Najdi forum

Prevelik plod?

Pozdravljeni!

Sem v 34. tednu nosečnosti. Do sedaj sem se zredila 8 kg. Danes sem bila na ultrazvoku in izvedela, da ima otrok zelo velik obseg glave ( GV/TT/BIP je 9,3 cm-ustreza 39 tednov), ostalo pa je Femur 6,4-ustreza 33 tednov; obseg tr. 29,8-ustreza 34 tedov; ocena T je 2300. Ali bi morale vse vrednosti ustrezati 39 tednov, če bi bil otrok pač ˝samo˝ ekstremno velik? Na prejšnjih UZ je vse ustrezalo dejanski starost-predzadnji pri 19 tednih.

Ginekolog je omenil, da je to lahko posledica sladkorne bolezni – testa mi niso naredili. Zanima me, kaj to pomeni za otroka (morebitne prirojene bolezni in napake ali samo velik otrok).

Naj omenim, da je to tretja nosešnost, obe hčerki sta bili rojeni veliki 57cm in 4050 g, ter 55 cm in 3950g kljub temu, da so izvidi UZ pri obeh vedno ustrezali dejanski starosti, ter da sem obakrat zelo težko iztisnila otroka zaradi obsega glavice 37 cm, kljub sicer kratkima porodoma (6 in 1,5 ure). Ali se lahko predvideva 6 tednov prej, koliko bo otrok velik pri porodu in ali lahko že pred začetkom poroda ugotovijo, ali ženska sploh lahko po naravni poti porodi otroka?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Draga Zala,

očitno rojevate težke otroke, velik obseg glave pa nikakor ni znak, da bi lahko šlo za sladkorno bolezen v nosečnosti. Na težo otroka največ vpliva obseg trebuha, prav tako se ob morebitni slabo vodeni sladkorni bolezni v nosečnosti predvsem močno poveča trebuh, glavica pa predvsem odloča o vrsti in dolžini poroda. Poleg dejstev, ki jih naštevate gre lahko tudi za napako pri merjenju, saj se tudi najboljši lahko zmotijo za 10% (take so pač omejitve ultrazvoka). Predvsem glede na vašo “porodniško zgodovino” kaže, da ni nič izven pričakovanih meja.

New Report

Close