PCO in nosečnost
Lep pozdrav!
Imam policistične jajčnike (PCO) in s tem vse kar sodi zraven – neredni ciklusi,…
Kljub temu mi je uspelo zanosti brez zdravil. Noseča sem 4 tedne. Zelo sem zaskrbljena, ker sem pred 4.meseci imela spontani splav (prazna gestacijska vrečka) in se bojim ponovitve. Zdi se mi, da ni več prisotnih toliko znakov nosečnosti kot prejšnje tedne. Sicer so še znaki, vendar se mi zdi, da ne več tako intenzivni. Ali je to nihanje lahko čisto normalno, ali bi se morala prisotnost znakov povečati?
Jutri grem k ginekologu in me zanima – ali se morda vidijo na UZ vsaj obrisi ploda pri tej starosti ploda?Ali je smiselno delati UZ pregled?
Ali se mi to dogaja zaradi odmrtja rumenega telesca? Bi morala jemati Dabroston?
Če se hormon zmanjšuje – ali to pomeni, da je plod odmrl, ali je še možno ga rešiti, če bi dobila Dabroston? Iz vaših prejšnjih odgovorov sem namreč zasledila , da priporočate jemanje Dabrostona v primerih PCO vsaj do 12-14. tedna.
Vem, da se morda preveč analiziram, toda ne morem se otresti strahu…
Upam, da me razumete.
LP, Lara.
Težko je na pamet sklepati vendar gre res lahko tudi za znake “neuspešne nosečnosti” oziroma propadanje. Pri 4 tednih se na UZ verjetno še ne bo videlo več kot gestacijke vrečke in tudi odsotnost plodovih srčnih utripov še ne pomeni nujno, da je kaj narobe. Počakati je treba vsaj do premera GV = 20mm, da lahko rečemo “ni v redu”, če se srca ne vidi. Če se bo slučajno izkazalo, da je že drugič na enak način “kaj narobe” bi morda kazalo dogovoriti se za Dabroston v naslednji nosečnosti takoj po zanositvi in prvih 10 – 12 tednov.
Dragi dr. Pušenjak !!
Najprej bi rada pohvalila Vaš forum, res je enkraten in velikokrat z odgovarjanjem drugim, pomagate tudi meni.
Zadnjo mensrtuacijo sem imela 31.7., v ponedeljek, 28. dan ciklusa sem naredila test in končno dočakal dve modri črtici. Potihom sem neskončno srečna, po drugi strani pa me skrbi, kako bo vse skupaj šlo naprej. Moja diagnoza je PCO, tri mesece sem jedla klomifen. Tokrat je očitno uspelo. Strah me je splava. Brala sem o Dabrostonu. Pregled pri ginekologu imam 11.9. vendar do takrat se mi zdi še neskončno dolgo. Lahko jaz kar začnem jesti Dabroston ???? Mi lahko prosim pomagate ????
Hvala za odgovor.
Lepo vas pozdravlajm.
Nina.
Draga Nina,
res sem napisal, da pri PCO pogosteje kot sicer pride do prezgodnje odpovedi rumenega telesca in posledično do splava vendar to ne drži pri vseh in ne pomeni, da morajo vse nosečnoce po klomifenu jesti Dabroston. Svetujem, da se pogovorite s svojim ginekologom. On vas bolje pozna in morda vam bo Dabroston celo predpisal sam, če bo takega mnenja.
Draga Lara,
nisem prepričan, da razumete za kaj gre. Dabroston se daje lahko iz dveh razlogov. Pred nosečnostjo zato, da se sluznica primerno pripravi za nosečnost pri ženskah, ki za ovulacijo jemljejo Klomifen ter v nosečnosti zato, da ta ne propade po zaslugi “odpovedi rumenega telesca”. Vsako jemanje pa ima svoj režim, ki ga predpiše ginekolog. Torej…odgovor na vaše vprašanje je. DA lahko začnete jemati dabroston vendar morate vedeti kako in kdaj. Za to se obrnite na svojega gienkologa.