Najdi forum

spontani splav

Spoštovani!
Prejšnji mesec sem imela spontani splav v 9. tednu nosečnosti. Še vedno me bega kar nekaj stvari, za kar pa se ne morem pogovoriti s svojim ginekologom, ker je še vedno na dopustu in ga še nekaj časa ne bo.
V ambulanti me je pregledal dežurni ginekolog (ker sem tisti dan začela rahlo krvaveti). Ko me je pregledal z UZ, je ugotovil, da ploda ni, razvila pa se je posteljica in še neki drugi ovoji (?). Na levem jajčniku pa je opazil cisto (2 cm) in zato se je odločil, da mi ne bo ničesar delal, ker želi še mnenje drugega strokovnjaka. Ko sem ga vprašala, zakaj ni ploda, mi je razložil, da se to pogosto dogaja (v 20% nosečnosti) in sicer zato, ker ni bilo dovolj nosečnostnega hormona in se plod ni razvil oz. je odmrl. Povedal pa mi je tudi, da mu je sumljiva cista na jajčniku.
Čez dva dni me je pregledala še ginekologinja. Ravno tako je opazila cisto, za katero pa mi je razložila, da je to normalen pojav v nosečnosti. Vedno naj bi se razvila cista na jajčniku, ki potem proizvaja hormone, s katerimi naj bi se oskrboval plod. Za sam plod pa mi je rekla, da je prišlo do kromosomske napake pri oploditvi in se sploh ni razvil. Kdo ima prav?

Draga Jana,

Pogosto pacijentke takole sprašujete, ke v razburjenju prezrete “način razlagea” vašega zdravnika. Dvomim, da je katerikoli od obeh zdravnikov decidirano trdil, da je tako kot ste napisali, ker je povsem možna vsaka od obeh varijant in še kakšna zraven (prav imata lahko oba ali nihče). Katera velja žal ne moremo ugotoviti brez dragih in zamudnih preiskav, ki jih pri vsakdanjem delu ne naročamo, ker nam tudi ničesar uporabnega ne povedo. Preiskave “splavov” so v raziskovalne namene opravljali in jih še občasno delajo iz statističnih razlogov, zato da vemo, kaj je najpogostejši in kaj manj pogost razlog zanj, terapije pa pri večini razlogov ni, ker so več ali manj slučajni in se ne ponavljajo oziroma se ponovijo po naključju, brez očitnega razloga. Povedati želim, da se z razlogi, predno se splav vsaj 2x – 3x ponovi in izgleda, da gre za enak razlog, ne ukvarjamo posebej. Seveda pogledamo, če na rodilih pri ženski obstaja kakšna očitna sprememba, kot je npr. pregrada na maternici ali PCO sindrom, ki pogosteje vodita v neuspelo nosečnost na začetkum, npr. genetske preiskave pri partnerjih in iskanje specifičnih infekcij pa ne delamo rutninsko ža kar po vsakem splavu.

New Report

Close