rdečke in ostala cepiva
spoštovani!
Zelo rada bi pohvalila vaš forum in vaš trudi za prijaznost in spodbujajoče odgovore.
Moja mama je bila v času nosečnosti v kontaktu z rdečkami, čeprav ni imela znakov te bolezni. Pri prvem letu starosti pa so me cepili proti ošpicam, tedaj sem imela vročinsko reakcijo in 40 stopinj. Odtlej me niso več cepili proti nobenim boleznim, tudi proti rdečkam ne, kar je običajno za deklice v 7.razredu. Prav po tisti rekaciji so ugotovili posledice, hudo okvaro sluha, ne pa tudi vzroka, zato še danes ni znano, ali so bile krive rdečke ali tisto cepivo proti ošpicam, dednost. Iz moje generacije je tudi veliko primerov kontakta z rdečkami, saj je bila nekakšna epidemija rdečk. Ker bi želela načrtovati nosečnost, me zanima, kaj storiti, saj vem, da človek postane imun na rdečke, če jih preboli.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Draga Ina,
lahko zaprosite svojega ginakologa ali osebnega zdravnika, da vam opravi preiskavo prisotnosti protiteles proti rdečkam. Če jih imate, ste bolezen preboleli, če ne , pa se morate “paziti” v času nosečnosti” ali pa se vsaj 6 mesecev pred nosečnostjo cepiti proti rdečkam, če za to ni prepovedi (kontraindikacij). Druge možnosti žal ni.