razmišljanje
Forum spremljam že kar nekaj časa, včasih tudi kaj odgovorim. Dostikrat pa preberem, začnem odgovarjati in na koncu odneham in napisanega ne pošljem naprej. Zakaj? Ker sem ugotovila, da bi potrebovala, če bi želela dati res kvaliteten odgovor, vsaj 5 strani. Berem vas, vse tako jezne in razočarane nad centri za socialno delo, jezna sem, če ugotovim, da je vaša jeza upravičena. velikokrat pa ugotavljam, da je vaša jeza tudi neupravičena (pa sedaj še zdaleč nočem odvrniti od res groznih stvari, ki ste bi jih deležni s strani zaposlenih na CSD). Včasih se mi zdi, da imate resnično prevelika pričakovanja v pooblastila (ki jih ima oz. nima CSD). Ocka v eni spodnjih tem piše o tem kako naj bi CSD preverjal izjave staršev, pa vas vprašam kako? na kakšen način? s katarino sva se tudi že večkrat “zapeli” zaradi prijateljice, ki naj bi ji zniževali otroške samo zato, ker nima urejenega očetovstva /čeprav po vseh izračunih, ki so dostopni na netu prijateljica dobiva toliko kot ji pripada. ampak ne verjame.
jaz vem, da bom še vedno pisala na forum, mogoče pa vas pridem kdaj pogledat tudi na kako srečanje in se “spopadem” z vsemi vami:):):)
Kaj je smisel mojega pisanja? Kdo bi vedel, lajšanje duše mogoče:):)
LP
Zarja76 : meni se dostikrat sploh ne da pisat, ker vem, da če bom napisala “roman” le-tega nihče ne bo prebral razen mene. smo pač narejeni tako, da beremo hitro, površno, da nimamo časa za poglobljeno branje na netu – ne vsi, seveda, veliko pač. in med njimi se včasih tudi jaz. 🙂
CSD … ja, pričakovanja so ogromna. vem, sem se spremljala in na lastni koži to ugotovila leta nazaj, še preden sem sploh pomislila, da bi šla študirat socialno delo. pa so mi ob študiju povedali, kaj bi naj bi smisel socialnega dela – iskati rešitev skupaj s človekom, ne pa podajanje možnih rešitev ali, še huje, sufliranje kaj naj nekdo naredi. ne delam na CSD-ju, se pa tega pravila držim, zame je nekakšno “zlato pravilo”. na drugi strani pa sem sama s strani CSD kranj doživela dva grozna strokovna lapsusa, ki sta mene osebno butnila na tla. kasnejše opravičevanje ni pomagalo, odločena sem, da tja ne grem več za nobeno stvar. pa vem, da niso vse socialne delavke take, se tega popolnoma zavedam. se družim z nekaterimi z drugih centrov, remo na kavo in spoznavam njihov zorni kot dela na CSD-ju, pa kljub temu ne mroem opravičit napake, ki sem jo sama doživela. seveda pa krivim točno določene ljudi, ne vse vprek.ampak to je moja osebna izkušnja.
glede najinega zapenjanja … 🙂 to, kar napišeš ti jaz samo prenesem, mene osebno se ne tiče. jaz sem le med dvema, mojo prijateljico, ki mi posreduje svoje izkušnje s svojega CSD-ja, in tabo, ki mi napišeš svoje. nikakor tega ne jemljem zlonamerno ali negativno ali kot soljenje pameti ali kaj drugega. sem le telefonček 🙂
na kavo pa vabljena. ne grizemo. vsaj tiste ne, ki jih jaz poznam. 🙂
Zarja, v lajšanje duše vas oblastnikov na splošno ne verjamem. Vsaj dokler ne priznate da vaša naloga ni ljudi za nos vlečt. CSD delajo mnoge krivice in to z vsemi pooblastili, ki jih imajo. In to je razčlovečenje tistih s katerimi imate opravka. Verjamem da mnogi niso vredni da bi jim dali 1 evro, ampak potem jim ga ne dajte, ne pa da varate slepe. Samo to vam zamerim.
No zdaj sem si pa jaz olajšal dušo, ne da bi jo skupila ločevalka. 🙂
moj je imel probleme s stiki, bivša je omejevala, pa se je obrnil na CSD in je socialna delavka izjavila, ja kaj bi pa vi radi, da jaz naredim… ja ne vem, spečeš en šnicl… ta izjava je bila res mimo… CSD je z mojega vidika zato, da dela v dobro otrok in tudi staršev in če se ne komu zdi, da se mu dogaja krivica, potem naj ukrepajo, sej so zato tam, naj se al pogovorijo al karkoli z drugo stranjo.
