Najdi forum

Sem v 34. tednu nosečnosti in pred kratkim je ginekologinja na ultrazvoku ugotovila, da se otrok še ni obrnil v pravilno lego (z glavico navzdol). Če se otrok ne bo obrnil v 35. tednu (28.06.-takrat imam pregled), bom morala v bolnišnico, da bodo otroka obrnili.
Zanima me ali je pomembno kdaj se otrok obrne v pravilno lego?
Jaz bi vseeno rada počakala do poroda ali pa sploh ne bi dopustila obračanja.
Kakšne so posledice za otroka in mamo, če se otrok ne rodi v pravilni legi?
Kolikšna je verjetnost, da se otrok do poroda še obrne v pravilno lego?
Seznanjena sem, da se otrok lahko tudi še obrne, kjub temu da je bil obrat izveden pravilno. Kaj pa zdravila, ki ti jih predpišejo, saj bi morala ostati v bolnišnici kar en teden, da bi videli ali so zdravila prijela.
Za čimprejšnji odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Mateja S.

Draga Mateja,

osebno se ukvarjam tudi z obračanjem plodov iz medenične vstave v glavično, zato problematiko nekoliko bolje poznam. Predvsem naj se ne obrača pred dopolnjenim 37. tednom, ker so sicer zelo redki zapleti lahko taki, da narekujejo takojšnjo prekinitev nosečnosti, praviloma s carskim rezom, kar pred 37 tedni lahko povzroči predvsem nezrelost otroka in dihalno stisko po porodu. Na splošno pa ponuja zunanji obrat na glavico več prednosti kot slabosti in ga priporočam vsem, ki seveda nimajo kakega stanja, pri katerem to ni dopustno ( npr. anomalija maternice, preeklampsija, resen zastoj rasti ploda, motnje v strjevanju krvi, placenta previja, izjemno malo plodovnice, stanje po predhodnem porodu s carskim rezom ali po globoki odstranitvi miomov ipd.).
Po 37 tednih je možnost spontanega obrata na glavico manjša od 5% zato je takrat smiseln poskus zunanjega obrata, ki je pri nas v Ljubljani brez posebnih ukrepov in brez zdravil uspešen v 2/3 primerih. Poseg opravimo oziroma opravljamo “ambulantno”, kar pomeni, da 2 uri po posegu ali še prej nosečnica odide domov. Po uspešnem obratu na glavico recimo pade verjetnost poroda s carskim rezom s 40% na 8%, kar ni zanemarljivo, ob sicer enakih možnostih za kavlitetno preživetje oziroma anko majhni možnosti obolevanja otroka po porodu.

New Report

Close