prestavitev menstruacije
Pozdravljeni!
Vem, da ste na to temo odgovarjali že neštetokrat, samo vseeno ne spreglejte mojega pisma. Zanima me namreč čisto nekaj drugega, kar pa nisem še zasledila v dosedanjih vprašanjih in odgovorih nanje.
Torej, zanima me, kako je s plodnostjo v ciklusu, ko si menstruacijo premakneš. Tudi sama imam namreč ta problem, da mi pade M ravno na teden dopusta, zato sem šla k gin, ki mi je predpisala Primolut-Nor.
Torej, ali morava s fantom vseeno uporabljati zaščito (kondome), ali je v “premaknjenem” ciklusu oploditev nemogoča?
Tabletke pa naj bi začela jemat 2 dni pred pričakovano menstruacijo.
Zanimata me še dve stvari: kaj narediš, če zamudiš tisti rok dveh dni pred pričakovano M ali pa ti pride prej, ko sem mislila, da bo?
Ali če potem, ko sem jo že dobila in potem začnem jemat te tabletke, se M ustavi?
In še: ali je varno si prestaviti M dva ciklusa zaporedoma in kakšen je naslednji ciklus po tem prestavljenem ciklusu.S tem mislim, na koliko dni dobim potem naslednjo M, ki ni več pod vplivom hormonov.
Upam, da vas nisem preveč zasula z vprašanji 🙂 in da sem vse razumljivo napisala.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vse podane odgovore in vam želim lep dopust brez opeklin.
lp tanja
Torej malo osnove za začetek. S Primolut Nor podaljšamo samo drugi del ciklusa, torej tisti po ovulaciji in s tem tudi preprečimo začetek novega ciklusa. Na nek način je tudi to “kontracepcija” saj po ovulaciji lahko nastopi naslednja šele po menstruaciji (poenostavljeno povedano). S Primolutom namreč vzdržujemo ne le sluznico maternice temveč tudi hipofizo v stanju pred menstruacijo, torej na nek način “neaktivno”. Zanositev je torej skrajno neverjetna, torej največ, kar si lahko v biologiji privoščimo, tudi kadar “mislimo nemogoče”. Nemogočega namreč žal ni!
Pričetek jemanja Primoluta 2 dni pred pričakovano M se mi zdi nekaj podobnega kot “kupovati karto za letalo 2 dni pred odhodom”brez predhodne rezervacije. Lahko je razprodano, lahko imajo samo še ta “drage”, ali pa vas bodo vzeli na krov “zastonj”. Nič zanesljivega torej!!! Primolut Nor, če se že odločite za tak način premikanja M ob sicer realni potrebi po kontracepciji!!!, je najbolje pričeti jemati vsaj 1 teden, lahko še več, pred pričakovano M. Nobenega dodatnega tveganja ni, je pa manj možnosti za “predčasen nastop M” in tudi ni na “sekundo natančno” treba vzeti. Lahko tudi kak dan zamudite, 9 dni prej ali 7 ni nič pomembnega v nasprotju z 2 ali 1 ali celo na dan M, ko vam zagotovo ne bo uspelo prestaviti ali vsaj ne preprečiti M. 2 dni je takorekoč zadnja sekunda, ko vam z “večjo verjetnostjo” še “lahko uspe” prestaviti M in nič več kot to.
Po pričetku M je malo možnosti za ustavitev s Primolutom in tudi nima velikega smisla. Morda se tok krvavitve zmanjša,se pa M lahko podaljša in celo do te mere, da krvavitev potem težko uravnamo s čim drugim. Muhasta reč, ko enkrat “zamočimo”.
