Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Podočnjaki pri 3.letniku

Podočnjaki pri 3.letniku

Odprta usta pri dihanju niso nikoli nekaj normalnega. Dihamo skozi nos in če nekdo diha skozi usta ali ima pri dihanju skozi odprta usta, potem ima neko tžavo v nosu, žrelnici, Evstahijevi tubi ter je to potrebno razjasniti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Nima stalno odprtih ust, ko spi ima ponavadi zaprte, čez dan isto, občasno pa ima odprte. Torej je treba to razjasniti, četudi nima neorestanoma odprtih ust?

Potem izgleda, da se obremenjujete brez potrebe. Otrok s povečano žrelnico diha pretežno na usta, tudi ponoči.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zdravo Tanč!

Ne morem, da vam ne bi tega sporočila!
Kot smo se tukaj pogovarjali, sem šla takoj po napotnico za ORL in na pregled smo šli 03.decembra!
Ker smo z obale, nas je pregledala zdravnica v SB Izola in izvidi sploh niso ok! Sinček ima povečano žrelnico, kar je pa še huje je to, da ima tudi okvaro sluha (slabše sliši), zaradi vnetji itd…
Tudi bobniča sta zelo slabo prezračena in za njima je baje’ (se ne spoznam) neka tekočina in če bo pred operacijo še vedno vidna, bo zdravnica prerezala še bobniča, da gre to ven.
Operacijo imamo 18.januarja – nas je naročila zelo hitro ravno zaradi sluha:((

Še danes nisem prišla k sebi! Takoj ko je videla sinčka je vprašala, kaj so tej podočnjaki!
Naj povem, da smo pred nekaj meseci dali tudi kri in je imel 118 hemoglobina. Dali smo mu tri flaškice železa Legofer in zdaj pred operacijo moramo itak po sveže izvide urina in krvi in bomo videli, če je hemoglobin kaj narastel.

Skratka…full sem hvaležna, da sem za vse tole izvedela tukaj gor! Kaj pa če ne bi šli po napotnico? Kaj bi se s sluhom mojega sinčka dogajalo?
Ali se tale okvara po operaciji popravi, ali ostane tako? Na izvidu piše: Obojestranska konduktivna izguba sluha, 25 db desno in 30 db levo.
Kaj vi menite o tem?

No, pa se je razpletlo in tokrat izgleda, da je operacija res potrebna. Tekočina za bobničem pomeni izlivno vnetje zaradi ponavljajočih vnetij v nosen žrelu in povečane žrelnice. To je potrebno storiti zaradi čuvanja sluha in razvoja govora. Tudi prerezanje bobničev in vstavitev timpanalnih cevk je rutinska operacije, ki otroku premosti nekaj mesecev, da se vnetje umiri, tekočina izteče, potem pa cevke odpadejo same, bobnič je zaceli in otrokov sluh je očuvan, torej se po operaciji vse popolnoma popravi (ker je vse še pravočasno).
Kar se tiče slabokrvnosti, hemoglobin 118 ni nobena slabokrvnost (tu se je nekdo držal referenčnih vrednosti za odrasle in takšnega minimalnega odstopanja niti pri odraslem ne zdravimo).Jaz bi pri takih podočnjakih in teh ponavljajočih vnetjih nosu, sinusov ter ušesa nujno svetovala pregled pri dr. Deisinger in testiranje alergij.

Tanč, hvala za odgovor!

Ja, saj vem, da ni slabokrven. Je pa res, da sem bila jaz v nosečnosti in mu niti nisem “dala” neke hude zaloge.
Pri dr. Deisinger smo že bili, tako da jih bom kar poklicala in ga naročila na ponovno testiranje.
A bi bilo mogoče pametno počakat, da gre operacija mimo?

Drugače pa sinček ni imel vnetja ušesk že več kot leto in pol. Vsake toliko se pojavi zelen izcedek iz nosu, katerega pa uspešno odpravimo z veliko količino fiziološke raztopine in rednim globinskim čiščenjem noska.

