Razlaga izvidov
Spoštovani,
stara sem 37 let in s partnerjem se od poletja trudiva z zanositvijo. Lansko leto nama je uspelo “v prvo”, vendar se je na žalost končalo z abrazijo v 9. tednu, ko ni bilo utripa. Pred tem sem imela dve normalni nosečnosti.
Danes sem prejela izvide krvne preiskave in vas prosim za razlago le teh. Sama sicer vidim, da so vsi rezultati v mejah normale, vendar me skrbi nizek AMH, saj sem v enem izmed odgovorov videla, da je vse kar je pod vrednostjo 2, nizek rezultat in pomeni težjo naravno zanositev.
Pred štirimi meseci sem pri vas opravila UZ rodil, kjer ste komentirali, da zgleda vse čisto uredu, našteli ste tudi kar nekaj foliklov (mislim da 8 v enem, za katerega ste rekli, da je malo “len” in 12 v drugem).
Rezultati:
s-AMH plus: 1.64 ng/mL (referenčna vrednost: 0.405 – 6.96)
S-FSH: 4.81 IU/L (referenčna vrednost: folik. faza: 3.03-8.08)
S-LH: 3.53 IU/L (referenčna vrednost: folik. faza: 1.8-11.68)
S-Prolaktin: 12.99 µg/L (referenčna vrednost: 5.18-26.53)
Bi glede na mojo starost in izvide bilo smiselno ginekologinjo prositi za napotnico za kliniko za neplodnost ali naj še nekaj mesecev probavava naravno?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
ne vem kje sem kdaj zapisal, da bi bila vrednost AMH pod 2 problematična. Problematične so vrednosti pod 0,3 ali 0,4 on seveda ob temu pritrjujoči UZ sliki rodil, zlasti jajčnikov (malo foliklov). Vaši izvidi so vsi zgledni.
Se opravičujem če vskočim, zaradi svoje situacije sem zadevo preštudirala. AMH nič ne pove o trenutni plodnosti, ga pa pogosto zgrešeno uporabljajo v ta namen. AMH pove samo nekaj o tem, kakšno je število foliklov, torej koliko časa še imamo za načrtovanje nosečnosti. Sama sem z AMH O.8 zanosila v prvo pri 36 letih. Torej ni razloga za skrb zgolj zaradi AMH. Se opravičujem dr. Pušenjaku če sem vskočila, sem naštudirala zadevo iz strokovnih člankov o tem letos.
Ne vem koliko ste zadevo “naštudirali”, ampak izražate se precej dvoumno, tako da nisem prepričan, da zadevo res razumete. AMH je sorazmeren s številom aktiviranih foliklov, torej nosi informacijo o plodnosdti v nekem smislu, z leti pa seveda upada. Nad normalo je pri PCO sindromu, pod normalo pa pri predčasni menopavzi ali pri hipotalamični amenoreji (odsotni stimulaciji jajčnikov). V bistvu je raven AMH sorazmerna s številom antralnih foliklov v obeh jajčnikih. Vemo, da je teh pri mladih ženskah in pri PCOs veliko (tudi po 20 na jajčnik), potem pa z leti to število upada in ko pade pod 2 do 3 na jajčnik (običajno po 40. do 43. letu) pa tudi AMH s tem upade na kritično nizke vrednosti pod 0,4 ali 0,3 ali še nižje.