Najdi forum

presuh plod

Pozdravljeni!

Sem v 32.tednu nosečnosti. Pri zadnjem ginekološkem pregledu (UZ) mi je zdravnik povedal,da je plod normalno velik in normalno razvit,vendar je “presuh”.
Svetoval mi je dosti počitka na levem boku. Kaj so možni vzroki,da je plod “presuh” in zakaj počivanje na levem boku? Kakšne so lahko posledice če je plod presuh ?

Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

MATEJA

Draga Mateja,

kaj je imel z izrazom “presuh” vaš ginekolog v mislih lahko le ugibam, vendar tega ne bom poskušal. Če bi imel v mislih “asimetrični zastoj rasti”, bi vas zelo verjetno poslal naprej v porodnišnico na ponovno oceno stanja in morebitno prekinitev nosečnosti. Sicer pa imamo za vsa stanja “rasti” ploda “percentilne lestvice” in ko ugotovimo, da je plod pod 10. percentilo za gestacijo rečemo da je “presuh” sicer pa nosečnost spremljamo in smo “raje tiho”, ker vemo, kako ste nosečnice preveč zaskrbljene in znate pretiravati do te mere, da s svojo zaskrbljenostjo bolj škodite kot koristite svojemu plodu.

Meni so na zadnjem ultarzvoku rekli ravno to, da je poid 10.percentilo. Tehtal naj bi 2600, sem pa v 38 tednu nosečnosti. Kaj je torej res prelahek in premajhen? Z možem sva sicer oba majhn( 165). Na pregledu in 2 dni na opazovanju sem bila ker sem imela lažjo prometno nesrečo, brez pošklodb, sem pa dobila popadkre, vendar so se sami ustavili. Čez teden imam še en ultarzvok, ko bodo pregledali velikost ploda- da ne bbi slučano nehalč rasti. Kaj če to ugotovijo- bodoumet no sprožili porod?

če bodo mnenja, da plod ne raste več bodo verjetno porod sprožili, sicer pa vas bodo naprej opazovali in iskali znake popuščanja posteljice (malo plodovnice, slabo gibanje ploda, slabšanje pretokov skozui popkovnico itd.) Vsekakor pa ni za ćakati, da boste šli slučajno čez porodni termin!

New Report

Close