Najdi forum

Katero skuto uporabljate?

Jaz tisto lahko od LJ mlekarn. Mi je zelo okusna, pa še 0,5g maščobe ima samo (70 kcal/100g)

Obstaja mogoče še katera druga skuta, ki ima manj maščob, oz. kcal?

metka

jaz pa imam rada kar skuto,ki je frišna na tržnici…drugače pa Vipavsko…..

sem kar jem

Hojla…

Metka jaz imam Vipavsko, ki jo kupim v Tušu.
Je neka TUŠ Vipavska, ki ima 77kcal.

Lp sonček

Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)

Jaz kar obe uporabljam, odvisno kje kupujem.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Katerokoli, samo da je lahka in nepasirana.

LP!

Jaz jem tisto od ljubljanskih mlekaren (embalaža take zelene barve).Nepasirana in light. 10%maščobe piše na sprednji strani. Kalorij pa ima 70 na 100g!

Bohinjska.

Tuševo ali Mercatorjevo. Obe imata enako kalorično vrednost. Mi pa nobena ni preveč dobra. Jo jem bolj na silo, zato ker jo moram. Drugače je pa zame zakon Bohinjska ali Pomurskih mlekarn. Al ma ful maščob, zato zdaj odpade. Na mojo veliko žalost.

lp

Julija

Julya, sadni jogurt imaš rada? Veš, tudi meni ne gre sama skuta dol, zato jo fino z jopurtom prepasiram (kar z vilico), potem pa je zeeelo slastna Probaj 1x.

Sicer pa dodajam razne priboljše med skuto.
Recimo kakšen namaz: paprika v prahu, sol, poper, nasesekljan petršeilj, kisle gobice, kislo kumaro, kakšno svežo papriko…

Ma svašta se da nares. Zelo dobre jedi. Osnova skuta, ostalo pa prepuščeno domišljiji.

Skuta je odličen vir beljkakovin z malo maščob. Športniki jo pojejo na tone :)))

metka

Metka, sadni jogurt jem samo izjemoma. Saj veš OH in tako. Skuto si zmešam z navadnim jogurtom in sadjem. V sezoni to delam z jagodami, malinami, ribezom pa breskvami in nektarinami, včasih tudi z banano. Pozimi pa uporabim Etine zamrznjene gozdne sadeže ali pa jagode.

Za slano varianto pa si zmešam en tak “fovš” liptaver. Je bolj nežna varianta, tako, da lahko jem kar z žlico, pa mogoče kak košček polnozrnatega prepečnca.

lp

Julija

Pazi! Etini gozdni sadeži so posuti s sladkorjem. moraš vedno prebrati, kaj vrečka vsebuje. jaz sem kupovala neke avstrijske zmrznjene borovnice, ki so bile brez sladkorja.

LP!

Meni ni važno katera skuta je, sam da ma malo maščob. Pa še nekaj bi vas vprašala. Ko ste že omenile, da se da dosti iz skute naredit, pa me zanima kaj vse naredite. Jaz jo jem samo v jogurtu ali pa z naribanim jabolkom. Drugače pa jo obožujem, pa nimam idej kaj še naj naredim.

Hvala!

LEp večer

težavna

Babica, a veš da nisem opazila, da bi bili sladkani. Bom pa jutri, ko grem v trgovino, preverila. Bom pa kaj drugega kupila. Bom pa pozorna na to, kaj je v vrečki.

Hvala za opozorilo.

lp

Julija

Nekaj sem že prej napisala, nekaj pa še bom.

Skutin cmok
0,5 kg suhe skute
3 cela jajca
3 žlice ostre moke
sol
Vse sestavine zmešamo. Skuta mora biti suha, če je premokra, jo damo v gazo in tekočino stisnemo iz nje. Oblikujemo cmok, ga ovijemo v vlažno krpo ter položimo v slan krop. Kuhamo 45 min. Cmok se odlično poda h dobri pečenki ali čem drugem, je pa odličen tudi kot samostojna jed z malce marmelade ali samo zabeljen z maslom in drobtinicami.
Jaz dam samo eno celo jajco in tri beljake.

