeri: ocena nekje med 4 in 5, pa učiteljica vpraša: ” Na katero gimnazijo si se že ti vpisala? Aja, na Bežigrad. No, pa povej …”. In je dobila eno lahko vprašanje in zaključeno 5. Se pač dogaja, vedno se je in vedno se bo. Zato pa samo ocena ni nikoli dobro merilo. Pa da ne govorim o pritiskih staršev. Menda so bile zadnje govorilne ure na naši šoli tako obiskane, da so profesorji komaj zmogli do večera vse obdelati.
Moj sin je hvala bogu sprejet kamor je želel.
Tudi če bodo otroci prišli na izbrane šole zaradi ministriranja in nastopanja ali pa so jim bile ocene podarjene, jim bo po mojem skromnem mnenju spodrsnilo že v prvem letniku. Znanje in delovne navede so eno, podarjene ocene in kar tako pridobljene točke pa spet nekaj drugega.
Res je, ocene se več kot podarjajo. Prav smešno je vse skupaj. Odlični so tudi z oceno 3, prav dobri z oceno 2. Brez veze.
Itak se slej ko prej izkaže, kako in kaj je s to rečjo.
Drži, vendar eni nimajo niti te možnosti, da jim spodrsne. Moji hčerki je sicer danes uspelo, mnogim pridnim učencem pa ne. Ostalo je veliko nevpisanih, (npr. z Viča 30, s Poljan tudi). Ni pravično, medtem ko se v manjših krajih vpisujejo tudi z dobrim uspehom.
V drugem krogu so povsod še dodatno dvignili točke.
Naša ni hotela med “elito”. Pravi, da so učni programi enaki na vseh gimnazijah. Uspešnost je odvisna od volje in dela ne od profesorjev. Da bi si pokvarjala počitnice z nekimi točkami – ni šans.
Tista o nepravičnosti je bosa. Če se lahko periferci vsak dan vozijo v ljubljanske “elitne” šole, se lahko tudi kak ljubljančan odpelje malo ven iz mesta.
Vsi otroci so na začetku šolskega leta vedeli kako lahko pridobijo točke in recept za uspeh je učenje! Vsi so imeli na začetku enake možnosti. Podarjene ocene pa se pokažejo že takoj v prvih dneh srednje šole. Drugače pa so še tekmovanja na katerih ni bilo podarjenih zlatih in srebrnih pirznanj, ampak si mogu pokazati samo veliko količino znanja… Za celotno generacijo je bilo enako… Vi pa pišete kot da bi se samo vašim otrokom godila krivica…
Lp
Ne razumem, zakaj ste se starši tako “zapičili” v ministriranje (kolikor sem seznanjena to šteje pri katoliških gimnazijah, ki so nenazadnje zasebni zavodi), zbore, tekmovanja,… Sama sem mnenja, da je povsem pravično, če so otroci, ki se ukvarjajo z neko dodatno dejavnostjo zavoljo nje tudi nagrajeni. Potem pa se pritožujemo, kako so diplomanti po večini neusposobljeni in preozko usmerjeni… Kako pa sploh lahko pričakujemo, da bodo znali več stvari, če se jih že v osnovni šoli sili, da po osem ur preživijo za knjigo, vse za dosego cilja – odličnega uspeha.
Nepravično je to, da se štejejo taka “jajčka” kot je zgoraj napisano (kar ti vzame npr. samo eno uro na teden), ne šteje se pa npr. status športnika (razen na športnih gimnazijah), kar pomeni vsak dan dve ali več ur treninga. Merila letos ravno zato, ker so se štele samo ocene niso bila objektivna. Ocena včasih je, velikokrat pa tudi ni objektivna. Meni osebno so veliko bolj všeč exterci, kjer je bilo vsaj polovico točk res pravično (beri po znanju) pridobljenih. Tako, da Oseba X, ravno v tem je problem, da NI bilo za celotno generacijo enako.
Alena, vesela sem za tvojo hči, da ji je uspelo. Moj se je tudi dobro odločil in bil sprejet že v prvem krogu.
S 70 točkami nam ni upselo priti na prvotno izbrano šolo, smo se pa danes vpisali na drugo in smo čisto zadovoljni. Škoda res, da nam v prvo ni uspelo, vendar smo se z otrokom že prej pogovorili tudi o tej možnosti, glede na to, kaj vse smo slišali, tako, da šok ni bil prevelik. Sicer pa se nikoli ve ve, zakaj je bilo tako prav. Saj pravijo, da se vse zgodi z določenim nameno.
Res se mi pa zdi, da se nekatere dejavnosti bolj upoštevajo, druge, ki bi se prav tako morale pa se ne. Za glasbeno šolo nima vsak možnosti, ali ni veselja z otrokove strani, ali starši preprosto nimajo časa voziti otroka na vaje ali pa tudi iz finančnih razlogov, saj se ve, da to ni tako poceni dejavnost. Nekateri si kljub otrokovi želji tega ne morejo privoščiti, tepe pa to otroka, ker se ravno glasbena šola skoraj povsod šteje kot zelo pomemben dejavnik pri vpisu.
Pa tudi kar se tekmovanj tiče, se je večkart pokazalo, kako je s tem. Na nekaterih šolah so apriori proti, da bi se učenci vpisovali na določene šole in jih zavirajo tam, kjer bi jim morali pomagati (pri gradivu, dodatnih urah in podobno – tako bi bili tudi rezultati tekmovanj lahko boljši, ne pa da so bili otroci prepuščeni samim sebi). Ne bom pozabila pogovora z eno od deklic, ki prav tako ni bila sprejeta. Na njeni šoli so bili zelo proti temu, kam se je vpisala in so ji direktno dejali, če se ne bo premislila, ji bodo pa z ocenami to preprečili. In so tudi ji – nesramnost do kraja. Kaj pa v končni fazi koga briga, kam se vpiše kateri od učencev. To je popolnoma stvar otroka in njegovih staršev ne pa učiteljev na osnovni šoli, saj ne bodo oni plačevali stroškov za otroka ampak jih bodo otrokovi starši.
Lp pa brez zamerezvezdica zaspanka napisal:
> Pozdravljeni!
>
> Zanima me koliko točk imajo vaši otroci za vpis v željeno
> srednjo šolo?
>
> Lep pozdrav