Najdi forum

Prazno jajčece ?

Spoštovani gospod Pušenjak,

že nekaj časa redno prebiram Vaš forum in mi je zelo všeč. Izvedela sem veliko koristnih napotkov ter spoznala prenekatero izkušnjo. Sedaj sem se sama znašla v polžaju, ki mi pravzaprav ni ravno razumljiv.

31.07. so mi na Ginekološki kliniki opravili čiščenje maternice. Nosečnost je bila zaželjena. Pri pregledu 25.07. je ginekologinja rekla, da je očitno še prezgodaj, da bi zaznala utrip, zato sem na pregled ponovno prišla 30.07., ko pa mi je rekla, da je do oploditve sicer prišlo, da pa nosečnosti ni, ker je bilo jajčece očitno prazno. Kako lahko pride do oploditve, če pa je jajčece prazno ? Kaj se je torej sploh dogajalo? Imela sem nekatere znake nosečnosti, predvsem utrujenost in spremembe v želji po hrani, pa tudi v maternici se je očitno le nekaj dogajalo.

Stara sem 31 let, šlo je za prvo nosečnost, za katero sva se s fantom trudila že od oktobra 2000. Imam zelo neredne menstruacije (navajam prvi dan menstruacij od oktobra 2000: 1.10.2000, 16.11.2000, ter nato šele 2.4.2001 ter 7.5.2001).

V obvestilu zdravniku, ki sem ga prejela na urgentini ginekološki ambulanti piše: “Pacientka prihaja v 12. tednu nosečnosti po ZM zaradi odsotnosti utripov pri plodu, krvavela ni. ZM: 7.5, / Menstruacije neredne / P: 0 in Ab: 0. Status gyn.: zunanje splovilo in vagina bp, porcija gladka, valjasta, uterus v AVF, ustreza velikosti 7 tednov nosečnosti. Vag. UZ: v uterusu vidna GV z odboji ploda, TT 32 mm in RM, PSU niso vidni (Grav 8-9 tednov).

V obvestilu zdravniku, ki sem ga prejela po abraziji pa je naslednja diagnoza podatki (upam, da sem prav prepisala, ker je napisano ročno): Missed al.

Vem da je vprašanje obsežnejše, vendar bi Vam bila zelo hvaležna za razjasnitev situacije, pa tudi za nadaljnje napotke glede zanositve. Naslednji pregled pri svoji zdravnici imam predvidoma konec meseca. Zanima me predvsem, kako nama lahko pomaga (s Klomifenom ?) do ponovne zanositve.

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav,

Maja

Draga Maja,

Da ne bo preveč komplicirano bom skrajšal na najnujnejše. Prazno jajce nastane po oploditvi tako, da se razvijejo deli posteljice brez delov ploda. Pogosto je za to odgovorna napaka pri sami oploditvi, ki pa je slučajna in se tudi ponovi zgolj po naključju. Izraz “missed ab.” opisuje podobno stanje v začetku nosečnosti, kjer plod odmre (torej je bil pred tem dokazano živ) in nato stvar na UZ lahko izgleda podobno kot prazno jajce, če se plod močno zmanjša ali vsaj ne vidi – torej akademska razlika, ki na končni izid nima vpliva. Možno je, da se je zdravnik odločil za “missed ab” zato, ker je jasno videl plod brez srčnega utripa, kar pri “praznem jajcu” ni možno – tam ploda preprosto ni. Kakorkoli temu ne pripisujte posebnega pomena, ker na nadaljnje možnosti po prvem takem dogodku v ničemer ne vpliva.
Zanosite lahko ponovno po dveh normalnih ciklusih, da se v tem času sluznica maternice ustrezno obnovi in priparvi na naslednjo nosečnost.
Jemanja klomifena pri vas ne morem komentirati, ker nimam dovolj podatkov.

Najlepša hvala za odgovor.

New Report

Close