Kar zadeva število prestavljanj ni omejitve, če zdravilo deluje. Velja le vedeti, da pri nekaterih zdravilo ne deluje v skladu s pričakovanji. Naslednji ciklus se običajno prične s krvavitvijo dan ali dva po prenehanju jemanja, izjema bi bilo le večmesečno jemanje brez prekinitve, kar lahko povzroči večje spremembe sluznice v smislu stanjšanja, tako, da do luščenja in M sploh ne pride in se ciklus prične “brez M”, torej nastopi naslednja menstruacija šele po ovulaciji, ki pa se lahko zgodi kadarkoli po prenehanju jemanja, od 8 do x dni. Omenjen “režim” jemanja uporabljamo redko in le s posebnimi nameni.
Pozdravljen, doktor!
Hvala za obširen odgovor. No, pravzaprav je zdaj že malo pozno…ampak, zdaj me pa zanima nekaj drugega v povezavi s tem. Torej, jaz sem se ravnala po navodilih, ki sem jih prejela in začela jemati tabletke 20. julija. 26. julija sva s fantom namreč nameravala na morje. Potem pa sva malo ta navodila pri tabletkah gledala, in zasledila, da se Primoluta med nosečnostjo ne sme jemati, kar naju je nekoliko prestrašilo in tudi privedlo do tega, da sva šla delat nosečnostni test. Torej, 23.7, zjutraj sem vzela 7 tableto, potem popoldan pa sem naredila omenjeni test. Bil je pozitiviven, zato seveda zvečer tabletke nisem vzela. Mislila sem pač, da sem noseča. In seveda sem se bala posledic na plodu. No, potem sva šla na morje in sem ugotovila, da krvavim. Se pravi, 3 dni po prenehanju sem dobila M. Očitno. Seveda prvi dan krvavitev ni bila močna, tako da sem vseeno lahko plavala. Drugi dan je postala krvavitev močnejša, tako da sem se odločila za plavanje s tamponi. Tretji dan pa sploh nisem šla plavat, ker sem se slabo počutila, pa tudi jakost se ni zmanjšala. Vse skozi sem imela nekakšne čudne bolečine, pa tudi počutila sem se slabo. Sicer ne jemljem pogosto tablet proti bolečinam, ampak ko jih, mi pomagajo. Tokrat pa mi Tableta Ibuprufna 400 (mg?) ni prijela. Danes imam že sedmi dan, krvavitev pa še vedno ni ponehala. Med krvjo na tamponu sem opazila tudi koščke sluznice, prav tako tudi danes(vendar zdaj, v zadnjih dneh tamponov ne uporablajm, ker se mi ne zdi smiselno in tudi ne zdrav, saj je krvavitev samo občasna. Uporabljam pa samo mini vložek). Ali lahko upravičeno sumim da sem imela spontani splav? So ga povzročile omenjene tablete? Ali pa je možnost ta, da naju je test nalagal in v resnici sploh nisem bila noseča? Ali lahko ginekolog kako vidi, da sem imela spontani splav?
hvala za odgovore
Draga Tanja,
če je bil test pozitiven ste bodisi še noseči ali ste bili noseči in je šlo za splav. Lahko je namreč prišlo tudi do neke vrste “prekinitvene krvavitve” v nosečnosti po prenehanju jemanja Primoluta, čeprav večinoma nosečnost tudi to prepreči. Lahko pa, da ste noseči izven maternice in je potrebno to čimprej ugotoviti. Vsekakor obiščite ginekologa čimprej, če je “na dopustu” pa pojdite na ginekološko urgenco. Morebitna izvenmaternična nosečnost je namreč precej nevarna reč.
Pozdravljeni!
Pri ginekologu sem bila včeraj(2.8,četrtek). Sedaj naj bi bila nekako v 7.tednu nosečnosti. Zadnjo menstruacijo sem namreč imela 15. junija. In potem seveda še to krvavitev 26. julija do 1.8, za kar ne vem, kaj bi to bilo. V glavnem, ginekologinja me je pregledovala z ultrazvokom skozi nožnico. Pravi, da ni videti nič. Prav tako pa mi ni nič povedala, ali je kaj maternica povečana itd. Medicinska sestra si je neke številke zapisovala (po nareku), ki pa mi ne povejo ničesar, pa tudi zapomnila si jih nisem. Menda pa ni videla desnega jajčnika na ultrazvoku. Povedala mi ni pa nič.
