Splav – posledice
Stara sem 21. Pred dnevom sem naredila test za nosecnost in ugotovila, da sem noseca . Odlocila sem se za splav in me zanima, ali ima splav lahko kakrsnekoli kasnejse posledice (ali bi zaradi splava kasneje lahko imela probleme z zanositvijo)? Zanima me se, koliko casa je potrebno cakati na splav (zadnjo menstruacijo sem imela pred dobrim mesecem) in koliko casa te zadrzijo v porodnisnici?
Za odgovor se najlepse zahvaljujem. Majda
Čeprav izredno redko seveda ni mogoče reči, da splav ne more imeti nobenih posledic. Včasih le pride do zapletov po splavu in do vnetja, ki povzroči zarastline, te pa lahko zmanjšajo zmožnost za kasnejšo zanositev. Moram pa dodati, da je takih zapletov po navadnem porodu več kot po splavu, skratka, kakorkoli…zapleti so redki.
Prekinitev nosečnosti najprej opravljamo pri 6 tednih po prvem dnevu zadnje menstruacije. To je takoimenovani “mini splav”, ki ga opravljamo brez narkoze, 2 uri po posegu pa ženska zapusti ustanovo. Včasih so temu posegu rekli “menstrualna regulacija”.
Kasneje za poseg dajemo narkozo, ustav+novo pa se zapusti še isti dan, običajno 5 do 6 ur po posegu.
Draga Majda!
Ne želim moralizirat! Vendar bi ti vseeno svetovala, da si prebereš sporočila vprašanja-odgovore tudi za nazaj in boš videla, koliko žensk je obupanih, ker ne morejo zanosit, tudi jaz sem med njimi. Vesela sem, da se mi v življenju ni bilo potrebno nikoli odločat o tako pomembni zadevi, kot je splav, ker bi me to sedaj ubilo.
Nič ne vem o tebi, o tvoji situaciji, zato si ne bom drznila sodit. Vendar! Zanimajo te fizične posledice splava za tvoje telo. Tvoje srce bo ranjeno za vedno. Če ne prej, se boš zavedala takrat, ko boš doživela zaželjeno nosečnost in boš polna navdušenja brskala po knjigah in ugotovila, da začne srček biti pri 5-6 tednih,… Ne bom nadaljevala s tem. Želim ti le sporočiti, da iskreno premisli. Poglej, kako boš situacijo doživljala čez nekaj let.
Če bi se dalo, bi takoj zamenjala s tabo.
Pozdrav,
Sara