Spodnji/zgornji zobje in aparat
Spoštovani!
Hči je stara 15 let in ima spodnjo čeljust rahlo pomaknjeno naprej. Ob ugrizu ima zgornje zobe poravnane s spodnjimi (se stikajo).
Ortodontka pravi, da bi dali preventivno fiksni aparat (zvezdice) za primer, da bi se ji spodnja čeljust še bolj premaknila naprej.
Zanima me vaše mnenje, ali je smiselno nositi aparat preventivno – glede na to, da je ob nošenju aparata tudi nekaj nadlog (omejitve pri hrani, otežena higiena, večja možnost kariesa)?
Kaj se lahko zgodi, če ga ne nosi?
Je ta pozicija zob (da se zgornji in spodnji stikajo) sama po sebi lahko nevarna za zobe (se mogoče lahko poškodujejo, obrabijo?)
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
glede na napisano ocenjujem, da je pri vaši hčerki že prisotna ortodontska nepravilnost, za katero pa je mogoče, da se še poslabša. Aparat torej ne bi deloval samo preventivno, ampak bi omenjeno nepravilnost odpravil in s tem seveda tudi preprečil poslabšanje stanja. Omenjate težave, ki jih ortodontski aparat neizogibno prinaša, in strahove v zvezi s tem. Dejstvo je, da ne glede na obseg in obliko ortodontske nepravilnosti ortodontsko zdravljenje nikoli ni nujno. Lahko je le bolj ali manj priporočljivo. Na koncu pa se mora zanj vendarle odločiti pacient sam. Pomembno je, da pred odločitvijo pozna vsa potrebna dejstva. Tista, ki govorijo v prid zdravljenju, in tista, ki govorijo proti. Tu ne mislim samo na strokovna dejstva, ampak tudi na povsem osebna. Srečno!
Pozdravljeni,
Stara sem 30 let in 15 let nazaj sem ob padcu s kolesom zlomila nekaj zob. Dobro leto imam že aparat na zgornjih zobeh (zaradi ekstrakcije zgornje poškodovane petice). Prav tako sem se zdaj odločila še za korekcijo spodnjih zob, saj imam globok ugriz in že takoj po poškodbi pred 15-imi leti so mi morali izpuliti spodnjo šestico. Na obeh lokih imam zdaj aparat slab teden dni in zgornji zobje se stikajo s spodnjim aparatom, sicer se pa sami zobje zdaj ne stikajo v nobeni točki, tako da ne morem zgristi praktično ničesar. Zanima me, kako dolgo to traja in če se da kako pomagati, ali sem obsojena na juhice in smutije?
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
mnogokrat v začetni fazi ortodontskega zdravljenja pride do tovrstne situacije. Težko je napovedati, koliko časa bo to trajalo. Lažje bi vam na to vprašanje odgovoril vaš ortodont, ki vaše stanje dobro pozna. Vsekakor je pomembno, da ste pri hranjenju pazljivi, da ne poškodujete aparata, saj bo le v tem primeru zdravljenje ustrezno napredovalo in s tem tudi to neprijetno prehodno obdobje čim prej minilo. Hrano predhodno narežite na majhne koščke in jo nato v ustih dodatno zmehčajte s slino in previdno “predelajte”. Jejte počasi. Tako je tudi bolj zdravo. Upam, da to obdobje čim prej premagate. Srečno!