Potovanje v prevm trimesečju
Naredila sem test in sem noseča (4 t). Ker imam čez 1 teden rezervirano potovanje, je moja G rekla naj ga odpovem, saj da je v prvem trimesečju rizično potovati z letalom zaradi dekompresije, ki povzroči odmrtje zarodka. Po 3. mesecu pa ima svojo postlco in ni več rizika!
Kaj menite vi? A je to res strokovno podkovana trditev al kr neki…??!! Ne bi rada ogrozila nosečnosti, ne pa tudi kr brez veze odpovedala potovanje (14 dni Kanarski).
🙂 trditev je na srečo “kr neki”. Kakšna dekompresija?! Potem bi splavile mnoge ženske, ki gredo v malo višje hribe na gorski izlet nad 2500 m nmv. V potniških letalih nikoli ne pade zračni tlak pod vrednost, ki je prisotna na 2500 m nmv. Potujete lahko brez zadržkov, seveda pa se v prvih tednih in mesecih nosečnosti lahko zgodi marsikaj, vendar je povsem jasno,da se nič ne zgodi zaradi letenja.
Hvala za pomiritev. Vem da se lahko zgodi “marsikaj”, zato me zanima al i si lahko z meritvijo Bhcg v krvi vsak 2-3. dan (podvajanje) vsaj “dokažem” da ni slučajno IMN? UZ še tega itak ne pokaže (GV)?
Ali pač tudi to ni sigurno in zadevo kr pustim…
Aja, pa omenjala je še sevanje ki je ekvivalentno enemu RTG p.c. slikanju… To je tudi kr neki..?
če ni težav (krvavitev, krči) pustite vse skupaj in verjemite, da gre za normalno nosečnost. Kozmično sevanje med poleti je primerljivo z enim RTG posnetkom le, če se leti preko enega od zemeljskih polov, kar se praviloma zgodi le pri medcelinskih letih, znotraj celin pa ne.
Spostovani dr Pusenjak,
Jaz sem nosecnica u 15.-tem tednu nosecnosti in z mozem potujeva na Ciper cez deset dni. Zanima me s katerim tezavam se soocam na potovanju in kaksna zdravila potrebujem za sabo?
Nimam nobenih problemov v nosecnosti ampak me zanima kot preventiva ce je v redu da potujem u tem tednu nosecnosti.
Ali lahko koristim kaksno zdravilo ce pride do diureje?
Najlepsa hvala.
Lep pozdrav,
Nadja
Spoštovani,
pred 24. tednom je skoraj vseeno, kam greste, ker če se kaj zgodi, vam zaključne ukrepe za odstranitev nosečnosti znajo narediti povsod. Glede težav na potovanjih pa se seveda pazite in velja, da je preventiva boljša od kurative. Ne jejte ničesar, kar se ne olupi ali ni sveže spečeno oziroma skuhano ali pa je originalno zapakirano nekje v industrijski prehrambni verigi, ki ji lahko zaupamo. Tudi z vodo so lahko problemi, zlasti se pozablja, da v lokalih tudi led delajo iz navadne vode iz pipe. Zato v neznanih južnih in vzhodnih krajih s pomanjkljivo higieno odsvetujem pitje odprtih pijač z ledom iz ledomatov.
Če se že zgodi, da pride do prebavne motnje, si pomagajte z ortofosforno kislino, katera je v originalni Coca-Coli. Če bi bila driska zelo huda in navadna rehidracija ne bi zalegla, se raje obrnite na zdravnika, kajri antibiotikov se ne predpisuje preventivno za na pot. Sicer pa lahko kljub nosečnosti uporabite skoraj vsa domača zdravila, ki jih tudi sicer pogosto imamo doma (proti bolečinam lekadol ali nalgesin, proti alergijam Clairin ali Rinolan, proti želodčni kislini Rupurut, Ranital ali celo Nolpazo, proti slabosti pa raje nič ali kvečjemu kak pripravek na osnovi ingverja.
spoštovani,
ne toksoplazmoza niti listerija se načeloma ne prenašata preko vode, se pa lahko kakšna črevesna bakterija, hepatitis A ali npr. legionela, ki povzroča atipično pljučnico. Ob omenjeni informaciji bi torej priporočal, da te vode ne uživate, če bi jo, jo prej prekuhajte, pijte pa le ustekleničeno vodo, ki je originalno zaprta in namenjena pitju. Enako velja za npr. umivanje zob. Morda se z omenjeno vodo tudi ne prhajte ampak zgolj umivajte. Tri dni bi to ne smelo biti poseben problem.
običajno se posode in pribora ne umiva zgolj z vodo ampak so hkrati tudi termično obdelani ter raztopini so dodani praški, ki prav tako delujejo antibakterijsko. Problematično bi bilo zgolj uživanje te vode iz pipe oziroma imeti masiven stik z vodo, tako da ta lahko pride v dihala in prebavila brez ovir.