Na CSD-jih imajo opravka z osebami z duševnimi, vedenjskimi, osebnostnimi, čustvenimi… motnjami. Ljudje se ne znajo med seboj pogovarjati, manipulirajo z otroki, imajo zavožena življenja in tako dalje in tako dalje. Svoj kup problemov prinesejo na CSD, potem naj pa ena socialna delavka zamahne s čarobno paličico in vse bo v redu in vsi otroci na tem svetu bodo srečni? Mislim, da marsikatera upravičeno reče: “In kaj sedaj pričakujete od mene, da bom naredila?” Morda izvedla kakšno lobotomijo, odšraufala kakšno glavo?
zarja-76,kot sem te sodeč po tvojem pisanju razumela,da si iz mojega kraja,torej v naši občini je res CSD,ki se ga večkrat omenila pozitivno,predvsem zaradi gospe delavke G.B.,ki da vse svojo energijo v reševanje zadeve,predvsem v korist otroka.
Se pa najde kaka delavka,ki pa svoje delo ne opravlja kakovostno in samo še rutina(njenega imena nebi omenjala).Kajti za njo bi pa lahko napisala kr nekaj grdih besed..
Sama večkrat ne verjmem,oziroma dvomim,če je res tako na drugih centrih negativno.!!!
Zarja76, kar se mene tiče, jaz nisem jezen, marveč sem šokiran, kaj vse se dogaja, imam že kar nekaj izkušenj, vendar ne veliko, ampak ko je vključen zraven še otrok, tu naj ne bi smelo biti napak (tudi vem, da smo vsi samo ljudje in napake se še bodo dogajale), ker otrok ni predmet.
Kar se tiče moje zadeve, že veliko sem doživel, tudi sem marsikaj “požrl” in tudi verjetno še bom, tudi vsej dejstev (še) ne veste, mogoče tudi nikoli ne boste…, kdo ve, kakšna bo prihodnost…
Zakaj sodelujem na forumu? Iz večih razlogov sem prisoten, eden izmed njih je tudi ta, da osveščam druge in mogoče tudi s pisanjem komu pomagam.
Prav je, da si tudi ti prisotna, vsak ima svoje mnenje, tudi po moje ne bi bilo slabo, če bi šla na srečanje, da vidiš kako je tam. Če pa komu ni všeč kaj vidi na forumu, pa ga naj ne gleda več… preprosto.
Lp, očka12
To je pa copatkin problem, ko vedno prah pobriše na koncu. 🙂
Jaz CSD ne bi solil pameti, samo to boli ko vidim kako bi me radi prevarali. Tolažim se pa s tem, da to še sodniki počnejo kaj ne bi CSD. Še sodnik vrže proč ustavo da v miru napiše sodbo. 🙂
Zato Zarja, bi bilo fino da bi se tudi videlo da imate dušo.
csd-davek za norce in nič drugega..ne morjo preverjat,ne morejo to ,ne morejo ono,vse lahko ampak se jim enostavno ne da!dejstvo
so izjeme,ki se trudijo in dajo vse od sebe,ti so v manjšini
in izgovor da hodijo ljudje z zavoženimi življenji k njim,haloooooooo saj za to so oni tam..beseda socio,razmislite
isto kot bi šel k zdravniku da imaš glavobol on bi te pa poslal v mercator k poslovodji,z izgovorom,da on tu nič ne more
ista zgodba je z csd-ji
da ne začnem o tem da so premalo izobraženi in strokovno podkovani kar pa še ni najhujše,najhujše je njihovo nesočutje,sramota !
Jaz mislim, da gre marsikdo na CSD z napačnimi pričakovanji. Vsekakor morajo socialne delavke in delavci imeti velik čut za ljudi in njihove stiske, sposobnost vživljanja v človeka, empatije, razumevanja, znati morajo dati psihično podporo človeku, ga vzpodbujati. Znati bi morale slišati človeka in potem zanj najti prave besede. Ampak CSD je institucija s pooblastili, ki jih izvajajo in tudi njihovo delo je opredeljeno s pravilniki (koliko obravnav na osebo itd.). Tudi zdravnik te ne poboža po glavi in ne reče bogi bogi, ker te boli glava. Če kdo to pričakuje, gre od njega razočaran. In če greš na CSD s pričakovanjem, da se bodo postavili na tvojo stran, si tudi lahko razočaran, ko se to ne zgodi in slišiš čisto nekaj drugega kot si pa hotel slišati.
