Najdi forum

Noseča sem 6-7 tednov. Na UZ mi je ginekolog rekel, da je plod velik 1,3 cm. Zadnjo menstruacijo sem imela 14.5 2001 Ali je to zadovoljiva velikost za to starost

Draga Lea,

že večkrat sem to povedal in ponavljam, predvsem za druge bralke, ker je morda že dalj časa od zadnjega takega zapisa:

V začetku nosečnosti nam velikost ploda pove le, kako dolgo nosečnost traja, torej o “neustrezni rasti” lahko govorimo le izjemoma, takrat kadar je kaj tako hudo narobe, da plod skoraj zagotovo odmre ali pa je že odmrl (ni PSU – plodovih srčnih utripov). Če je tak kot je, živahen in nimamo drugačnega zagotovila o času zanositve, ki bi se z velikostjo ploda ne ujemal, potem tudi takrat, ko je plod bistveno manjši od pričakovanega ali je bistveno večji, pred 20. tednom nosečnosti, ne razmišljamo takorekoč o ničemer drugem kot o tem, da podatek o zadnji menstruaciji verjetno ne bo merodajen za določitev termina poroda, ker je ovulacija očitno nastopila prej ali kasneje, kot znaša izračun po menstruaciji. Toliko za uvod in o pomenu velikosti ploda v prvi polovici nosečnosti.

Velikost ploda v 7. tednu nosečnosti pa ustreza velikosti, ki je bila izmerjena pri vašem plodu.

Oprostite, ker se umešavam v vajino debato, ampak nekaj me zanima. Meni je ginekologinja rekla, da se na ultrazvoku kaj(plod) vidi šele pri 8 tednih nosečnosti. kako je lahko pri njej(tea) izmerila velikost? Je to odvisno od naprave?

hvala

Natančnost ultrazvoka je odvisna od marsičesa, od “starosti UZ aparata”, od načina preiskovanja ( čez trebuh, skozi nožnico), od frekvence uporabljene sonde, od “kvalitete tkiva pri nosečnici” in seveda tudi od preiskovalca. Tako je mogoče v idealnih pogojih plod izmeriti že pri 6 tednih (2-4mm) in v najslabšem primeru šele pri 8 tednih (15-20mm).

New Report

Close