prvi pregled
Lep pozdrav!
Odgovor na moje vprašanje sem iskala že povsod, nikjer mi pa niso natančno odgovorili, zato se obračam na vas.
Stara sem 18 let in še nisem imela spolnih odnosov.
Zanima pa me kako poteka prvi pregled pri ginekologu.
Je res, da če si še nedolžen ti ginekolog NEzame brisa (ne skozi nožnico, ne skozi debelo črevo)?
Če si pa že imel spolne odnose in si pri ginekologu prvič ti vzame bris- je to res?
Znima me kaj in kako bo z mano, da se vnaprej pripravim.
Upam, da mi boste vsaj vi znali pomagat.
Najlepša hvala!
LP
Draga Mojči,
Zakaj je sploh potreben preventivni ginekološki pregled?
Pri ženskah, ki niso nikoli imele spolnih odnosov se je pokazalo, da imajo izjemno redko ginekološka obolenja, ki jih s preventivnim pregledom lahko odkrijemo. Seveda so stanja in bolezni, ki nimajo zveze s spolno aktivnostjo, se pa ugotavljajo oziroma obravnavajo potem, ko povzročijo težave.
Zato pred pričetkom spolne aktivnosti preventivni gienkološki pregled ni potreben. Če boste pričetek spolne aktivnosti “načrtovali”, je seveda vsaj pogovor z ginekologom ter posvet glede morebitne kontracepcije zaželen, ni pa nujno. S PAP brisom preventivno poskušamo odkriti spremembe na materničnem vratu, ki lahko vodijo v razvoj raka, za kar pa je vse več dokazov, da se pri nikoli spolno aktivnih praktično ne pojavlja. Seveda je 10% vseh rakov na materničnem vratu “žleznih”, ne “ploščatoceličnih”, vendar teh žal z brisom ne moremo odkriti v fazi razvoja temveč šele takrat, ko rak že obstaja. Ta običajno povzroči vmesne krvavitve, krvave izcedke ipd. ter tako opozori nase. Tudi iz tega razloga je vsako vmesno krvavitev, predno ne vemo, zakaj se pojavlja, potrebno opredeliti z ginekološkim pregledom, čeprav se zavedamo, da je rak najredkejši vzrok za tako krvavitev.