kath: ko te boli hrbtenica greš k zdravniku z jasnim sporočilom: boli me hrbtenica, pred časom sem se udaril. mislim, da me boli … zato in zato. zdravnik te najprej pregleda, se pogovori o starih poškodbah, raznih drugih bolečinah ali celo dednih boleznih in potem po svoji presoji odreja dalje preglede oz. piše zdravila. dostikrat ugotovi, včasih fali.
ko sem šla na CSD sem šla tja z jasnim sporočilom: moja hči je doživela spolno zlorabo s strani sorodnika, ki ga videva kadar je na stikih pri očetu. prosim, pomagajte mi. predlagam, da greste z menoj tja in se pgovorite z dotično osebo, kajti ne ona ne hčerin oče ne bosta prišla na CSD.
socialna delavka je rekla, da končnuje delo na omenjenem delovnem mestu, da mi pomagat ne more, da bo predala zadevo naslednici in da imava s hčero samo dve možnosti: ali toživa sorodnico ali zadevo urediva sami.
kath: to je bila huda strokovna napaka, saj so opustile skrb za mladoletnega otroka, niso se pozanimale kako bodo dalje potekali stiki, ali otrok potrebuje strokoven pogovor s strokovnjakom o zadevi, kako je s tem sorodnikom in ali ogroža tudi druge otroke (pri njej živiva še dve vnukinji). skratka … leto dni so potrebovali, da so vse te stvari posrt festum želeli urediti, pa jim jaz nisem več dovolila.
pri takih zadevah kot so spolne zlorabe je treba urgirati takoj, ne po pol leta ali še kasneje. pri takih zadevah kot so stiki in izvajanje le -teh, ki se lahko prekinejo zaradi spolne zlorabe, je treba takoj sklicati sestanek in najprej z začasnim ukrepom potem pa na dolgi rok uredit zadevo.
moja družina ni zjebana, nimam psihičnih in drugih težav, nisem socialni problem (karkoli bi naj to že bilo), imela sem situacijo spolne zlorabe mladoletne hčere in obrnila sem se na edino institucijo, za katero sem mislila, da je pristojna za zelo konkretno prošnjo za pomoč.
moja pričakovanja niso bila nerealna ker sem vedela kaj mi CSD lahko nudi, vendar mi niso dali popolonma nič. kar pa je še huje, niti ministrstvo in direktor CSD-ja, kamor sem pisala potem, ko so me čez pol leta pozvali na razgovor o zaščiti mladoletnega otroka, nista storila nič.
mojo hči bi pa še dalje lahko nemoteno zlorabljala sorodnica brez da bi bil kdorkoli kriv, če ne bi stvar ivzela v svoje roke.
jaz sicer z csd nisem imela opravka,dobro zame..PRIČAKOVANJI?
oni ne pričakujejo oni rabijo,to je velika razlika.
ampak ko vidim vse te starše, rejnike pokvarjene,ki zlorabljajo otroke in kdo jih dodeli njim-morda sv.peter al kako??,absolutno me ne zanimajo njihova pooblastila,mene zanima samo,pa ne samo mene mislim,da kar veliko slovencev kako bo nek otrok živel bo v zdravem domu ali v domu kjer ga zlorabljajo,PREVERIT,PREVERIT,PREVERIT JE TREBA IN PIKA,OD TEGA SO ODVISNA ČLOVEŠKA ŽIVLENJA ..zA vsak drek te preverjajo,ko pa se gre za najbolj resne stvari pa večni odgovor-nismo pristojni,seveda ste,samo malo se poučite o zakonu,zmigajte riti in opravljajte svoje delo,ki je čudovito poslanstvo,če ne zmorete si izberite drug poklic!ko vidim da denarna sredstva ne gredo tistim ki jih rabijo,ko vidim,da socialna delavka niti nima osnovnega znanja ,čeprav naj bi imela fakulteto,ko vidim,da se jim fučka,kaj stoji za čem,važno da čim hitreje izpolijo listek papirja in naslenji naprej..
To ni trgovina z sadjem in zelenjavo,TO SO MLADA ŽIVLENJA..
