samohralika skozi otroške oči
Pozdravljeni
Prejšnji teden se je na forumu razvila debata o samohranilcih/kah.
No, to temo smo obdelali tudi doma. Do te teme pa je prišlo tako, da je žlahtnica veselo razglašala in poučevala mojega moža (v pričo otroka), kakšne ugodnosti ima. Pa je le rekel, ja to so pa samohranilke – take in drugačne.
Pa je hčero zanimalo, kaj je to samohranilka – takšna in drugačna.
Razložil ji je, da je samohranilka mamica, ki sama skrbi za otroka. Ga sama vozi v vrtec in šolo, ter hodi ponj. Sama skrbi za vzgojo. Sama skrbi za gospodinjstvo, sama plačuje položnice.
Pa hči nekaj časa tuhta. Še kaj vpraša (npr. ali mamica sama pospravlja, sama popravi kakšno stvar, …)
In reče …. a lahko jutri v šoli povem, da je moja mamica samohranila. Mož je ostal brez besed, jaz pa sem komaj zadrževala smeh.
Pa so se (očitno) tudi v šoli o tem pogovarjali.
Zaključki so bili različni. Eni so povedali, da je samohranilka tista mamica, ki ima več “možov”, drugi so zagovarjali, da je taka mamica brez “možov”. Ugotovili so tudi, da je od tega in tega sošolca in od te in te sošolke mamica samohranilka. Tudi nekatere očete so vključili pod samohranilke.
In, ko sem malo bolj vrtala v hčero – kaj ona razume pod “samohranilka” je povedala: Mami, to si ti (in druge mamice, ki delajo isto, čeprav smo/so poročene). Zakaj ? Ker sama skrbiš zame, sama kuhaš, pospravljaš, sama plačuješ položnice in “sama hraniš” denarček za moj tolimat. Pa še vsake toliko časa se razjeziš na očka.
Torej, sem “takšna” samohranilka in se ne smem jeziti na “drugačne” samohranilke.
Mojca
Samohranilke so praviloma problematične ženske. Največkrat zanosijo zaradi neuporabe kontracepcije pri priložnostnem seksu. Dovolj je pogledat FB profil Kaje Vrbek, pa je vse jasno. Preden mi kdo kaj očita; mama je bila kar trikrat samohranilka (zanosila s tremi moškimi). Kje so še moški, s katerimi ni zanosila ker bodisi niso bili plodni dnevi, bodisi so moški imeli slabo spermo. Prav tako sta obe njeni sestri (torej moji teti) končali kot samohranilki, zato iz prve roke vem, za kako problematične ženske gre. Da ne omenjam kolikokrat vidim matere z nevzgojenimi sinovi, ki pometajo z njimi. Se takoj prepozna odsotnost očeta. Sodelavec pravi če moški in ženska nista za skupaj, naj se razideta. Drži, toda kot prvo ne spočet otroka z idiotom od moškega.