Peta otroška bolezen
omenjeni izvid dokazuje, da ste 5. bolezen že bili preboleli in za vas ni več problematična.
ne, ne morete se okužiti, razen, če gre za vrednosti pod pragom za pozitivnost (ta prag je v vsakem laboratoriju poseben) in je v tem primeru v bistvu tet negativen.
če ste za IgG dobili oceno “pozitivno”, potem ste infekcijo v preteklosti preboleli in je ne morete ponovno.
Pozdravljeni!
Zadnjič sem vam pisala, da je otrok zbolel za 5.otroško. danes sem dobila potrditev, da sem pozitivna tudi jaz – aktivna okužba. Znakov sicer ni bilo nobenih, ctg je bil menda čisto ok, dete ima čez 2 kg (v 32.tednu), dobila pa sem napotnico za v lj za spremljanje pretoka. Glede na to, da ste mi zadnjič napisali, da bi se anemija pojavila najbrž šele po porodu, me zanima, zakaj me morajo spremljati v lj in kaj lahko pričakujem? Hvala
Spoštovani,
pač, mnogi ob vseh posebnostih vplivanja različnih infekcij in zaradi pomanjkanja lastnih izkušenj s tozadevno infekcijo pač ne vedo, kdaj se po okužbi s 5. boleznijo lahko pojavijo zapleti pri plodu, vedo pa, da se lahko pojavijo in pač pošljejo na terciarno raven “čim prej”. Vi se lahko dogovorite drugače in res je. prej kot 6 tednov po okužbi nima veliko smisla “tratiti naš čas”, ker se zapleti prej nikoli ne pojavijo.
ja, 2 tedna po stiku je lahko za ugotovitev okužbe včasih še prezgodaj, zato bi res še 1x zadevo preveril ponovno čez dodatna 2 tedna. Za zaplete po aktivni okužbi pri plodu pa je potrebnih vsaj 6 tednov časovne distance.
ne vem. poskusite na Inštitutu za mikrobiologijo v Ljubljani. Lahko pa vprašate tudi v kak samostojni zasebni laboratorij kot je npr. Adrialab.
vsak bolnik lahko prenese 5. bolezen na drugega (otroka ali odraslo osebo) ki te bolezni še ni prebolela, je pa zaradi načina prenosa (zelo tesni stik) prenos z odraslega na odraslega malo verjeten, če se ta drži osnovnih načel izogibanja tesnim stikom. Otroci v vrtcih in šolah imajo pač tesne stike (ves čas tiščijo z glavami skupaj), zato je tam prenos hitrejši. Bolezen ni tako nalezljiva kot npr. ošpice, ki se prenašajo z aerosolom in je dovolj, če stopimo v zaprt prostor, v katerem je kužen bolnik.
Spoštovani,
samo če ste bili 5. bolezen že kdaj preboleli, ste izven nevarnosti, če bi za njo zboleli nosečnosti, pa obstaja nevarnost kritične anemije pri plodu. Vsekakor velja opraviti serološke teste, da se preveri, če ste 5. bolezen že preboleli ali ne in če je niste, bo smiselno test ponoviti čez 3 do 4 tedne.
Pozdravljeni,
sem v 6.tednu nosečnosti. Pred 4 tedni sem bila v stiku z otrokom, ki je 2 dni po stiku zbolel za 5.boleznijo (brala sem, da je kužnost največja pred pojavom izpuščaja). Zanima me kako naj postopam? Je potrebno kakšno testiranje? Bi se na UZ do 12.tedna že zaznale morebitne posledice?
Naj povem, da sem bila sama brez znakov okužbe.
Najlepša hvala za odgovor. Lp
Spoštovani,
če bi se bili okužili tako zgodaj, potem bi plod do 15. tedna bodisi odmrl ali pa preživel brez posledic. Ukrepati ne moremo, ker bi bil edini ukrep ob morebitni anemiji ploda intrauterina transfuzija, te pa tudi teoretično ni mogoče izvajati pred 18. tednom nosečnosti. Če že, za informacijo o vašem stanju čez cca 3 tedne oprabite testiranje na protitelesa proti parvovirusu B19. Če ste bolezen že preboleli, boste imeli prisotne le nizke titre anti B19 IgG, če bi šlo za svežo okužbo pa poleg IgG tudi IgM.
Spoštovani g. Pušenjak,
Mene pa zanima, kaj so nizki titri IgG.
Sama sem se namreč šla testirat 7. dan po stiku s peto boleznijo. Rezultat IgG: >160 IU/mL ( >5 IU/mL je pozitivno).
Testirala sem se samo na IgG pa zdaj ne vem, ali je to previsoka vrednost titra, da bi šlo lahko za staro okužbo. Da so lahko ta IgG protitelesa nastala že od sveže okužbe?
Najlepša hvala za odgovor.
to pomeni, da ste 5. bolezen že bili preboleli enkrat v preteklosti, kajti v 7 dneh po stiku se nova infekcija še ne more kazati v prisotnosti protiteles. Protitelesa so torej od prve okužbe, kar pomeni, da se v drugo ne morete več okužiti in da na plod bolezni ne morete več prenašati.