PREGLED-ULTRAZVOK
Spoštovani dr. Pušenjak!
Ponovno se vam oglašam. Zanima me, v katerem primeru te ginekolog sprejme na pregled pred 11. tednom nosečnosti, in ce sploh te? Kot pravijo in sem tudi že marsikje prebrala, da ce se do takrat nosečnost obdrži (do 11. tedna) potem naj bi bilo nekako v redu, da pred 11. tednom pa so možnosti splava večje in potem je pregled opravljen npr. že pri šestem tednu bil nepotreben.Upam , da me razumete, kaj želim vedeti. Naj dodam, da sem bila pred sedmimi leti-očitno je bil takrat še drugačen režim, sprejeta na pregled v tednu dni od takrat ko sem prosila za termin in ko mi je ginekolog ugotovil nosecnost je le ta bila 6 tednov.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem !
TARA
Taka odločitev je odvisna od posameznega zdravnika oziroma ustanove, kjer imate ginekologa. Mislim, da na nek način kar pravite drži (recimo, da gre za racionalizacijo, ki ni brez smisla) vendar ima to ozadje v dogovorjenem številu obiskov nosečnice v posvetovalnici. Takih obiskov ZZZS plača 10 na nosečnost, čeprav preprost izračun pokaže, da bi jih bilo potrebnih vsaj 13, če bi hoteli upoštevati priporočila stroke: prvi pregled čimprej po izostanku M recimo pri 6 tednih, potem vsake 4 tedne, nato v 34., 36., 37.,38.,39., in 40. tednu nosečnosti ter pri 50% nosečnic še 2x na teden po roku.
Ginekologom v “državnih ustanovah” je laže sprejeti nosečnico prej, ker so tako ali tako “pavšalno plačani” in večinoma sploh ne po opravljenih storitvah, tako jim ni težko slediti priporočil stroke. Pri zasebnikih vlada mnogo boljši “finančni red”, ker zastonj pač zasebnik ne bo delal. Tako predvidevam, da se mu preprosto ne izide račun, če nosečnico naroči prezgodaj.