Ni mi znala odgovorit na nobeno vprašanje. Povedala sem ji, da sem krvavela, da sem imela čudne bolečine, ki s tabletami niso ponehale itd. Izpostavial sem tudi možnost spontanega splava. Občutek sem dobila, da ženska nima pojma in da si bom verjetno mogla kar sama pomagat preko kake medicinske knjige in seveda Vas. Edino kar je znala, me je nekako nakričala zaradi tega, ker sem jemala Primolut, kljub nosečnosti. Ko pa nisem vedela, da sem noseča!!! Saj nisem za nalašč! Še tako me je strah posledic.
Izpostavila sem tudi možnost, da me je test mogoče nalagal, pa je rekla, da danes to ni več možno?!
Sicer pa imam naslednji pregled 23. avgusta. Upam, da mi bo takrat lahko povedala kaj več. (ta čas ima dopust).
Zanima me še, kakšni so zunanji znaki izvenmaternične nosečnosti. Ne krvavim (več), bolečin tudi nimam…
Tudi nobenih znakov nosečnosti nimam. Edino od 20.julija do 25.julija mi je pogosto delalo slabo, zato sem seveda še bolj mislila, da sem noseča. Mogoče je bil to le stranski učinek Primoluta, saj sem zasledila o tem nekaj besed v navodilih.
hvala za odgovor
lp tanja
Ker tudi mene skrbi, da bi bila v času jemanja Primolut Nor noseča, me zanima, kaj dejansko povzročijo te tablete na plodu. Verjetno ne obstaja test, s katerim bi lahko ugotovila, če sem noseča, pred pričetkom jemanja Primolut Nor-a. Jemala bi jih za prestavitev menstruacije, ki pa so neredne – na 28 do 40 dni. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor
Če vas skrbi morebiten učinek na plod in bi vseeno raje imeli M na daljše obdobje, potem je potrebno predpisati tak progetagen (progesteron), ki ga dajemo tudi v “podporo nosečnosti”, torej Dabroston. Jemlje se ga enako 2 x 1 tbl od 12. dneva ciklusa do časa, ko bi imeli radi M.
Učinki zdravila Primolut na plod niso znani, možen pa je vpliv na razvoj spolovil zaradi gestagena, ki ima tudi določene androgene učinke.
No, rada bi samo povedala, da sem včeraj opravila pregled in da ni bilo na UZ nič videti, čeprav naj bi bila 10 tednov noseča.Torej je takrat res šlo za splav, kot sem domnevala. Sama menim, da je bilo zaradi Primoluta. narava za vse poskrbi. Mogoče je tako boljše za naju oba. Študij in otrok…težka kombinacija.
PS. na ultrazvoku je gina videla debelino sluznice 8 mm. Je to kaj slabega, ali normalno? In še nekaj me zanima. Koliko je dolžan zdravnik povedati pacientu o preizkavah, ki jih dela(kaj je videl na UZ, itd…).
Hvala za vse odgovore in pomoč, dr. Pušenjak. Želim si, da bi bilo več takih ginekologov kot ste vi. pa čeprav samo na internetu 🙂
Debelina sluznice je O.K. O preiskavah, ki jih namerava zdravnik opraviti bi bilo pravilno povedati čimveč, najmanj pa toliko, da pacijent ve, zakaj so potrebne in kaj od njih pričakujemo ter seveda, če so boleče in vsaj v osnovi, kaj se bo med preiskavo dogajalo. Seveda lahko vse to prepustimo tudi “preiskovalcu”, ki pa ima včasih že polno glavo vedno “iste lajne” ter zato žal pogosto premalo pojasnjuje, kar pa ni prav….