Potovanje v 29 tednu
Pozdravljen gospod.
Sem v 29.tednu nosečnosti in nameravamo na dopust v Črno goro z avtomobilom.
Moje počutje je dobro. Razen tega da nizko nosim malo tezje hodim vcasih ker sem že kar malo zatečena in me občasno dol “tišči “nimam drugih težav. Zanima me z vašega stališča do katerega tedna nosečnosti je primerno na daljšo pot za 10 dni.
Že vnaprej se vam zahvaljujem.
Spoštovani,
žal ne vem, kaj pomeni terminus “nizko nosim”. Bi potreboval bolj objektivne informacije o vašem stanju. Poznamo le termin “predležeča posteljica – placenta previa” in pa popuščanje materničnega vratu (insuficienca cerviksa). Vse ostalo so “small talk” nebuloze, ki jih pri današnji tehnologiji in napredku res ni več primerno uporabljati, poleg tega, če jih v odnos vnašamo zdravniki, praviloma iz zdravih nosečnic povsem umetno in brez potrebe ustvarimo bolne nosečnice in ga ni bolj hvaležnega pacienta, kot je umetno bolni, pri katerem se pretvarjamo, da ga zdravimo in smo izjemno skrbni do njega, potem pa si domišja, da bi brez nas ne dosegel tako uspešnega zdravljenja.
Spoštovani,
tudi trditev, da spredaj ležeča posteljica povzroča tiščanje je popolna nebuloza, saj posteljica popolnoma nič ne boli, kjerkoli je in tudi tišči ne. Tišči lahko povečana maternica ampak to velja za vse nosečnice brez razlik. Vedno povem, da potovanje samo kot takšno je najmanjši problem. Problem bi lahko bila le destinacija, kjer boste zagotovo dalj kot boste tja potovali. Po 34. tednu se otrok lahko rodi praktično kjerkoli na svetu, pred 34. tednom pa zna biti pomembno, kakšno raven poporodne nege in terapije lahko tam nudijo novorojenčku, če se slučajno rodi. Po 37. tednu tudi odsvetujemo pretirano oddaljevanje od kraja, kjer je porodnišnica, v kateri bi si želeli roditi.