Prenessa
Pozdravljeni. Stara sem 41 let. Zadnja dva tedna se soočam s povišanim protiskom. Spodnji je vedno med 90 in 100, zgornji okrog 140.
Včeraj sem imela 100/170, dali so mi tableto, cez 6ur sem imela spodnjega ponovno 100.
Zdravnica mi je predpisala preneesso 4 mg. Danes ko sem tableto prvič vzela se spodnji prisk giba med 87 in 95. Ker je predvidevala da bo to verjetno premalo je rekla naj nekaj časa vzamem še 4mg zvečer.
A je to ok? Nikjer nisem zasledila da se vzame lahko 2x na dan.
Najlepša hvala za odvovor.
Spoštovana
Pri zdravilu Prenesa (učinkovina: Perindopril) se 8 mg običajno jemlje 1× dnevno zjutraj, pred jedjo. Perindopril deluje 24 ur, zato je standardno jemanje enkrat dnevno. Delitev odmerka (4 mg + 4 mg) se včasih uporablja če so prisotni stranski učinki (npr. omotica), če je zjutraj izrazit padec tlaka,ali po posebnem navodilu zdravnika.
LP
Spoštovana
Kaj pomenita zgornji in spodnji pritisk? Zgornji (sistolični) = tlak, ko srce iztisne kri. Spodnji (diastolični) = tlak, ko se srce sprosti med utripi. Normalno: približno 120/80 mmHg. Vi imate zgornji skoraj normalen, spodnji je rahlo povišan (90+). To se imenuje izolirana diastolična hipertenzija.
Zakaj se spodnji lahko znižuje počasneje ali ostaja višji? Najpogostejši razlogi so stres in aktiviran simpatični živčni sistem (telo je v “fight-or-flight” načinu → žile so bolj skrčene → diastolični tlak ostane višji), napetost žil. Diastolični tlak je bolj povezan z tonusom (napetostjo) žil in perifernim uporom. Diastolični tlak je bolj občutljiv na napake pri merjenju, se manj spreminja kot sistolični, lahko variira zaradi položaja roke ali dihanja
Razlika med sistoličnim in diastoličnim tlakom se imenuje pulzni tlak. Normalno je med 30 in 50, torej ste še v običajnem tolerančnem območju. Nevarno bi bilo če bi razlika padla pod 25 mmHg ali če bi imeli tlak 90/80 ipd. Za zniževanje spodnjega tlaka (če ni nujna medicinska situacija pomaga počasno dihanje (4 sek vdih, 6 sek izdih), manj soli, več gibanja (aerobno), manj kofeina, boljši spanec, zmanjšanje stresa.
Zelo pogosto je diastolični tlak bolj povezan s stresom kot sistolični.
Če bi se pojavile bolečine v prsih, težko dihanje ipd. pa je obisk zdravnika prvo kar morate narediti. Prav tako svetujem obisk zdravnika če spodnji tlak vztraja več kot 90 mmHg več tednov.
LP