PUNKCIJA
Spostovani,
zanima me, ali drzi, da v primeru ko par caka na umetno oploditev, najde donatorko jajceca, ali pride res prej na vrsto.Zadeva je namrec sledeca:
sestra in njen partner cakata na umetno oploditev in jima je bilo receno, da lahko jaz kot njena sestra doniram jajcece, onadva pa prideta takoj na vrsto seveda z drugim jajcecem.
Ce to vse drzi pa me se zanima ali lahko punkcija pri meni osebno, povzroci kakrsnekoli motnje pri zanositvi.(npr.da potem jaz ne bi mogla imeti otrok) torej ce obstaja kakrsenkoli riziko glede punkcije.Sestri zelim pomagati, ker si neskoncno zeli otroka, sama z mozem pa tudi nacrtujeva druzino.
Za hiter odgovor se vam najlepse zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Ksenija
Draga Ksenija,
za podobne dogovore kot jih omenjate vi, pri nas še nisem slišal, morda pa sem samo “neobveščen”, saj se s tovrstnimi specijalnostmi ne ukvarjam. V tujini, predvsem v ZDA so znani centri, kjer se obravnavajo “skupine” neplodnih parov med katerimi eni, ki “nimajo dovolj denarja” nastopajo kot “delni donatorji” jajčec, drugi, ki imajo denar a nimajo “jajčec” pa nastopajo kot “plačniki storitev za oba ali vse vključene pare, tudi donatorske. Vse se opravlja preko točno določene pogodbe kako se ravna v posameznem primeru, če bo npr. na voljo 0,1,2,3,4,5, itd. jajčec od posamezne donatorke, torej komu koliko, in kako in kdo plača kaj in koliko. Tega namerč ni mogoče predvideti.
Punkcija sama ne more pustiti nobenih posledic oziroma so te redke (vnetje po punkciji pa je sicer možno, a redko), seveda pa jajčnikov ni pametno kar v nedogled ali “kar tako” stimulirati, saj se pri vsaki stimulaciji močno povečajo in nato le počasi zmanjšajo, podatki iz svetovnih statistik pa tudi nakazujejo sicer majhno, a značilno povečanje tveganja za raka na jajčnikih kasneje v življenju po zdravljenju s sredstvi za spodbujanje ovulacije. Tudi zaradi finančnih interesov velikih farmacevtskih družb, ki prodajajo draga zdravila za spodbujanje ovulacije, se pomembnost teh in podobnih podatkov stalno zmanjšuje in “prekriva” z nasprotujočimi izsledki raziskav, ki žal niso neodvisne in dovolj dobro nadzorovane.