splav
Pozdravljeni!
V torek 7.8. so mi v KC naredili umetni splav v 6-7 tednu nosečnosti (zadnja menstruacija 18.6.) in me še isti dan odpustili domov. Od takrat pretežno počivam, v petek in soboto pa sem bila že malo pokonci. Danes zjutraj me je zbudila bolečina, ki je po 20 minutah ponehala in ni bila zelo močna. Prejšnje dni me ni skoraj nič bolelo, danes pa me malo boli v spodnjem delu trebuha. Do danes tudi nisem v bistvu nič krvavela, le kakšna kapljica, danes pa je krvi več-kot ob šibki menstruaciji. Sedaj pa ne vem, ali naj grem k zdravniku (na urgenco). Sestra v KC je rekla da ja, če bodo bolečine zelo hude in krvavitev zelo močna- tega na srečo pri meni ni. Kakšen je vaš nasvet? Pa še to: kdaj se lahko začnem normalno ukvarjati s športom?
Najlepša hvala za odgovor in se opravičujem, če ste na tako vprašanje že odgovorili. Pregledala sem vse teme pod splav, a podobnega vprašanja nisem zasedila.
Po splavu lahko pride do krvavitve podobne menstruaciji, ki sme tudi trajati do enega tedna. Bolečina ne sme biti močna in krči so lahko le prvi dan. Torej, če vas prav razumem je pri vasvse O.K.
S športom se lahko pričnete ukvarjati čez kak teden, odsvetujemo pa kopanje v vodi nekaj dalj časa, recimo 10-14 dni. Dovolejno je prhanje.
Spoštovani,
tudi jaz imam podobne težave. Zaradi močne krvavitve so mi v ponedeljek zvečer (6. 8.) v 7. tednu nosečnosti naredili abrazijo. Ves čas do sobote me je bolel trebuh, krvavela sem malo, od sobote pa je ta krvavitev obilnejša (kot pri menstruaciji) in še vedno traja. Naj še povem, da sem letos imela že drugi spontani splav (prvega v januarju) in da me je tedaj trebuh bolel še veliko bolj kot tokrat, prav tako sem kravavela (6 dni). Tudi menstruacije imam vedno boleče, dolgo trajajoče in dokaj močne. Enkrat sem že rodila pred 8 leti – nosečnost je potekala povsem normalno. Ali naj po vašem mnenju počakam še kak dan ali grem k zdravniku?
Prav tako vas prosim, če mi lahko pojasnite, kakšne so preiskave s posebnim ultrazvokom, ki ga opravijo v primeru večkratnih zgodnjih splavov?
Hvala in lep pozdrav.
Krvavitev po splavu sme trajati do 7 dni in prva dva dneva sme biti tudi nekaj krčev ali bolečine. Torej počakajte še nekaj dni, če seveda le krvavite in nimate več krčev. V primeru še trajajočih krčev svetujem pregled na urgenci.
Ultrazvok po ponavljajočih splavih ni noben “poseben ultrazvok”. Namenjen je ugotavljanju nepravilnosti v razvoju maternice. opravi se ga z vaginalno sondo tik pred pričakovano menstraucijo, ker se takrat morebitno pregrado na maternici najbolje vidi in lahko oceni njen pomen.