Splav s tabletko doma – izpad tablete
Spoštovani dr. Pušenjak!
Stara sem 24 let in sem trenutno v postopku splava s tabletko. V torek (7t 5d) sem na kliniki vzela 1x Mifegyne, danes pa sem si doma ob 8ih v nožnico vstavila 2x Topogyne ter popila 1x Brufen 600 mg (po navodilih zdravnika).
Ulegla sem se in po slabi uri dobila krče ter čutila, da rahlo krvavim, vendar nič posebnega. Okoli 10. ure me je že tako tiščalo lulat, da sem vstala in šla do stranišča. V navodilih, ki sem jih prejela piše, da naj bi odležala eno uro, zato se mi to ni zdelo problematično. Na poti do kopalnice sem začutila da iz mene prihaja kri in nekaj kosov, vendar je vse ostalo v vložku – videla sem res nekaj krvi, sluzi, en kos sploščenega tkiva v velikosti 3 x 2 cm in pa tudi eno izmed tablet. Ni bila še raztopljena, jasno sem lahko videla zarezo čez sredino. Malo sem zapaničarila in jo hitro vstavila nazaj.
Zdaj spet ležim, saj se bojim, da bi tableti spet izpadli. Ob 11ih moram tretjo tableto 20 minut držati v ustih in nato popiti.
Kdaj naj bi se tableti v nožnici dejansko raztopili in lahko vstanem? Če ne drugega bom sigurno morala še kaj na stranišče. Hkrati opažam, da v ležečem položaju iz mene “nič ne pride”, pritisk v nožnici in trebuhu pa se mi povečuje. Vse skupaj nekako držim notri (kot bi zadrževala urin), ne želim pritiskat, saj se bojim ponovnega izpada tablet.
Je lahko pomanjkanje krvavitve tudi znak neuspešne UPN? Vsi so me opozarjali naj pričakujem močnejše krvavitve, vendar je trenutno vse (razen kosov) kot redna menstruacija, celo krči niso tako močni (najbrž zaradi Brufena).
Hvala vam za vso pomoč, ki nam jo delite!
Spoštovani,
prav zaradi toliko nekih dilem in ker se včasih precej močna krvavitev pojavi nenadoma ter se mnoge tega ustrašijo, smo nekoč te postopke izvajali v bolnišnicah, kjer je bilo vedno v doglednem času na voljo zdravstveno osebje. Težko vam za vsako podrobnost povem, kaj storiti, kaj smete česa ne in zakaj tako in ne drugače. Načeloma je zdravilo opravilo svojo vlogo, ko se začne močnejša krvavitev, oralno oziroma bukalno pa se v drugi fazi splava zdravilo odmerja prav zato, ker krvavitev pač iz nožnice izplavi vaginalni odmerek. Skratka, če morate na WC pač pojdite in zaradi strahu, da kaj ne izpade ni treba ležati. Izpad nosečnosti je cilj vsega postopka. Drugi razlog za to, da se je nekoč to delalo v bolnišnici je bila tudi možnost preveriti, če je po krvavitvi še kaj v maternici in koliko. Tudi to doma ni mogoče. Zato mi ni všeč, da se to zdaj dela doma. Mogoče bi še bilo sprejemljivo do 6. tedna, pri 8 tednih in več pa to ni ne humano ne povsem strokovno varno. Vsaj po mojem osebnem mnenju.