Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prehrana v nosečnosti

Prehrana v nosečnosti

Spoštovani,

mene pa zanima, ali je v nosečnosti varno jesti semena koprive. Občasno (1-2-krat na teden) si dajem majhno količino semen (pol čajne žličke) v jogurt.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Odgovor na objavo uporabnika
MomToBe, 12.03.2026 ob 13:15

Spoštovani,

mene pa zanima, ali je v nosečnosti varno jesti semena koprive. Občasno (1-2-krat na teden) si dajem majhno količino semen (pol čajne žličke) v jogurt.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Žal ne vem, kaj vsebujejo semena koprive in vam ne znam svetovati. Nisem pa še nikoli slišala, da bi bila v nosečnosti škodljiva, zlasti ne v majhnih odmerkih. Zakaj jih pa jemljete?

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

pozdravljeni jaz pa imam vprašanje kaj vse ne smemo jesti med nosečnostjo ? Lp Eva

Odgovor na objavo uporabnika
Eva239, 13.03.2026 ob 09:28

pozdravljeni jaz pa imam vprašanje kaj vse ne smemo jesti med nosečnostjo ? Lp Eva

Zelo dobro vprašanje.

Načeloma naj bi nosečnice imele kvalitetno, sveže raznovrstno pripravljeno hrano. Izogibati se je treba konzervirani hrani. Meso, ribe in jajca morajo biti dobro kuhani ali pečeni, tako da odpadejo vsi namazi (majoneza, bakala, tiramisu…), suhe mesnine, suši ipd. Mleko in mlečni izdelki morajo biti pasterizirani in najbolje se je izogibati tistim, ki niso iz trgovine. Odsvetujemo med, gobe (lahko v majhnih količinah), seveda alkohol, nedovoljene substance. Solata, sadje dobro oprano. Kava v zmernih količinah.

Previdnost pri prehranskih dopolnilih, če ne vemo, kaj natančno vsebujejo. Prehranska dopolnila niso pod farmacevtsko kontrolo in nekatera lahko vsebujejo snovi, ki niso varne ali v netočnih količinah. Če niste prepričane,da so varna,  se jih raje izogibajte. Zdravniki pogosto ne vemo, kaj vsebujejo, tako da tiso – posvetujete se z zdravnikom – ni vedno smiselno. Ne moremo poznati vseh, žal.

Ne pozabite pa vitaminov. srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close