Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Problem z vlažnostjo splovila

Problem z vlažnostjo splovila

Jaz imam problem, ki me pesti že kar nekaj časa. Kadar imava s fantom spolne odnose se mnogokrat pojavi problem, da se nožnica ne navlaži dovolj in fant s penisom ne more prodreti vame. Tako ga začne boleti in morava prenehati. Poskušava vač načinov predigre, a ne pomaga vedno. Potem pa se pojavi še moj problem, ker me naslednji dan po spolnem odnosu na nekako boli splovilo.
Moj genikolog je mnenja, da je to vzrok jemanja kontracepcijskih tablet.
Zelo me zanima vaše mnenje, ker ne vem kaj naj naredim.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Draga Mojca,

res je, da KT lahko zmanjšajo vlažnost, predvsem “gestagensko poudarjeni” preparati tretje generacije (v pismu žal niste navedli katere KT uživate). Če je pri vas to poseben problem prosite ginekologa, naj vam predpiše nekoliko starejši a vseeno varen preparat Stediril-m, če ga že ne jemljete. sicer pa v lekarni lahko dobite lumbrikant (za večjo “spolzkost”), ki je primeren tudi za nožnico.

Imam podoben problem, jemljem pa KT Cilest (5 let). Ali te lahko povzročijo zmanjšano vlažnost? Sicer midva ponavadi to težavo rešiva s slino, me pa vseeno moti.

Najlepša hvala,

Anja

Odgovor je enak prejšnjemu: DA, lahko.

Ja tudi jaz jemljem tablete cilest. Zdravnik mi je rekel, da so to najšibkejše tablete in da pri drugih ne bo nič bolje.
Bom poskusila z drugimi.
Hvala za odgovor.

Pozabila pa sem še nakaj: Že z jemanjem cilest tablet sem imela probleme, saj mi je bilo slabo. Ta slabost se še sedaj pojavlja v začetku jemanja, potem pa preneha, kot da bi se vse skupaj normaliziralo. Zato mi je zdravnik rekel, da je bolje, če mi ne predpiše drugih tablet, ket so močnejše in bo slabost večja. ( slabost se pojavlja v primiri, da ne jem dovolj ). Nekoliko pa me skrbi, ker imam tudi jaz cilest tablete že 4,5 let.
Mislite, da bi vseeno poskusila s stederil – m tabletami?

Hvala!

Res je Cilest predstavnik preparatov z majhnim odmerkom hormonov vendar ni pomembna “količina” temveč sestava. Cilest in njemu podobni preparati imajo relativno malo estrogenov, ki so “bolj vlažilni” kot gestageni, zato je pri zamenjavi potrebno biti selektiven. Torej….zamenjava DA, a ne za karkoli. Priporočam zamenjavo za nekoliko starejši Stediril-m ali Trinovum oziroma Tristediril.

Slabost je pojav, ki ni nujno vezan za “količino” hormona temveč je pogosto bolj pomembna sestava. torej….da, poskusite s stedirilom-m, nič ne morete zgubiti, lahko samo pridobite – še vedno se lahko vrnete k Cilestu, če bo po 4 mesecih še vedno slabo.

New Report

Close