porodni načrt
Spoštovani gospod doktor!
Najprej naj vas pohvalim in pripomnim, da so vaši odgovori resnično dobrodošli in, da ta forum redno obiskujem.
Sem v četrtem mesecu nosečnosti in sem na splošno zelo radovedna oseba. Veliko berem o nosečnosti in, kot sem že dejala tudi redno obiskujem ta forum.
Čeprav je še prekmalu tudi razmišljam o svojem porodu in imam v zvezi s tem eno vprašanje.
Preko iskalnika sem pregledala vse teme in odkrila samo eno obrazložitev porodnega načrta, bi pa želela podrobnejšo razlago in možnosti.
Roditi nameravam v Lj. porodnšnici. Sprašujem vas ali ta porodnišnica omogoča in “dopušča” sedeči, klečeči ali čepni položaj ker se ne želim mučiti v ležečem položaju (sploh pa ne z “tazadnjo” navzgor – to se mi zdi zelo nenaravno).
S partnerjem želiva upoštevati vsa navodila osebja – želiva si samo prosto pot in čim hitrejši porod.
lep pozdrav
Nuška
Draga Nuška,
Da, vse to je možno, moje osebno prepričanje pa je, da bi bila srednja pot najboljša. Med porodom lahko, če gre vse O.K. počnete kar vas je volja, ob sameme porodu pa ima babica nad presredkom in nad plodom najboljši in najbolj primeren pregled, če ležite na hrbtu s privzdignjeno zadnjico. Ta faza je kratka in zato se ne boste nič “mučili” z njo. Seveda lahko tudi rodite čepe ali sede, vendar vam polagam na srce, da “narava ni do posameznika prav nič prizanesljiva”. Čepe ima babica veliko manj možnosti, da pravočasno prepozna in predvsem pravočasno ukrepa, če se prične trgati presredek v napačno smer, pretrgano črevo in/ali sfinkter (zapiralka končnega črevesa) pa ni majhna reč ter lahko pusti trajne posledice, čeprav te vrste poškodbo tudi s pravočasnim prerezanjem presredka ne moremo preprečiti v 100% primerih.
O podrobnostih se poskusite dogovoriti z vodilno babico porodnega bloka ljubljanske porodnišnice gospo Anito Prelec.
živjo
nimam izkušenj z nobeno teh zadev, toda o porodnišnicah sem prebrala vse mogoče na strani http://www.mama.si, (predstavitev porodnišnic, mislim da pod temo nosečnice!) kjer je vsaka posebej predstavljena, tudi, kako lahko rodite oz. kaj je dovoljeno. Sicer so podatki iz 1999, toda bolje kot nič
upam,da sem pomagala
olivija