Hvala za pojasnilo glede tekočine za bobničem! Sem zelo vesela, da smo še kar hitro ukrepali. V bistvu se je zdravstvena delavka, ki mu je testirala sluh kar malo čudila, da sem pripeljala tako majhnega otročka??
Je rekla, da so tako majhni (3 letniki) bolj redkost kot ne.

Skratka, zdaj nas čaka operacija, okrevanje, ponovno testiranje za prisotnost alergije in veliko dobre volje, da vse dobro prestanemo.
Potem pa vam sporočim, kako se (so se) stvari odvijale:)

Tanč, hvala za razumevanje in nasvete!!

Tudi oz. predvsem ti mali imajo težave z izlivom in ponavljajočimi vnetji. Če ste opravljali preiskavo sluha ADG, potem verjamem, da je to redkeje za male otroke, sicer pa timpanogram opravljamo tudi enoletnikom, saj imajo lahko tudi ti že ponavljajoča vnetja (predvsem tisti, ki jim starejši sorojenci nosijo domov okužbe).

Kdaj ste bili testirani pri dr. Deisinger in kakšni so bili izvidi?
Seveda sporočite, kako bo šlo, želim vam, da bo res vse v redu in da boste zdravi, ne le v naslednjem letu, ampak skozi:=)

Ja, opravili smo preiskavo sluha ADG (piše na izvidu) in timpanogram. Mogoče me je tudi zaradi tega vse bolj šokiralo, ker so nam pač opravili preiskavo, ki ni glih “rutinsko za vsakega”.

Pri dr. Deisinger smo opravili testiranje meseca maja 2007 (sinček je rojen avgusta 2006) in nato še novembra 2007.
Meseca maja je izvid pokazal alergijo na kravje mleko (vrednost 1,07 kU/L), vse ostale vrednosti – torej jajčni beljak, jajčni rumenjak, arašidi, pšenična moka, soja in tuna, so bile pod 0,35 kU/L.
Meseca novembra je bil izvid sicer malo boljši, ampak še vedno je bila vrednost nad 0,35 kU/L.
Navedene vrednosti se nanašajo na izvid krvne preiskave.
Kožni testi so bili negativni!

Ja, potem svetujem ponovno testiranje, kajti v tem času so se lahko pridružile inhalatorne alergije (t.i.alergijski pohod).

Pozdravljeni!
V teh slikcah in opisih sem prepoznala stanje svoje hcerke. Stara je 5 let, v zadnjem letu pa se ji je 3x pojavilo izlivno vnetje. Bolecin v usesu ima zelo malo, stalno pa ima zabasan nos (z antibiotikom Amoxicilin se ji takoj pozdravi, potem pa kmalu spet ponovi). Le poleti je bilo manj smrkljev. Spi pogosto z odprtimi usti in vedno ima podocnjake. Tudi izraz na obrazu je do pikice taksen kot na fotkah.
Verjetno smo kandidati za ORL?
Lp, Jasna

Vsekakor, če ste prepoznali t.i. facies adenoidea, otrok pa ima ponavljajoča vnetja, smrči, skratka ima težave, potem seveda na pregled k ORL.

čer!
se moram še jaz oglsiti!

bravo KIPI!!! me veseli,da ste uredili,pol je že za vami,verjemi,veliko veliko je že to,da spoznaš kaj je na otroku narobe.čeprav zgleda zdrav in “samo”smrkav.
dej preberi si na http://www.ringaraja .net na temo(odtipkaj pod išči: mamice operiranih malčkov na žrelnici),zelo lepo piše,avtor sem pa tudi jaz… :-)….med drugimi.

nič se ne bojte operacije,do takrat priporočam da ste doma ne hodite v vrtec in tam kjer so bolni.vsaj po novem letu ne.dajte to skozi.vse se uredi z operacijo,mogoče ne pričakuj takoj ampak čez kak mesec,dva.

