Razlaga MR izvida – stopalo
Pozdravljeni.
Pred 7-imi meseci so se pojavile blage bolečine oz. neprijeten občutek v desnem stopalu tik za blazinico pri palcu in občasno izza drugega prsta. Občutek v blazinici je bil, kot da imam nagubano nogavico. Bolj neprijetnost, kot bolečina, ki pa se je razvila pri/po teku. Nikoli tako močno, da bi šepal, da bi se pojavila oteklina, rdečina, utripanje. V mirovanju normalno.
Takoj sem zmanjšal pogostnost in količino teka ter ga čez 2 meseca popolnoma opustil. Čez 1 mesec sem opustil tudi kolesarjenje.
Trenutne športne dejavnosti vključujejo plavanje in vaje za moč z lastno težo.
Obiskal sem fizioterapevta, ki je odkril zakrčenost/vozel na (če prav razumem) Abductor hallucis in ga sprostil. Po njegovem mnenju bi lahko to bil vzrok vnetja na narastišču te mišice na blazinici pri palcu. Po sprostitvi vozla naj bi se vnetje saniralo po 4-6-ih tednih.
Kmalu zatem sem opravil še MR slikanje, zato prosim za razlago izvida spodaj ter mnenje kako pristopiti k sanaciji v prihodnje.
Hvala in prijeten dan še naprej.
—————————————————————————–
MR desnega stopala brez KS:
Ciljano slikamo sprednje 3/4 stopala.
Brez izliva intraartikularno.
Prikazani sklepi so primerne širine.
Blaga hondromalacija prvega metatarzofalangealnega sklepa s fokusi edema subhondralne kostnine v glavici prve metatarzale.
Mortonovega nevrinoma ali intermetatarzalnega burzitisa ne diferenciram.
Plantarna fascija je ohranjene kontinuitete, v področju narastišča je nehomogenega signala – blaga entezopatija.
Fleksorske, ekstenzorske in peronealni tetivi so ohranjene kontinuitete, brez znakov za tendinozo ali tenosinovitis.
Mišice so primerne trofike in intenzitete signala.
Medialni in lateralni kolateralni ligamentarni kompleks sta ohranjena.
Mnenje:
Blaga hondromalacija prvega MTP sklepa.
Blaga entezopatija narastišča plantarne fascije.
—————————————————————————–
Pozdravljeni,
vaš izvid je na srečo precej pomirjujoč in ne kaže resnejše strukturne poškodbe.
Po domače povedano:
– blaga hondromalacija prvega sklepa palca pomeni začetne obrabne spremembe hrustanca v sklepu palca. To je pogosta najdba pri tekačih in ljudeh, ki stopalo dolgotrajno obremenjujejo. Lahko povzroča občutek nelagodja ali topo bolečino v blazinici pri palcu.
– blaga entezopatija plantarne fascije pomeni blago draženje na narastišču vezivne strukture na podplatu. To je začetna oblika preobremenitvenega stanja in še ne pomeni pravega plantarnega fasciitisa.
Pomembno je tudi, da izvid ne pokaze pomembne patologije.
To pomeni, da gre zelo verjetno za preobremenitveni problem sprednjega dela stopala, kar se lepo ujema z vašim opisom težav pri teku.
Ker gre za blage spremembe, se takšna stanja običajno umirijo postopno, vendar lahko traja več tednov ali mesecev, da se tkiva povsem prilagodijo.
Na kratko: izvid potrjuje preobremenitveni vzrok težav, ne pa nevarne poškodbe. Z ustreznim prilagajanjem obremenitev je prognoza dobra.
Lep pozdrav!