Najdi forum

PREZGODNJI POROD

Lep pozdrav!

Pred tedni ste mi že pomagali z nasvetom, zato sem vas v času dopusta zelo pogrešala!
Pa vendar – pri 28 tednih sem bila v bolnišnici, ker naj bi se maternični vrat pričel mehčati in se je odprl za 1 cm. Popadkov nisem imela, pa tudi sicer je bilo to ugotovljeno na rednem ginekološkem pregledu.Po odpustu iz bolnišnice mi je ginekolog dejal, da mi “grozi” predčasen porod.
Zanima me, koliko mora biti “star” plod oziroma težak, da ni več nobene nevarnosti, da ne bi preživel. Sedaj sem noseča 34 tednov, na zadnjem ultrazvoku (pri 30-ih tednih) pa mi je bilo, na osnovi podatkov – GV/TT/BIP = 7.9; FEMUR = 60; OBSEG TREBUHA = 260 – rečeno, da je otrok precej velik in težak in da ni nobene bojazni, četudi bi se rodil.
Ali to drži in ali bi tak otroček potreboval inkubator oziroma kakšne so lahko posledice, če se sedaj rodi?

Hvala za odgovor!

Dunja

Draga Dunja,

po 34. tednu nosečnosti večinoma ni več težav z otrokom, če do poroda pride sponatano. Morda bi potreboval toplo posteljico, včasih malo podpore dihanju, pogosto še nima razvitih sesalnih refleksov. Nekoliko drugače je, če porod sprožimo ali naredimo carski rez predno pride do poroda. Zakaj je tako, ne vemo a včasih narava očitno sproži mehanizme dozorevanja tudi sama pred rokom. Teža otroka ni tako pomembna kot zrelost. Tako ima lahko boljši izid močno zahiran otrok pri 35 tednih, ki se rodi npr. s 1400g, kot tak z 2000g, ki ga preseneti porod pri 31 tednih.

New Report

Close