PORODNIŠKI DOPUST
Pozdravljeni !
Velikokrat obiščem vašo spletno stran, saj s tem pridem do marsikaterega
odgovora, ki mi je neznan. Odprto imam še eno vprašanje, ki ga nisem zasledila.
Zanima me , kdaj mi nastopi porodniški dopust s predvidenim datumom poroda
12.12.2001, s tem da pričakujem DVOJČKA.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem.
Dejstvo, da nosite “dva” ne vpliva na uradni pričetek porodniškega dopusta, čeprav je znano, da se dvojčki pogosteje rodijo nekako vsaj 14 dni prej. Torej se vam uradno prične porodniški dopust 28 dni pred dnem pričakovanega poroda ali “po domače terminom poroda”. Če ste iz kateregakoli razloga v staležu do termina poroda, nastopite porodniški dopust 45 dni pred terminom poroda. Tak je dogovor z ZZZS.
Pozdravljeni!
Prebrala sem, da nastopi porodniški dopust 28 dni pred terminom poroda. Če prav razumem, so v teh 28 dneh zajeti tudi prazniki, sobote in nedelje.
Zanima me, kateri datum je pravi za izračunavanje nastopa porodniškega dopusta. Ginekolog mi je namreč glede na prvi dan zadnje menstruacije najprej izračunal (in vpisal v materinsko knjižico) datum poroda 27. 8. 2001. Kasneje (zdi se mi da v 20 tednu nosečnosti), je po preiskavi z ultrazvokom z ekrana ‘ultrazvoka’ – glede na podatke, ki jih je vnesel med pregledom – razbral datum poroda 1. september. Od katerega datuma naj torej odštejem 28 dni za porodniški dopust?
Hvala za odgovor!