Spoštovani,
prebrala sem kar nekaj na temo letenja, preden pa preidem k vprašanjem dovolite, da na kratko opišem mojo zgodbo.
Stara sem 35 let, štiri leta nazaj sem čudežno takoj po histero in laparo naravno zanosila, ampak je bil plod že v začetku malo manjši (sklepali smo, da zaradi pozne O). Potem se je nekje v 9.tednu zgodil zamujen splav in je bila potrebna UPN s tabletami. Po tem nisem nikoli več naravno zanosila, zato sva bila napotena na IVF (nepojasnjeno neplodnost, oba sva kao OK). V prvem postopku pri treh zarodkih nisva imela sreče. Prijavila sva se v drugi postopek, vmes pa zabookirala počitnice čez prvomajske, ker se je pojavila priložnost. Razmišljala sva tako, da itak ne rata takoj, da se probava čim manj obremenjevat in da če pa slučajno rata s prve, greva vseeno na dopust. Pač nočeva dat več lajfa na pauzo, ker je bilo že preveč let tako.
Res sem šla v ta postopek sproščeno – na primer nisem si omejevala kave, nisem sledila nekim glupim pravilom, da moraš po prenosu na fast food, jest ananas in ne vem kaj še vse (bolje, da ne veste kaki nasveti so vse prisotni ko si enkrat del OBMP). 😀
Po punkciji je kazalo na par zarodkov, pričakal pa naju je en 4aa in sedaj sem v petem tednu, torej čisto na začetku. Bhcg je bila čez 3k, kmalu me čaka prvi UZ.
Na UZ ne mislim spraševat tega, ker poznam odgovor. Verjetno bo zgražanje, da to sploh omenjam. Nihče na tem svetu mi namreč ne bo rekel, da lahko grem na dopust, to mi je jasno. In zdi se mi, da se IVF zanositev že po defoltu smatra kot rizična.
Ampak jaz iščem konstruktivno in realno mnenje. V primeru, da pridemo do zaključka, da s svojim početjem ogrozim plod, bom plačan dopust skenslala. Ker sva težko prišla do sem kjer sva in je otrok zelo zaželjen. Istočasno se počutim noro, ker vem da vse ženske na IVF, ne bi niti pomislile na najmanjšo opcijo kam it. Sploh pa ne letet 1h + 11h v eno smer, torej 12h vse skupaj.
Zdravstvenih težav zaenkrat nimam, holesterol je določen prenizek, določen v mejah normale, pritisk overall nizek, imam pa visok ITM (30). Ker imam izkušnjo splava za sabo, se zavedam, da se stvari lahko hitro obrnejo. Planiran dopust je na morju, kjer bi cca 14 dni uživala, se sproščala in hodila na masaže. Torej brez presinga, kar glede na trenutno situacijo v službi resnično rabim.
Na tem ekstra dolgem letu bi bila ob odhodu v 9.tednu nosečnosti, ob vrnitvi nazaj pa konec 10.tedna nosečnosti. Med letom:
- Planiram veliko pit,
Nosilla bi kompresijske nogavice
Na par ur bi se sprehodila do wc-ja
Lahko vzamem aspirin, ampak kdaj, koliko in kateri? Ali ni za take namene prav nek poseben “baby aspirin”?
Ali kopanje v morju in predvsem v bazenih lahko škoduje? (Jemljem Utrogestan)
Ali lahko kot neke vrste “zaščito” pred zunanjimi vplivi uporabim npr. menstrualno skodelico?
Kaj če se mi zgodi zamujeni splav in ne bom niti vedela? Je to nevarno, če se ne ščisti takoj?
S sabo bi imela tudi Gynophilus kapsule kot preventivo, če fasam kako vnetje v teh toplih krajih.
Zdaj razmišljam, ali je to dovolj, kar lahko sama naredim? Oz ali lahko spremembe v mojem telesu, katerih se sama niti ne zavedam in nanje vpliva letenje, vplivajo na zarodek v taki meri, da bi s tem sama povzročila splav? To bi bilo grozno, ker sva šla skozi težke stvari in ni vredno, da eno plačano potovanje vredno nekaj kEUR to ogrozi. Po drugi strani bi bilo še bolj neumno biti doma in “čakat” na razplet, na koncu pa lahko vedno rata karkoli.
Nekdo mi je omenil problem višinskih razlik in ne razumem tega najbolj, ker jaz med letenjem nikoli ne občutim večjih težav, meni je bilo vedno vse OK. Potem bi morale vse stevardese na bolniško takoj ob zanositvi… Je pa tudi res, da če nimaš težav z zanositvijo in donositvijo, se hitro spremeni pogled na situacijo. Jaz pa v tej skupini na žalost nisem.
Skozi celoten postopek sem si govorila “If it’s meant to be, it will be”, zdaj ko sem postavljena pred dejstvo, pa sem se ustrašila.
