Računovodstvo.
Buba, ker vidim, da se spoznaš na računovodske finte, te prosim za odgovor na naslednje vprašanje:
če jaz kot fizična oseba dam kredit firmi, katere lastnik sem tudi jaz (gre torej za povezane osebe) in firmi zaračunam 15% obresti…..zanima me, ali moram obresti prijaviti pri odmeri dohodnine in ali gredo firmi vse obresti v strošek oz. zmanjšanje osnove za davek na dobiček……se zahvaljujem za odgovor
Hoj Jože, s posojilom podjetju je tako. Tiste obresti, ki so višje od rasti cen življenjskih potrebščin na drobno ali po domače revalorizacija, so predmet obdavčitve z dohodnino, in jih moraš prijaviti. Torej ta razlika povečuje osnovo za obračun dohodnine. Podjetje pa ta razlika ni davčno priznan odhodek in je potrebno tudi pri firmi za ta del povečati osnovo za obračun davka od dobička.
Če si s.p. je pa štorija malo drugačna.
Veliko zabave pri obračunavanju davkov! Buba
če prav razumem, je obdavčen samo realni del obresti, ne pa tudi TOM…..
če pa ti banka da 15% obresti, pa ne plačaš davka (čudna logika)…..firma je d.o.o. in če vzameš kredit na banki in ti zaračuna iste obresti 15% ti gre pa vse v stroške, oz. je vse davčno priznan odhodek (čudna logika)…..lepa hvala za odgovor