Limonina skuta s hrustljavimi kosmiči
250 g skute
sok pol oz. cele limone
50 g ovsenih kosmičev
natreen v tekočini
miniaturen košček masla
Skuto zmešamo z sokom limone in malo vode (ali mleka) – biti mora kremasta (najboljša je Vipavska), dodamo pa tudi natreen po okusu.
V ponvi raztopimo majhen košček masla (z MCT bi najbrž tudi šlo) ter dodamo kosmiče. Na majhnem ognju jih prepražimo. Lahko dodamo tudi malo natreena
KO so kosmiči popečeni, jih vsipamo preko skute

Češpljevi cmoki
velika žlica margarine
250 g skute
3 jajca
sol
2-3 žlice mleka
moka (toliko, da dobimo gosto testo, ki ga bomo lahko razvaljali)
češplje
krušne drobtine
sladkor in cimet za posipanje V skledi umešamo veliko žlico margarine, razdrobimo skuto, dodamo jajca, sol, mleko in toliko moke, da dobimo gosto testo. Testo razvaljamo, ga razrežemo na ustrezno velike kvadrate, nanje naložimo izkoščičene češplje, v katere namesto koščice dodamo pol kocke sladkorja. Iz kvadrata oblikujemo cmok. Češplje morajo biti prekrite s testom. Cmoke zakuhamo v slan krop in jih kuhamo 15 minut. S penovko jih poberemo na krožnik, zabelimo jih z drobtinami, prepraženimi na margarini. Zraven ponudimo sladkor za posipanje in cimet.

Česnova polivka
25 dag skute
4 žlice mleka
1/4 žličke belega popra (zmletega)
2 žlički sesekljanega peteršilja
8 strokov česna
2 žlički sojine omake
Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom kar v posodi, v kateri bomo kuhali. Ko je zmešano, kuhamo v vodni kopeli, dokler ob robu ne začnejo nastajati mehurčki. Prelijemo čez vroče testenine in potresemo s parmezanom

Kruhki
300g pšenična moka T1100,
50g ržene moke
50g polno zrnate moke
50g lanenega semena
500g lahke skute (pasirane)
10g kvasa
Sestavine zmešaš z 2,5dl mlačne vode in narediš 20 malih kroglic
pečico segreješ na 200 stopinj. Pomokaš pekač, da se kruhki ne primejo, ter jih premažeš z jajčnim beljakom, da dobijo lepo zlato rjavo barvo. Preden jih daš v pečico potrosiš še malo lanenega semena na njih. Prvih 10 min pečemo na 200 stopinj nato pa še 15minut na 160-180 stopinj. Tako
je skorja tanka in trda. En kruhek vsebuje 7g B, 14g OH, 1g M, 97kcal.

Jabočno pecivo
Jabolka naribaš, v drugi posodi zmešaš pusto skuto in 2 rumenjaka nato dodaš še jabolka, potem stepeš 2 beljaka v sneg in vse skupaj zmešaš. Lahko tudi dodaš nadrobljene orehe, lešnike, cimet, limonin sok in sladkaš s sladilom, če so kisla jabolka. To maso daš v pekač in pečeš ca. 30 – 40 min,
na vrhu lepo porjavi
-jajce 90×2 180 kalorij
-skuta 250 g 179
-jabolka 300g 120
skupaj 479 kalorij

