prepogosto uriniranje?
Pozdravljeni,
zadnje mesece opazam, da moram izredno pogosto na stranisce lulat. posebno pogosto se mi to dogaja zvecer, ko gledam tv, ko moram skoraj na 30 min. prav tako dop v sluzbi, kar naprej in naprej. cez dan se potem sicer umiri, vendar se vedno pogosto. obcasno se zgodi, da je presledek tudi samo 5 min. prehlajenega mehurja nisem imela ze vec kot pol leta. drugace je vse normalno. popijem precej tekocine.
ali bi morala na kaksen pregled?
hvala in lepo pozdravljeni
vasa redna bralka mojca
Draga Mojca,
iz vašega pisma ni razvidno ali morate na stranišče pogosto po nekaj kaplic ali pa imate vedno poln mehur in ali vam po uriniranju odleže ali imate po uriniranju občutek, da bi “morali še”. Ali pijete “na silo” ker s tem preprečujete urinske infekcije ali pijete veliko, ker ste žejni. Najmanj omenjeni podatki bi lahko bistveno spremenili razmišljanje o vzrokih za vaše težave.
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam enake težave že približno 3 leta. Stara sem 30 let, rodila še nisem. Tekočino pijem zmerno (ne na silo) in nisem pretirano žejna. Ne gre za povišan sladkor.
Po uriniranju mi sicer odleže, vendar moram hodit na vodo zelo pogosto in urin mi ne teče po kapljicah, ampak v curku (0,5 do 3 dcl). Če ne grem na vodo in zadržujem me zelo boli mehur (že pri 0,5 dcl urina), kar vpliva na ostalo moje počutje (živčnost, napetost, nesproščenost). Ko so se mi začele pojavljati te težave mi je splošni zdravnik predpisal Primotren, vendar se težave nikoli niso umirile. Ker moram v primerjavi z ostalimi ženskami hoditi na vodo veliko bolj pogosteje, me zanima , če obstaja kakšna medicinska razlaga glede teh težav!
Hvala za odgovor!
Sara
Med prvimi “mislimi” ob povečani količini seča je “sladkorna bolezen” ali diabetes melitus, čeprav obstaja tudi diabetes insipidus, ki ga povzroča pomanjkanje antidiuretičnega hormona in torej “povečano izločanje vode” in temu primerno žejo. Če hkrati še slučajno hujšate, potem je verjetnost resnejše bolezni še večja. Nič ne bo narobe, če se oglasite pri splopšnem zdravniku vkolikor menite, da je težava res značilna.
DA, lahko gre za objektivne težave z razlogom. Vsekakor so potrebne vsaj ustrezne preiskave, kot so urodinamske preiskave (pri urologih ali ugoginekologih) včasih tudi pri nevrologu. Izključiti je potrebno tudi infekcijo sečil – to pravzaprav najprej. Pogovorite se z zdravnikom in vztrajajte, da vas usmeri k ustreznemu specijalistu.