pregledi pri ginekologu
Pozdravljeni!
Zanima me, če sem tekom nosečnosti res upravičena le do treh ultrazvočnih pregledov? Imam tudi občutek, da mi moj ginekolog ni naredil vseh testov, ki so običajni glede na fazo nosečnosti (sicer sem z njim zelo zadovoljna in nočem zganjati nepotrebnih panik!). Na prvem pregledu (9.teden) so mi vzeli kri in vodo, pogledali plod (menda je normalno velik), drugega pa najbrž ni bilo.
Predvsem me zanima, če je merjenje nuhalne svetline obvezno – do 14. tedna (kjer sem zdaj jaz) – ali ne? Na prvem pregledu tega niso storili – vsaj ne, da bi jaz zanj vedela, pa tudi prezgodaj bi bilo -, sedaj pa menda ultrazvoka sploh ne bo (po besedah sestre) – ali to pomeni, da mi ne bodo naredili tega testa za Downov sindrom?
Kako se pravzaprav izvaja ta test? So te stvari običajne samo v LJ?
Ali naredijo ultrazvok, če si ga želiš? Je treba potem plačati? Zdi se mi, da je predolga doba, da od 9. do 22. tedna ni nobenega ultrazvočnega pregleda. Že samo zaradi firbčnosti – moje in moževe, da naraščaj že zdaj vidiva, ne da se obremenjujem z morebitnimi nepravilnostmi ali zapleti pri razvoju – zdaleč od tega.
Prosim, svetujte!
Hvala in lep pozdrav! Janja
Draga Janja,
Po dogovoru z ZZZS sta v nosečnosti pri nas obvezna oziroma plačana le dva rutinska ultrazvoka, tisti okrog 20. in okrog 30. tedna nosečnosti. Vsi ostali so dovoljeni, če imamo zanj tehtno medicinsko indikacijo. UZ z zgodno morfologijo in merjenjem nuhalne svetline pa do 35. leta nosečnica plača sama, pravilno in kompletno z izračunom tveganja za Downov sindrom pa ga delamo za zdaj le v Ljubljanski porodnišnici, v Mariborski porodnišnici in v zasebni ambulanti za Bežigradom. Tudi THT test z enakim namenom napovedovanja Downovega sindroma vendar z nekoliko slabšimi napovednimi lastnostmi od nuhalne svetline je potrebno plačati.
Načeloma se v medicini držimo načela, da se preiskave delajo le takrat, kadar od njenega izvida pričakujemo informacijo, na podlagi katere bomo kaj ukrenili. Če te informacije ne pričakujemo ali pa bomo ne glede na izvid ukrepali enako, je preiskava nepotrebna, neetična oziroma potencijalno celo škodljiva (tudi če neposredno ne škodi). Ultrazvokom, kakršnega omenjate vi se reče v žargonu “joke ultrasound” in se jih resni ginekologi izogibajo.
V prvi tretjini ima UZ namen čimbolj natančno določiti trajanje nosečnosti in izključiti velike nepravilnosti pri plodu, prav tako pa se takrat najlažje diagnosticira večplodna nosečnost ter pri višji stopnji večplodnosti plodove zanesljivo prešteje.
V drugem trimesečju se opravi pregled na nepravilnosti pri plodu ter se včasih ugotavlja tveganja za prezgodnji porod in preeklampsijo, v tretjem tromesečju pa se z UZ dokaj učinkovito spremljata rast in stanje ploda v maternici ter se dokončno diagnosticira nizko lego posteljice ali placento previjo. Toliko na kratko o koristi UZ v nosečnosti.
Spoštovani gospod dr.Pušenjak,
na temo “pregled pri ginekologi” imam tudi jaz vprašanje.
Predno sem želela zanositi, sem se odločila za samoplačniški ultra zvočni pregled (11.04.01-predvsem ali imam t.i. pregrado na maternici).
Ginekologinja mi je dala zeleno luč, naročila naj jemljem Femibion tabletke in ko bo menstruacija izostala 14 dni, naj naredim test za otkrivanje nosečnosti in, če bo pozitiven, naj TAKOJ pokličem in se naročim za pregled. To sem tudi storila.
Ko je bil test pozitiven, sem takoj poklicala, da se seveda noročim za pregled. Govorila sem sicer s sestro in le ta je dejala, da če “želim” lahko pridem na pregled 13.08.01, ko naj bi bila v 8.tednu nosečnosti (samo v informacijo, zadnjo menstruacijo sem imela 14.06.01) vendar moram plačati 5.000,00SIT. Seveda sem se takoj prijavila.
Vendar me vseeno zanima, za kakšen pregled Vi mislite, da moram plačati. Pregledala sem Ur.l.RS št.19 z dne 12.03.1998, kjer je navedeno kakšne so pravice osnovnega varstva, ki jih plača zavarovalnica in nikakor mi ne gre v račun, saj je prvi pregled med 8. in 12.tednom, ki ga krije zavarovalnica.
Prosim Vas, ne imejte me za “škrtico”, gre za princip. V življenju sem kar večino ginekoloških pregledov plačala (pri isti ginekologinji-finance mi to na srečo dopuščajo), ker sem pač želela imeti pregled čim prej (največkrat je šlo za vnetja).
Sedaj, ko sem noseča jih bom seveda plačala še več in to z veseljem, vendar se ne pustim vleči za nos.
Še enkrat Vas vljudno prosim, kaj po Vašem mnenju, bom plačala 5.000,00 SIT.
Hvala v naprej in lep pozdrav.
Iris