prenehanje jemanja KT
Spoštovani!
Pred dvema mesecema in pol se nehala jemati kotracepcijske tablete. Drugi mesec menstualnega ciklusa me je v intevalih (predvsem v času ovulacije in pred naslednjo menstruacijo) bolelo pod pazduhami, sedaj sem na sredini tretjega meseca ni me boli spodnji del nog. Zanima me, če je lahko to povezano tudi z ginekologijo in če je, ali je potreben obisk pri ginekologinji.
Pa še nekaj. Ali nosečnost v prvih treh mesecih po prenehanju jemanja KT res v večjem odstotku pomeni splav?
Sem po operaciji dermoidne ciste. Ginekologinja mi je rekla da je 10 % možnosti, da se pojavi v enem letu še na drugem jajčniku. Ali je to res?
Draga Manca,
bolečina v dojkah oziroma pod pazduhama (tam je tudi še lahko dojka) so verjetno povezane s ciklusom, boleče noge pa tudi ali pa ne, a vam proti temu nič ne bo pomagalo. Sprijeznite se z blagimi težavami, ki jih življenje včasih prinaša in si ne delajte več problemov, kot jih je nujno potrebnih.
Nosečnost po prenehanju jemanja KT ne pomeni nujno splava, se pa lahko zgodi v večjem %.
Dermoid se res lahko ponovi, bodisi na istem ali na drugem jajčniku, vendar redko, 10% bo kar primerna številka. Pa kaj? Saj nimate vpliva na to! Če se bo ponovil, bo pač potrebno ponovno operirati. Ne obremenjujte se s stvarmi, ki “morda bodo, če bodo, bolj verjetno pa, da ne bodo”.