Skutne rezinice
1/2 kg skute
2 jajci
3 do 4 žlice pšeničnega zdroba (gresa)
2 žlici ostre moke
malo soli
Prepasirano skuto zmešamo z zdrobom, solimo in vmešamo razžvrkljani jajci in moko ter dobro zmešamo, da se sestavine lepo razporedijo. Dobljeno maso pustimo počivati 10 minut. Na mokrem kuhinjskem prtičku (katerega posujemo z ostro moko, tako da se klobasa preveč ne prime) maso oblikujemo v klobaso in jo zavijemo vanj. Klobaso v slanem kropu kuhamo 10 minut, če je debelejša malo dlje.
Kuhano klobaso narežemo na kolobarje, katere zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami ali jih samo posujemo s sladkorjem, dobri pa so tudi zabeljeni z ocvirki /če nismo na dieti:)).
Lepo se podajo k vsem vrstam mesa, sladkani pa so lahko samostojna jed

Bučkin narastek
1 jedilna bučka
3 kosi starega kruha ali dve stari žemlji
0,5 kg skute
3 jajca
1 kisla smetana
2 čebuli
2 žlici olja
2 stroka česna
5 velikih žlic pšeničnega zdroba
malo peteršilja
sol in poper
1 žlička suhega koperca
Žemlje namočimo v mleko, da se omehčajo. Očistimo in naribamo bučke. Malo jih osolimo, da spustijo vodo. Očistimo in sesekljamo čebulo ter jo na malo olja prepražimo, da porumeni. Dodamo ožete bučke in jih malo podušimo na malem ognju (7 min), da se omehčajo. Pustimo, da se malo ohladi.
Posebej v skledi zmiksamo skuto, kislo smetano in jajca. V to zmes dodamo pest sesekljanega peteršilja, strt česen ter začimbe po okusu: sol, poper, začinka, muškatni orešček, mleto kumino, koperc ,majaron in baziliko. Tej zmesi dodamo mlačne bučke, ki smo jih prej malo podušili ter premešamo. Dodamo pšenični zdrob, da zgosti maso. Po potrebi ga lahko dodamo tudi kakšno žlico več.

To in še mnogo mnogo več receptov je s skuto.
Večina teh receptov sem staknila po forumih. Največ idej imajo ravno športniki, saj pojejo ogromno skute (potreba po beljakovinah).

metka

Bi še jaz dodala enega :

Pecivo s skuto in pšeničnim zdrobom
2 jajci (iz beljakov sneg)
1 dl olja (dam samo dober curek)
10 dag sladkorja (ali ustrezno količino umetnega sladila)
50 dag skute (lj mlekarne)
2,5 dl mleka
10 dag pšeničnega zdroba (sem poskusila že s koruznim, pa ni tako dobro, mogoče vsakega pol)
5 dag rozin

Toplo – pregrešno dobro

To se speče?

metka

Metka, pri kruhkih uporabiš sveži ali suhi kvas. Mi je recept kar pridišal in jih bom zagotovo prav kmalu naredila.

Nočko.

Julija

Suhega, instant, vendar ga dam jaz vseeno manj, ker se mi zdi pretirano 10g. Opazila sem tudi, da ni napisana sol. Vsekakor kakšna žlička soli ne bo škodovala (ravna, seveda).
Lahko pa se doda tudi kakšna pražena čebula, začimbe, lahko se tudi z moko improvizira (koruzna, ječmenova, bela, ajdova itd.).

metka

UF, kar lačna sem postala, že navsezgodaj:-))))))))

Hvala za trud!!!!!

LP!

Skutni svaljki

1/2 kg skute
2 jajci
5 žlic pšeničnega zdroba
malo soli
moka po potrebi

Skuto (če je mokra jo odcedimo) zmešamo z zdrobom, solimo, vmešamo jajci in dodamo toliko moke, da se lepo oblikuje hlebček, ki se ne lepi na roke. Pustimo ga počivati vsaj 20 minut, da zdrob nabrekne.
Potem oblikujemo svaljke. Skuhamo jih v slanem kropu (5 minut).
Kuhane svaljke prepražimo na drobtinh.

Pri nas jih imamo raje kot krompirjeve.

New Report

Close