Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Srbečica in pikčast izpuščaj v nosečnosti

Srbečica in pikčast izpuščaj v nosečnosti

Pozdravljeni,

že probližno en mesec imam težave s strijami, ki so se mi pojavile v nosečnosti; trenutno sem noseča 33 tednov. Same strije na začetku niso bile moteče niti jih ni bilo veliko, na spodnjem delu trebuha le nekaj manjših strij… dokler se niso v parih dneh razvile po stegnih na notranji strani, po zadnjici in po celem trebuhu do te mere da me srbi in peče celo telo – trebuh, stegna, dlani, okolica pazduh, prsni koš, veat in včasih celo obraz… včasih se počutim kot bi bila “pečena” kot bi imela neke opekline.. pojavile so se tudi pikice in rdečina, tudi nekaj manjših “bulic” po  več skupaj… koža je v teh predelih vroča in zelo hrapava… razumem da so strije normalne v nosečnosti in vse to, vendar same strije me ne motijo, kakor te pikice in rdečina, ki ne izgineta… uporabljala sem tudi različne kreme, olja, tuširanje samo z vodo, hladne obkladke, ohlapna in bombažna oblačila… pa sem prenehala s kremami, ker mi ne paše nič in je koža samo še bolj “ziritirana” in me hudo peče po tem, ko se z biločim namažem. Skrbi me, ker ponoči ne spim, do roka poroda imam še slaba 2 meseca in mi tole ni nič več prijetno… Skrbi me in ne praskam se, če bi se praskala bi si potrgala vso kožo do krvi… Bila sem že 2x na urgenci čez vikend pa so mi samo rekli, da mi ne morejo pomagati… Ali obstaja kakšna rešitev sploh?? Vem, da smo nosečnice omejene z zdravili, vendar tako ne zdržim več. Niso mi pregledali niti krvi, niti urina, niti so opravili kakšen UZ. Jutri se obrnem še na ginekologa. Bi bilo smiselno obiskati še dermatologa? Skrbi me, ali to kakorkoli lahko vpliva na otroka ter ali se to lahko s čim pozdravi? Meša se mi in kar ni in ni pomoči. Ne zdržim niti dneva več tako, kaj šele do poroda…

Lp in vnaprej hvala za kakršnokoli povratno informacijo.

Pozdravljeni,

razumem vaše težave.

Vsekakor je smiselno, da se pregleda kri in izključi težave z jetri, ki se lahko kažejo s srbečico. Preveriti je treba jetrne teste in žolčne kisline, to običajno opravi os ginekolog ali os zdravnik.

Če so izvidi negativni, se lahko obrnete tudi na dermatologa. Pogosto se vzroka za srbenje kože v nosečnosti ne najde oz je vzrok preobčutljvost kože na hormone, kar ni nevarno niti za vas niti za plod, je pa zoprno.

Za lajšanje težav pa vam svetujem, da se oglasite v lekarni in si kupite Claritine ter vzamete nekaj dni po 2 tableti na dan, nato pa po eno. V lekarnah imajo tudi Fiderma Sebofid spraj, ki lajša srbenje. Svetujem tudi, da si od Fiderme kupite gel za tuširanje in mleko za telo, ki si ga namažete takoj po tuširanju.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close