in bravo tudi jasni:da je opazila sliko.
čimprej na orl posvet in pregled.menis e taki otroci smilijo.trpljenja za njih je konec ko dajo žrelnico ven.

in draga DR.Tanč.

imam pa jaz nekaj za vprapšat.

kaj pa ko da otrok žrelnico ven,sluh je ok,bolan ni bil od operacije od maja,razen prehlada,ki se ni nikamor zakompliciral.???govorim za 3 letnika.ker sem na vse te znake pozorna in lohk rečem kar alergična,ker smo toliko dali skozi pred operacijo.
nekaj me mori.PODOČNJAKI.samo nima ne zabasanega nosu(redno čistimo fiziol+operil,ko je pač prehlajen).kaj bi bil lohk vzrok.??spi dost,tudi čez dan,apetit ima,bolan ni,kot sem rekla,dobro razpoložen,živahen.
že kakih dobrih 14 dni.prej smo vedli da je zaradi žrelnice,zabasanosti,zdaj pa je itak nima,nos je prehoden.ampak to so grdi vijočlični podočnjaki.ali mislite da je lahko kaj drugega?razmišljam za odvzem krvi,samo v tem času me je groza it v ZD.med bolančke.sistematiko bomo imeli po novem letu,kar krepko čez.alergik ni.

ali naj pustim vse skupaj in opazujem.??brala sem o slabokrvnosti,samo težko verjamem.
Lep večer!!!

kipi res sem vesela in nasploh da je ta debata odprta upam da jo še katera mamica bere.

Nekateri otroci imajo podočnjake, pa če prav pogledamo, jih ima še nekdo od staršev, torej lahko rečemo, da je pač konstitucionalno (ali pa družinsko). Takšni rahlo vijolično nadahnjeni nas usmerijo v iskanje alergij, vendar to ni nujno (le ob prisotnosti drugih znakov). Če imate v družini alergije, ob podatku o operirani žrelnici v družini zaradi ponavljajočih vnetij, potem enkrat testiranje inhalatornih alergij.

Dan.

hvala Dr Tanč.

samo to še: inhalatorno testiranje….razumem kot da bi lahko bil na nekaj alergičen,če pač nekaj vdihuje,ali se motim???

bom pa vsekakor omenila P,ko bo sistematika.mah prej jih ni imel,ja ko je bil zabasan.skratka hvala.in čim manj dela. .-)

Ja, inhalatorne pomeni tisto, kar vdihamo (hišni prah, cvetni prah, pelodi, trave).

Tanč, a v tem primeru opravijo kožni test?

Hruškica, sem upala, da boš zasledila temo in se oglasila:)
Ja, malega bom vzela ene 10 dni pred operacijo ven iz vrtca, da res česa ne stakne itd…
Komaj čakam, da bo to za nami in res upam, da bo to neka “normalna” izkušnja in da malega ne bo preveč strah:-/

Sedaj sem poklicala v alergološko ambulanto in govorila z dr. Deisingerjevo. Zmenili sva se, da najprej opravimo operacijo in potem počakamo 2-3 mesece, da vidimo, če bodo podočnjaki izginili. Če ne bo nič bolje, se ponovno oglasimo pri njej in opravimo testiranje!

Tudi meni se zdi to najbolj smiselno!

To je super plan. Če gredo namreč podočnjaki na račun neke kronične bolezni, bodo po operaciji izzveneli.

kipi!
super!

veš da malo pa moram čekirat,kako nam draga Tanč svetuje.pa še kako prav pride.

nič se bat operacije.bodi mirna.edino narkoza ga zna zdelat.ali preveč spijo ali nič ne spijo(naš),nekateri so agresivni,bruhajo,…eni jokajo,eni pa že laufajo.bote že uspeli.ampak vse kar sem naštela je normalno.srečno,pa dej sporoči mi.lahko kar privat.

Me veseli, da se stvari končno rešujejo!
Ko bo kaj novega, vsekakor sporočim!

Hruškica, imaš ZS;-)

New Report

Close