PLUS nihče ne pričakuje božanja po glavi ,ampak zdravilo,ko boste to dojeli vam bo lažje ..te ljudje ne rabijo vših besed,oni rabijo kruh ,da ga lahko dajo svojim otrokom,ti ljudje ne rabijo vašega pomilovanj,ampak streho nad glavo ,da bojo lahko otroci spodobno spali,ti ljudje ne rabijo vašega nakladanja ampak akcijo.
bI JAZ VAM DALA,ČE BI BILI PRI MENI V SLUŽBI,ODPOVED ISTI MOMENT-IZGOVORI PRESLABI IN NA NISKI INTEL.RAVNI,ČE DELAŠ DELAJ ALI PA RECI NE DA SE MI DELAT,PA BOMO NAŠLI REŠITEV!
ja in najbolj me razpizdijo večni izgovori,nič ne moremo,ja če pa oni nič ne morejo pol pa nam bog pomagaj,saj so ja javna drž. inšt.
ki jih finanč.podpira slehrni davkoplačevalec,imajo na razpolago od sodišč do policije,celo varuha člov.pravic in oni nič ne morejo-oh prosim lepo
Zanima me ko je treba pa zajeb..in napake delat,to pa kr na enkrat znajo in zmorejo-čudo neviđeno!
In vraga noben nikoli ne odgovarja-treba bi bilo uvesti kazensko odgovornost ZAPORA že pri najmnajši napaki,kot sem rekla,to ni trgovina z sadjem in zelenjavo,ko ti po pomoti pade hruška na tla in se raztrešči,pa pač rečeš ops moja nerodnost!
Vse kar sem napisala, sem pisala nasplošno, nikogar konkretno nisem zagovarjala in nič od napisanega ni letelo na kogarkoli tu gor. Jaz CSD-je zagovarjam načeloma, ker mi je jasno kako zahtevno delo opravljajo, kako necenjeno je to delo in kritizirano. Koliko se nekatere razdajajo, naredijo vse in še več, kar jim ne piše v nobenem pravilniku, so znajdene – najdejo vse luknje, da lahko pomagajo nekomu, takih stvari pa nihče ne vidi. Kritiziranje CSD-jev vse povprek se mi enostavno ne zdi fer.
Katarina, kar se pa spolnih in drugih zlorab tiče, mi gredo vsi lasje pokonci, ko začnejo govoriti o nekih sumih pred ne vem koliko letih… Takoj, ko obstaja sum, bi morali pri čisto vsakem posameznem primeru združiti moči CSD-ji, policija, zdravstvo in še kdo, ki je v stiku z dotičnim otrokom in tisti sum razčistiti. Pri nas je že v osnovi sistem na tem področju zgrešen. Katarina, ali se ti zdi, da imajo na CSD znanje za pridobivanje trdnih dokazov za zlorabljanje? Niti slučajno nimajo.
Res je da obstajajo tista manjšina,ki je s srcem in dušo za pomoč pomoči potrebnim,vsa čast takim,ampak večina kvari ugled tisti manjšini in večina jih je samo navadnih..oh kam naj se vpišem po srednji šoli-ok pa grem na socialo..lepo prosim,to je še eno dejstvo in kritika je tu čisto upravičena in podprta z argumenti in dokazi vseh nesrečnikov in dvojnih žrtev,prvič so bili žrtve recimo pedofila,drugič pa je žrtev nesposobnega soc.delavca-še eno dejstvo!
Kar se pa znanja za odkrivanje dokazov zlorabe tiče,je pa preprosto kot pasulj..če nekdo prijavi spolno zlorabo mladoletnika ,ga najprej pregleda zdravnik in pedopsihiater-mati je delala z zlorabljenimi otroci zato poznam postopek,lepo vas prosim,pa kako zvajanje ljudi je to??
če so znaki zlorabe potrjeni se sproži postopek..ampak pot od potrditve do postopka se kar ne zgodi v naši ljubi sloveniji,ker se spet neda delat nekomu,komu že???
Plus še enkrat ponavljam,ne kritiziram,to so dejstva,ki jih ni moč ne prikriti ne zanikati in vedno povdarjam da obstaja manjšina med socialo ,ki bi jim bilo potrebno nobelovo nagrado podelit,ostale pa prešolat,ker to res ni več za nikamor!
kath: prišla sem na CSD s hčero. povedali sva svojo zgodbo. zakaj niso takoj urgirali in šli poiskat še drugo plat zgodbe, recimo tako, kot sem predlagala jaz, da gremo tja, ke oni ne bi prišli na CSD.
dve leti sem potrebovala, da sem dokazala, da je bilo vse to res.
kdo je dolžan preverit oz. ugotovit ali je otrok res zlorabljen ali ne? mama, oče, sosedje, policija, CSD? kdo?