Spoštovani,
še vedno velja, da se bo nosečnost obdržala pod vsemi pogoji, če ji je tako namenjeno in če ji ni, je vseeno, če se uležete v posteljo, se pokrijete z dekco in čakate na porodni termin. Tudi kopate se lahko v temu namenjeni vodi brez vsake dodatne zaščite. Aspirin proti strdkom na dolgih poletih je 100mg (protect) in je žal tudi na recept. Če se zgodi “zadržani splav” se ne bo nič zgodilo tudi če ne veste. V najslabšem primeru se bo začel pravi splav, torej s krvavitvijo in tudi če pri živem plodu pride do krvavitve, nobeno zdravilo ne spremeni usode. Večina nosečnosti preživi, manjšina pač ne in lahko uporabite progesterona kolikor hočete. Na potovanjih v eksotiko je še največja nevarnost kakšna črevesna okužba ter hujša driska, ki lahko povzroči dehidracijo. Zato se velja držati režima varne hrane in pijače, torej le preverjene oziroma industrijsko proizvedene v certificiranih resorjih, namenjene zahodnim turistom.
Spoštovani,
hvala za odgovor. Verjetno se bom pokrila z dekco na letalu, namesto doma. 🙂
Iskreno me skrbi potovanje samo zato, ker naj bi bili prvi trije meseci odločilni za razvoj otroka in se bojim, da bi razne spremembe v pritisku, kar so mi omenili na kliniki, lahko vplivale na sam razvoj otroka. Prebrala sem tudi, da je rodila ena pacientka deklico z anomalijo v vulvi (nekaj ni bila OK razvita) in so jo najprej vprašali, če je v zgodnji nosečnosti potovala z letalom. Take reči me skrbijo… ker se sicer zavedam, da če je namenjeno, da preživi, preživi verjetno v vsakem primeru.
Kako pa naj jemljem Aspirin Protect 100mg? Naj vzamem že kak dan pred odhodom in potem enega med samo potjo?
Da ne odpiram nove teme… imam sum na adenomiozo (uetrus v AVF, z znaki adenomioze). Ali to lahko vpliva na donositev? Na zanositev naj bi imelo vpliv, ne vem pa kako je z donositvijo…
Glede potovanja v te kraje pa vem, da moram pazit na higieno. Sicer grem tja tretjič, zato vem kaj pričakovati in doslej še nikoli nisva imela težav, pa vendar bom pazljiva, kot običajno. V planu imam namen jemati probiotike, začetek par dni pred odhodom in potem ves čas potovanja. Oglje pa med nosečnostjo verjetno ni problem? (Nisem še poguglala, zato ob tej priložnosti vprašam kar vas.)
Kaj pa razni deet repelenti, ki so kar precej močni, so lahko problem v nosečnosti? Sicer ne potujem v srednjo/južno Ameriko, grem v Azijo kjer je prisotnost zike ful manjša, ampak vseeno ne bi reskirala niti malo in bi bila 24/7 na repelentih. ??♀️
tole z anomalijami in letenjem je pa res cvetka! Kaj vse slišiš in prebereš na tem portalu! Nobena nepravilnost v razvoju ploda ne more imet nobene zveze z letenjem. Glede repelentov ne vem, ampak če ga uporabljajo v državi, kamor potujete vsi ostali, potem tudi vaši nosečnosti ne bo nič bolj škodil kot škodi tam nosečim ženskam, ki ga verjetno tudi uporabljajo. Aspirin 100 priporočam kak dan pred potovanjem in potem ves čas do vrnitve domov. Je brez zveze prekinjat uporabo v tistem tednu.
Torej, če začnem jemati aspirin dva dni pred odhodom in jemljem ves čas potovanja in končam jemanje dva dni po prihodu domou (je tako OK?), potem jemljem vse skupaj 18 dni skupaj. Je važno, kdaj se jemlje?
Glede kompresijskih nogavic – verjetno jih za prvi del leta (1h) ni smiselno uporabit, ampak samo za drugi del leta, ki traja 11h, drži?
Kako je pa glede adenomioze – imam sum (uterus v AVF, z znaki adenomioze). Ali to vpliva samo na zanositev ali tudi na donositev?
Hvala vam, za čas, ki si ga vzamete za vse odgovore. Verjamem, da vam je veliko vprašanj nesmiselnih, ampak kot nekdo ki ni v tej stroki pač nimam pojma. 🙂
Aspirin uporabljajte kot ste povzeli, enako z elastičnimi nogavicami. Glede adenomioze pa ne razumem, kaj vam bo odgovor na vprašanje pomagal. Če je tveganje povečano, vas bo to ves čas samo morilo, če ni, je pa itak vseeno? Terapije pa ni. Mene res iskreno zanima, zakaj ženske rinete v vprašanja, na katere bodisi ne potrebujete odgovora ali pa ga v bistvu nočete poznati? Zanosili ste itak že, torej?