Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Poporodna nespecnost

Poporodna nespecnost

Pozdravljeni.

Sem mamica 4 in pol mesečne deklice, ki se polno doji.
Po porodu sem imela nekaj poporodne anksioznosti, ampak se je v parih tednih umirilo. Od takrat dalje sem psihično zelo v redu. Težav s spanjem nisem imela nikoli. Deklica se ponoči cca dvakrat podoji in lepo spi dalje.

Pred kakim tednom pa se je nekaj obrnilo. Kar naenkrat zvečer ne morem več zaspati. Včasih traja dve uri, včasih sem budna do 3h, 4h zjutraj in potem narahlo zaspim do jutra. Ko dolgo časa ne zaspim, postanem tudi zelo anksiozna. Zaradi nespanja sem zdaj tudi podnevi velikokrat zelo tesnobna in žalostna, občutek imam, kot da se moje telo zvečer ne more izklopiti.

Sicer živim zelo zdravo, vsak dan telovadim, sem zunaj, delam meditacijo,… Trenutno nimam stresnega življenja.

Ali je možno, da je ta nespečnost in z njo povezana anksioznost le neka hormonska, prehodna motnja? Včeraj sem začutila kar močno špikanje v okolici jajčnikov, prav tako sem opazila tipičen ovulacijski izcedek. Ali je možno, da morebitna ovulacija povzroča tako močne odzive?

Vse skupaj me je kar uničilo in ne vem, kaj naj naredim. Svetovalka za dojenje mi je v primeru hude nespecnosti svetovala tablete Lorsilan, ki so kompatibilne z dojenjem. Vendar vem, da dolgoročno to ni rešitev.

lep pozdrav!

Draga Neža,

res je nekoliko nenavaden pojavi nespečnosti tako iznenenada, kljub zdravemu in umirjenenu življenju.

Seveda lahko vplivajo hormoni, a v tem primeru težave izzvenijo v nekaj dneh. Če se stanje ne izboljša ali se celo slabša pa vam svetujem, da se čim prej oglasite pri os zdravniku ali ginekologu, ker se na ta način lahko kaže tudi poporodna anksioznost ali depresija. Po pogovoru bo ocenil, ali potrebujete pregled pri psihologu ali psihiatru.

Lorsilan je zdravilo, ki se ga predpiše na recept in o tem bo presodil zdravnik.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close